Cristina-Ancuța POCORA

795 lei pensia medie – lipsa de speranţă a pensionarilor din România – CIFRELE DOMNULUI PONTA IV

30 September 2014 ·

Declaraţia mea politică de astăzi face parte din lungul şir al declaraţiilor privitoare la realitățile românilor, la cifrele domnului Ponta, despre care acesta nu dorește să vorbească.

(Aici declarația susținută în Parlament)

După ce am vorbit eu despre cum sunt ignorați tinerii și nu sunt susținuți pentru a avea un loc de muncă, după ce am vorbit eu despre cum nu îi pasă domnului Ponta de copii și menține alocația la 42 lei/lună, după ce săptămâna trecută vorbeam despre lipsa de politici publice şi lipsa de respect manifestate faţă de persoanele cu dizabilităţi din România, în cadrul demersului meu parlamentar intitulat „Cifrele domnului Ponta”, aş vrea să vă vorbesc astăzi despre situaţia persoanelor vârstnice din România, atât de neglijate de actuala guvernare.

Am ales să vorbesc astăzi despre pensionari deoarece, maine, marcăm Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, eveniment care ne reaminteşte cât de valoroşi sunt oamenii, indiferent de vârsta lor. Probabil că mâine, atât Victor Ponta cât și Rovana Plumb se vor întrece în a vorbi despre cât îi susțin și îi respectă ei pe vârstnicii României, dar realitatea este: cât de puțin fac guvernanții pentru această categorie socială.

Domnule Ponta, Doamnă Plumb,

În mod normal, societăţile trebuie să asigure creşterea calităţii vieţii pentru persoanele în vârstă şi să respecte drepturile lor, pentru ca aceştia să poată trăi în demnitate. Trebuie făcute sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viaţă şi care să promoveze solidaritatea între generaţii.

Ce le oferiţi însă dumneavoastră acestor oameni care au muncit o viaţă întreagă? 0 politici pentru persoanele vârstnice, acestea fiind cu totul excluse din punct de vedere social. Ei trebuie să se descurce cu pensii mizere, mulţi dintre aceştia ajungând să se împrumute pentru a supravieţui, pentru a-şi asigura medicamente, operaţii sau hrana.

Nu-i mai mințiți pe pensionari cu indexări din 2015, nu-i mai mințiți pe pensionari că sunteți corecți cu ei când le returnați bani încasați de la ei în 5 ani, nu-i mai amagiți pe pensionari cu promisiuni electorale, faceți ceva astăzi de care să se bucure!

Conform unui studiu făcut la nivelul UE, pensionarii din România sunt printre cei mai săraci din Europa, 19% din aceştia având venituri sub limita sărăciei. Pensia medie în România este printre cele mai mici din Europa, la un nivel de numai 160 de euro, ori comparând cu Luxemburgul, unde pensia medie ajunge la 3.000 de euro, adică de aproape 20 de ori mai mare decât a unui pensionar din ţara noastră, ne dăm seama că suntem mult în urmă.

Şi în Italia, Franţa sau Spania, bătrânii au pensii mult mai bune ca în ţara noastră, pensia din aceste ţări fiind de aproximativ 5 ori mai mare decât în România.

Astfel, punctul de pensie este de 790.7 lei, pensia medie este în România de 795 lei, adică 1,005 puncte și aproximativ 5 milioane de pensionari au pensii sub 1000 de lei şi suferă din cauza lipsei dumneavostră de politici in domeniu, sistemul de pensii din Romania fiind unul intrat in faliment.

 

Domnule Ponta, Doamnă Rovana Plumb,

Pensia este un drept al cetăţeanului care a contribuit ani de zile la sistemul de pensii, nu o pomană sau un ajutor de stat. Din cauza lipsei dumneavoastră de politici, (adică a dvs, a PSD, pentru că ați guvernat mulți ani această țară), trăim într-o ţară, europeană, în secolul XXI, în care pensionarilor nu li se dă dreptul la o existenţă demnă. În timp ce milioane de români îşi duc traiul cu greu, dezmăţul cheltuielilor clientelare din fonduri publice continuă, ministerele fac achiziţii la suprapreţ, companiile de stat cheltuiesc sume uriaşe fără să aducă niciun profit la bugetul de stat.

Să nu mai vorbim despre faptul căpensia trebuie să reprezinte un factor de motivare şi pentru salariaţii tineri. Motivarea şi productivitatea depind de salariile pe care le primesc şi de aşteptările privind viitorul. În condiţiile în care foarte mulţi sunt şomeri sau sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar pensia se va menţine la cele mai mici cote din UE, ne aşteptăm ca migraţia românilor să crească şi mai mult. Şi atunci cine va mai susţine sistemul de pensii din România, care se bazează, aşa cum ştim cu toţii, pe contributivitate?

 

Domnule Ponta, Doamnă Rovana Plumb,

Guvernul dumneavoastră trebuia să se ocupe de economia reală, de creşterea economică şi de asigurarea locurilor de muncă pentru cei care trebuie să contribuie la susţinerea fondului de pensii. Nu aţi făcut nimic din toate acestea! Nu aţi încercat să găsiţi sumele necesare asigurării unui trai decent pentru cei aflaţi în nevoie, fie ei tineri, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, mame sau copii, însă, aţi găsit cu usurință fonduri pentru cei ce servesc intereselor dumneavoastră electorale și celor de partid.

Din acest motiv, săptămâna trecută, în faţa sediului Guvernului, nenumăraţi vârstnici din toată ţara şi-au strigat neputinţa în faţa dezinteresului dumneavoastră cerând „respect pentru pensionari, nu pomană!”.Principala lor revendicare se referă la actualizarea punctului de pensie, care pe legea veche era de 45% din salariul brut pe economie, iar acum, pe noul calcul reprezintă doar 34%. Indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, conform prevederilor legii, trebuia să fie principala dumneavoastră prioritate şi, pentru că aţi neglijat acest lucru, bătrânii au venit să vă reamintească că trăiesc sub limita decenţei, după o viaţă întreagă de muncă cinstită. Cu lacrimi în ochi, umiliţi şi trădaţi, vârstnicii v-au cerut dreptul lor.

Domnule Victor Ponta, Doamnă Rovana Plumb,

Este important să nu mai consideraţi vârstnicii ca fiind o povară, ci o resursă. Ei nu exista pentru a fi îngrijiţi, în calitate de indivizi, ei trebuie să-şi poată expune nevoile, să spună care consideră că sunt problemele lor şi să participe activ la propria lor îngrijire.

Trebuie să înţelegeţi că odată cu fenomenul general de îmbatrânire a populaţiei, ţara noastră va trebui sa facă faţă unui numar şi mai mare de pensionari, care, în afara riscului de batrâneţe care ar fi trebuit să fie acoperit parţial de sistemul de securitate socială prin asigurarea unui venit decent reprezentat de pensie, au nevoie, în egală măsură, de două tipuri de suport – respectiv servicii sociale şi medicale.

Trebuia să luaţi măsurile necesare modernizării acestor servicii dar şi să asiguraţi incluziunea socială a persoanelor vârstnice în România.

Din păcate realitatea este sumbră, iar această categorie este cu totul marginalizată. Aceasta este România în care am ajuns să trăim. Este România lui Victor Ponta. România celor fără de speranţă. Ruşine să vă fie, domnule Ponta, pentru felul în care trataţi cetăţenii acestei ţări!

Eu, Cristina POCORA, Deputat PNL, COLEGIUL 1 FETEȘTI-ȚĂNDĂREI, IALOMIȚA, SUSȚIN PERSOANELE VÂRSTNICE, NU BARONII!

2 Raspunsuri la “795 lei pensia medie – lipsa de speranţă a pensionarilor din România – CIFRELE DOMNULUI PONTA IV”

  1. Serban Speteanu says:

    Daca tot va bateti su pumnii in piept ca va faceti griji (?) pentru pensionari, va amintesc ca pnl-ul in cadrul caruia activati, a facut parte din toate guvernele care AU JEFUIT si JEFUIESC legal (?) pensionarii, pe cei care din 1945 si pana in 1989 au muncit din greu sa RIDICE o tara, Romania, pe care partidele asa zise democrate, din care face parte si pnl-ul au distrus-o !In ce consta JAFUL ? pensiile mai mari de 1.000 RON se impoziteaza ! Parca aceasta suma este una de huzur ! Ca sa nu mai vorbesc de DUBLA IMPOZITARE ! Hotie in toate regula ! Platim in continuare CAS, dupa ce am facut asta o viata de munca ! Dati pensiile nedijmuite si atunci va credem ca va doare (?) OARE de pensionari ! Pana atunci, va consider ca faceti parte din , asa cum spunea Domnul Tudor ( nu c.v.) TAGMA JEFUITORILOR ! Ca raspuns, vreau FAPTE, nu PALAVRE !De astea, toti romanii suntem satui ! Si, daca nu puteti face nimic, plecati din Balastiera (asa cum a denumit-o individul pe care, desi poporul l-a demis si pe care il mentineti la Cotroceni) si munciti ! Asta in cazul ca aveti vreo meserie !

  2. […] România guvernată de domnul Victor Ponta, peste 40% dintre tineri nu au un loc de muncă, pensionarii trăiesc la limita subzistenţei încercând să se descurce cu 160E pensia medie, asistaţilor sociali nu li se dă nicio şansă iar nevoile unui copil trebuie satisfăcute cu […]

Raspunde