Cristina-Ancuța POCORA

70% dintre părinţii români îşi bat copiii

19 August 2010 ·

Răsfoind presa am mai dat de o ştire cutremurătoare: 70% dintre părinţii români îşi bat copiii. Culmea este că 20% dintre aceştia recunosc, conform unui sondaj, că folosesc “obiecte casnice” pentru a-şi “disciplina” odraslele.

Specialiştii susţin că bătaia e modalitatea prin care un adult frustrat încearcă să rezolve o problemă. Însă aceste “tehnici” transformă în fiecare zi sute de copii în creaturi chinuite, pentru care violenţa devine, în mod inconştient, un model. Iar rănile produse lasă răni adânci, de multe ori nevindecabile” (Libertatea).

Pe lângă bătaie, conform realităţii crude prezentate de mass-media, minorii suportă tratamente inumane, înjositoare. Numai în anul trecut 62 de minori au fost violaţi. Ceea ce este şi mai grav, tot anul trecut, conform statisticilor, 10 copii au fost ucişi în bătaie de părinţi, iar şapte au fost la un pas de moarte.  La acestestea putem adauga o cifra considerabila de minori trimisi la cersit.

 Cum este posibil ? Nu ştiu ce simţiţi voi când citiţi astfel de date sau când vedeţi astfel de cazuri la televizor, la emisiunile de ştiri. Este cutremurător. Nu pot să nu-mi pun întrebarea dacă undeva, în ADN-ul nostru, ceva s-a defectat. Grijile zilnice, lipsurile, educaţia precara primită, un sistem bolnav de asistenţă socială, abandonul şcolar, lipsa modelelor sunt, cred, factorii care i-au adus pe români în această situaţie. Toate campaniile din anii trecuţi privind efectele nocive ale unei educaţii bazate pe bătaie n-au avut nici o relevanţă. 70% dintre români îşi bat copiii…

Astfel de stiri imi confirma ca este nevoie urgenta de o lege care sa protejeze victimele violentei domestice.

8 Raspunsuri la “70% dintre părinţii români îşi bat copiii”

 1. Cristina, nu legea e problema, ci educația părinților, mai ales în mediul rural.

  Aici ar putea ajuta foarte mult BOR, dacă tot primește atâția bani de la stat.

 2. La moarte cu voi says:

  Daca apuca sa-i bata, in caz ca nu le dati voi foc inainte.
  LA MOARTE CU VOI, MAFIOTILOR DIN TOATE PARTIDELE!
  INCLUSIV BASESCU, ILIESCU SI CONSTANTINESCU!

 3. @lars
  ai mare dreptate. in plus, rostul legii nu este sa-i “loveasca” pe agresori ci sa protejeje potentialele victime. agresorul ar trebui sa se gandeasca de 7 ori inainte de a ridica palma.

 4. Eu nu cred că 70% dintre părinţi “umflă ochiul” copiilor.

 5. Gabi says:

  Nu sunt de acord cu bataia ….copilul este extrem de sensibil si o palma pentru el este o trauma pe care o tine minte ….dupa parerea mea chestia asta cu bataia mai tine si de educatie …
  Un parinte care considera ca educa prin bataie, nu este el educat ….un lucru este destul de adevarat ca generatiile sunt altfel….
  Un parinte trebuie sa fie prieten cu copilul lui , nu dusman …am copil si am dat niciodata o palma in el, cand greseste este pedepsita…nu mai are acces la tv, pc , jucarii etc ….pedeapsa dureaza in functie de greseala facuta…asta este optiunea mea….fiecare este liber sa isi educe copilul cum doreste .
  Legi ???!!….in general copii maltratati de parinti, violati etc …nu cred ca exista lege…poate inchisoare pe viata, un copil este un suflet pur nu poti sa ii faci rau , iar cel ce il raneste trebuie sa plateasca pe viata.

 6. @biblo
  Folosesc gesturi violente pt asi disciplina copiii

 7. @ Cristina
  Sigur, înţeleg despre ce este vorba… dar nu cred că 70% dintre părinţi îşi lovesc copilul făcându-i rău fizic, rănindu-l. Una este să-i dai un papuc pe fund şi alta-i să-i rupi mâna…

  Era pe vremuri un banc.

  O familie de sadici. Tatăl îşi bate copilul mic. Mama intervine…
  – Bărbate! Nu mai bate copilul în asemenea hal, îi poate cădea căciuliţa şi o să răcească.
  – Stai liniştită că nu cade. E bătută în cuie.

  România nu este totuşi o ţară de sadici, chiar dacă la noi mentalitatea este întotdeauna de tipul “Frica Păzeşte Pepenii”, tradus în relaţia părinte-copil, “bătaia este ruptă din rai”.

  Dumneavoastră lucraţi în Parlament. Nu aţi observat că reflexul prin care un parlamentar îl are în ceea ce priveşte scăderea infracţionalităţii este înăsprirea pedepselor.

  Frica, dominaţia psihologică şi fizică, este singura modalitate prin care mulţi copii pot fi ţinuţi în frâu. Sigur, este regretabilă folosirea violenţei, dar există o altă soluţie mai bună? Valul de tineri violenţi, care fac găşti, care fac infracţiuni, consumă stupefiante, sunt plini de ură, de xenofobie, au comportamente anti-sociale, traumatizează spaţiul în care trăiesc… poate fi stăvilit prin dragoste, îmbrăţişări şi discursuri moralizatoare? Mă îndoiesc.

 8. Cred ca 99% dintre parinti aplica unele corectii fizice odraslelor. Problema e ca unii ii bat pana le lasa urme pe corp, iar altii le aplica doar o palma, o tragere de perciuni, etc.

Raspunde