Cristina-Ancuța POCORA

25% din cuplurile din România hulite de guvernarea Ponta pentru că nu pot avea copii – CIFRELE DOMNULUI PONTA VI

20 October 2014 ·

Când doi îți spun că ești beat, te duci la culcare! Când o țară întreagă îți spune că ai greșit, îți ceri scuze și te retragi de pe scena politică! Dacă nu faci asta, ori ești culmea impertinenței, ori îi disprețuiești total pe oameni!

Mă văd nevoită să continuu demersul meu săptămânal intitulat „Cifrele domnului Ponta”, de această dată cu tema referitoare la problema cuplurilor din România care sunt infertile. Pentru că, după afrontul adus de purtătorul de cuvânt al campaniei pentru prezidenţiale a lui Ponta, doamna Gabriela Vrânceanu Firea, celor 25% dintre cuplurile din România, nu numai că aceasta nu a fost îndepărtată din funcție, ba chiar părerea îi este împărtășită și de premier, prin vocea soției sale.

Doamna Firea și doamna Sârbu-Ponta au găsit de cuvinţă să se lege de această categorie de români care trăieşte o dramă prin neputinţa de a avea copii pe cale naturală, dar pentru care domnul Ponta în calitatea sa de prim- ministru nu face nimic.

Cifre Ponta-cupluri infertile

Din păcate, în ultimul deceniu, în toată lumea, inclusiv la nivelul ţării noastre, numărul acestor cupluri este în creştere. Diferenţa este că cele mai multe țări europene au conştientizat problema şi încearcă să găsească soluţii. Doar pentru domnul Ponta şi pentru guvernul pe care îl conduce, această “boală” nu există, nu există niciun fel de cadru legal care să ofere sprijin cuplurilor aflate în situaţia de a apela la astfel de proceduri de inseminare artificială şi fertilizare în vitro.

Şi, după ce că măsurile lipsesc cu desăvârşire, mai vine şi doamna Firea să arunce cu noroi în cupluri lovite deja de crunta neputință de a-și împlini, poate, cel mai mare vis al lor, acela de a avea copii.

Deşi, în toată Europa, există programe de evaluare şi supraveghere a fertilităţii populaţiei, în România, la ora actuală, nu beneficiem nici măcar de un studiu populaţional, de o analiză pe zone a fertilităţii. Persoanelor care se confruntă cu dificultăţi în a obţine o sarcină pe cale naturală nu le oferiţi, domnule Ponta, doamnă Daciana Sârbu, doamnă Vrânceanu Firea, sprijin pentru investigaţii şi tratament, deşi aceştia sunt cetăţeni plătitori de taxe şi impozite, iar infertillitatea este o boală recunoscută de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Din cauza dumneavoastră şi a guvernului incompetent care vă reprezintă, în prezent, cetăţenii români trebuie să plătească integral pe cont propriu o procedură medicală de tip inseminare artificială sau fertilizare in vitro, inclusiv analizele preliminare şi medicamentele aferente. Costurile acestora sunt uriaşe în raport cu veniturile medii ale unei familii din România, în condiţiile în care, oricum, aceste proceduri reprezintă o experienţă extrem de dificilă pentru un cuplu, în plan fizic şi mai ales psihic.

Sub guvernarea dumneavoastră suntem, domnule Ponta, singura ţară europeană care nu acordă niciun fel de sprijin cuplurilor care au nevoie de ajutor medical în dorinţa lor de a deveni părinţi. Comparaţia nu este facută cu ţări occidentale sau scandinave, recunoscute pentru nivelul ridicat al susţinerii cuplurilor hipofertile, ci ne uităm foarte aproape, în curtea vecinilor. Bulgaria susţine financiar trei tentative de fertilizare in vitro pentru un cuplu, Polonia – trei încercări iar Ungaria nu mai puțin de cinci tentative de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu infertil.

Din toate aceste cauze, doar 3.500 de proceduri de fertilizare in vitro sunt făcute anual în România, mult sub necesar, deoarece spre exemplu, în Grecia, la o populaţie de 10 milioane de locuitori, se fac anual 15.000 de astfel de proceduri.

Puteaţi, domnule Ponta, să garantați cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii, în conformitate cu reglementările europene, în condiţiile în care majoritatea ţărilor europene au o legislaţie clară referitoare la sănătatea reproducerii, iar costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umană asistată sunt incluse în programele de sănătate publică. Cu toate acestea, România nu are în acest moment o lege a reproducerii umane asistate, posibilitatea de a avea un copil pentru aceste cupluri devenind un lux.

 Nu v-aţi gândit că, prin reproducerea umană asistată medical, aceste cupluri pot fi ajutate sa procreeze, ceea ce ar duce și la creşterea natalităţii.

În condiţiile în care scăderea demografică este o problema gravă a societatii noastre în ultimii ani, la nivelul anului 2014 înregistrându-se cel mai mic număr de naşteri, acest an fiind al 23-lea consecutiv de declin demografic, era extrem de important, domnule prim-ministru, să faceţi ceva în acest sens. Ştiaţi, din toate rapoartele oficiale, că ţara noastră se va confrunta cu una dintre cele mai mari scăderi a populaţiei până în 2050, de peste 15%.

Din acest motiv, domnule Ponta, trebuia să luaţi măsuri care să stopeze declinul demografic şi să găsiți soluţii care să scadă rata infertilității şi susţină financiar cuplurile care îşi doresc să aibă copii!

Trebuia să elaboraţi o Strategie Naţională în domeniul sănătăţii sexual reproductive, dar nu aţi făcut niciun efort pentru crearea unui astfel de instrument cheie în monitorizarea cuplurilor care suferă de această problemă de sănătate şi care să le garanteze posibilitatea de a li se deconta cheltuielile privind tratamentul împotriva infertilităţii.

Nu aţi făcut nimic pentru aceşti oameni, în schimb le cereţi, prin purtătorul dumneavoastră de cuvânt, imposibilul!

Domnule Ponta, chiar dacă aţi declarat că nu sunteţi de acord ca cineva să fie atacat pe tema familiei, faptul că nu aţi revocat-o până acum din funcţia de purtător de cuvânt al campaniei dumneavoastră prezidenţiale pe Gabriela Vrânceanu Firea, ne demonstrează clar că susţineţi afirmaţiile sale, că susţineţi atacurile făcute la adresa cuplurilor care nu au copii, atacuri care nu pot fi tolerate într-o societate democratică. Şi nici nu poate fi altfel, în condiţiile în care şi soţia dumneavostră este în asentimentul doamnei Firea.

Dacă vă păsa, trebuia să vorbiţi, despre măsuri de încurajare a natalității, despre măsuri de susținere a unei liste lungi de categorii sociale care au nevoie de sprijinul guvernului. Trebuia sa vorbiți despre proiecte și măsuri concrete! Dar dumneavoastră tăceți și o susțineți pe Firea cu încăpățânare!

Eu, Cristina POCORA, Deputat PNL, COLEGIUL 1 FETEŞTI-ŢĂNDĂREI, IALOMIŢA, SUSŢIN FAMILIA, NU BARONII!

Raspunde