Cristina-Ancuța POCORA

5% dintre mame nu au fost la nicio consultatie prenatală

11 October 2011 ·
 • 28% dintre mame au alăptat prima dată la cel mult 24 de ore de la nastere;
 • 40% au alăptat la mai mult de 12 ore de la nastere ( o treime dintre acesti copii au fost născusi prin cezariană);
 • sub 40% dintre mame au stat în aceasi camera cu copilul (rooming-in);
 • doar 19% si-au tinut copilul pe burtă imediat după nastere;
 • doar 60% dintre mame au fost informate despre tehnicile de alăptare.

 

-95,5% dintre femei, s-au prezentat cel puţin o dată la consultaţia prenatală[1] iar 18% dintre ele au fost sub-utilizatoare[2]  prezentându-se, cel mult de 3 ori la consultaţii prenatale. Aproape 80% dintre femei s-au prezentat la prima consultaţie prenatală în primul trimestru de sarcină.

-Pentru prima consultaţie prenatală, 57% din femei s-au prezentat la un medic specialist de obstertrică-ginecologie, iar 38% la un medic de familie. Ulterior 45% dintre gravide au fost urmărite de medicul de familie şi 55% de un medic specialist OG. Este de remarcat faptul că dintre femeile care au apelat la un specialist OG, în mai mult de 50% dintre cazuri, acesta funcţiona în sistem privat.

-Referitor la investigaţiile uzuale prevăzute în protocol, s-a constatat că acestea nu sunt efectuate de medici la fiecare vizită prenatală (măsurarea greutăţii – 81%, măsurarea tensiunii arteriale – 88%,  bătăile cordului fetal – 73%,  măsurarea bazinului – 56%). 80% dintre femei au făcut cel puţin un examen ecografic, numărul recomandat de protocol fiind de 3, pentru gravida fără riscuri. Însă, numărul mediu de ecografii ce revine unei femei pe parcursul sarcinii a fost  de 3,3.

-Mai puţin de jumătate dintre femei au discutat şi primit, de la medicul care le-a îngrijit, recomandări privind naşterea, alăptarea, îngrijirea copilului, fumat, consum de alcool, viaţă intimă. Numai 19% dintre femei au primit de la medici diferite materiale informative. Peste 70% dintre femei s-au informat pe cont propriu asupra unor aspecte privind sarcina.

-În ceea ce privește nașterea, alegerea maternităţii la care să nască se realizează mai puţin ținând seamă de calitatea îngrijirilor acordate ci mai degrabă de locul unde profesează medicul, care, după cum se ştie, le este recomandat de persoane din cercul social din care fac parte.

30% dintre naşteri au fost prin operaţie cezariană. Privită în dinamică, această cifră arată că, în ultimii 10 ani, ponderea naşterilor prin cezariană, s-a triplat, în România. Această creştere a fost explicată de medici, în interviurile de grup, prin teama de malpraxis şi frica de durere.

-Nu toate femeile au beneficiat de o acompaniere adecvată în timpul travaliului. Doar 54% dintre femei, au primit informaţii de la profesionişti, cu privire la evoluţia travaliului, iar proporţia celor care au beneficiat de tehnici pentru eliminarea durerilor sau al disconfortului nu a depăşit 35%.

Doar 27% dintre femei au ştiut că au dreptul să aibă un insoţitor pe durata travaliului. Peste 50% au declarat că nu era permisă în sala de travaliu prezenţa unui insoţitor (ales de ele).

-Procentul femeilor care au beneficiat de practicile benefice ale Spitalelor Prietene ale Copiilor este încă redus. 19% dintre femei şi-au ţinut copilul pe burtă imediat după naştere, 10% au iniţiat suptul în prima jumătate de oră după naşterea copilului, 38% din cuplul mamă-copil au stat în sistem rooming-in.

-Din datele prezentate rezultă că standardul îngrijirilor prenatale este foarte puţin respectat. Acest fapt ridică un semn de întrebare asupra oportunităţii menţinerii tuturor prevederilor standardului.

-Naşterea şi întregul acompaniament, în special intra şi post natal, continuă să rămână excesiv medicalizate, cu practici greu de acceptat în raport cu dovezile știinţifice de care dispune ştiinţa în acest domeniu.

Date fac parte din Primul studiu pe Acompanierea Naşterii în România, iniţiat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Aceste cifre ne arata situatia femeii-mama din Romania, perspectivele acompanierii perinatale prin evidenţierea nevoilor de acompaniere a viitorilor părinţi, înainte, în timpul şi după naşterea copilului, ne arata deficientele sistemului nostru de sanatate si absenta unei politici coerente pentru sustinera mamei si a copilului. In cate din aceste situatii va regasiti?


 • [1] În România, Metodologia consultaţiei prenatale este reglementată prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 10/2004. Acest act normativ stabileşte şi documentele medicale ce se întocmesc de către personalul medical în timpul gravidităţii, respectiv Carnetul şi Fişa gravidei. Prin metodologia amintită, este stabilit un număr de 8 consultaţii prenatale pentru o gravidă fără risc, consultaţii ce urmează a fi  efectuate de către medicul de familie şi medicul specialist obstetrică-ginecologie, precum şi de către alţi specialişti în raport cu afecţiunile prezentate de către gravidă.

  [2] Conform literaturii de specialitate, au fost considerate utilizatoare ale consultaţiei prenatale, gravidele care au beneficiat de 4 sau mai multe consultaţii, sub-utilizatoarele fiind cele care au beneficiat de cel mult 3 consultaţii prenatale.

2 Raspunsuri la “5% dintre mame nu au fost la nicio consultatie prenatală”

 1. Câte dintre mame au născut sub căruţă, o tradiţie pentru femeia română? 😀

  Doamnă Pocora,
  După recentele măsuri de comasare şi desfiinţare ale unităţilor spitaliceşti, după co-plată şi măsurile “minunate” ale guvernului pentru actul medical… cu siguranţă că aceste date ar trebui să conţină în viitor şi un procent cu femeile care au născut singure acasă, fără nici un ajutor de orice fel.

  Numai în acest an am auzit de două sau trei cazuri de prunci omorâţi de mamele lor imediat după naştere şi ascunşi pe undeva prin curte…

 2. badita nicoleta says:

  doamna ancuta am lucrat la un turc si am ramas ansarcinata cand iam spus ca sunt ansarcinata si nu pot sa al mai dau afara mia desfacut contractu de munca am fost si la fortele de munca dar nu au rezolfat nimic nici eu nu am facut nici un fel de analize si copilu e bine sanatos chear daca ma descurc foarte greu nu miam lasat nici un copil acum ami caut de munca ca angrijitor la scari de bloc ar trebui ca mamele care asi abandoneaza copii sau care ai omoara sa fie si ele omorate

Raspunde