Cristina-Ancuța POCORA

8 mai, Ziua egalităţii de şanse între femei şi barbati

07 May 2015 ·

Mâine, vineri, 8 mai 2015 este pentru prima dată când, în România, se marchează ziua de 8 mai ca Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, odată cu adoptarea în primăvara acestui an a Legii 23/2015.  

Este extrem de important pentru noi toţi faptul că în acest fel putem aduce în atenţia societăţii promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi ca parte integrantă a politicii sociale.

Este extrem de important, în condiţiile în care în România se inregistrează încă diferenţe majore de gen și în condițiile în care femeile se confruntă cu probleme majore care, în fapt înseamnă încălcarea drepturilor lor. Și am să dau câteva cifre:

  • În ceea ce priveşte procentul de ocupare: În grupa de vârstă 20-64 ani avem populaţie de sex masculin – de 71,4%, în comparație cu 56,3% ocupare în rândul femeilor, iar pentru segmentul de vârstă 55-64 de ani, respectiv populaţia activă ce poate fi definită ca vârstnică, procentul înregistrat de România este de 32,9% femei şi 51,2% bărbaţi.
  • În ceea ce priveşte nivelul de educație, doar la persoanele cu studii superioare femeile și bărbații au oportunități aproape egale, în timp ce doar 45,7% din femeile cu studii minime și 60,6% din cele cu studii medii sunt angajate.
  • În ceea ce priveşte distribuţia victimelor violenţei în familie în funcţie de sex şi vârstă, procentul femeilor, majore, victimizate prin violenţă în familie fluctuează între 34,01% şi 40,76% din numărul total al victimelor cu sex şi vârstă precizată – adică între 3135 şi 3816 femei agresate anual au fost raportate Agenţiei Naţionale de Protecţia Familiei. Procentul adulţilor de sex masculin victime ale violenţei în familie oscilează între 7,01% şi 7,73%.
  • În ceea ce priveşte diferenţa salarială dintre femei şi bărbaţi, acesta a fost de 12%. 42,06% dintre femei  fiind expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, față de 39,42% ponderea la bărbaţi.
  • Din punct de vedere al participării femeilor şi bărbaţilor la alegerile locale din luna iulie 2012, a reieșit faptul că femeile ocupă în proporţie de numai 5,95 % funcţii publice alese. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare din decembrie 2012, ponderea femeilor a fost de 11,5% .

Sunt date oficiale, luate din Strategia Ministerului Muncii în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2014-2017, care ne arată că încă mai sunt multe de făcut în acest domeniu.

 

Egalitatea de gen trebuie să constituie un obiectiv central al oricărei societăţi democratice care doreşte să creeze drepturi cetăţeneşti depline şi egale pentru toţi şi cred că suntem cu toţii de acord că este strâns legată de dezvoltarea durabilă a acesteia, fiind vitală pentru punerea în practică a drepturilor omului.

 

Obiectivul Partidului Naţional Liberal este de a crea o societate în care atât femeile cât şi bărbaţii se bucură de aceleaşi oportunităţi, drepturi şi obligaţii în toate sferele vieţii.

 

Putem afirma că există egalitate între femei şi bărbaţi atunci când ambele sexe sunt capabile să împartă în mod egal puterea şi influenţa; să aibă oportunităţi egale în ceea ce priveşte independenţa financiară prin muncă şi prin întemeierea propriei afaceri; să se bucure de acces egal la educaţie şi de oportunitatea de a-şi dezvolta deprinderile şi talentele; să împartă responsabilitatea pentru casă şi copii şi să fie liberi de orice fel de constrângeri, intimidări şi acte de violenţă referitoare la gen atât acasă cât şi la locul de muncă.

 

Pentru toate aceste lucruri militez, alături colegii din Partidul Naţional Liberal!

 

3 Raspunsuri la “8 mai, Ziua egalităţii de şanse între femei şi barbati”

  1. Mi-e greu sa-mi imaginez exprimare mai inepta! Asadar, miine sarbatorim (!!!) ceva ce nu exista!! Bravos, natiune! Halal!

  2. Este adevărat ca nu era cel mai potrivit cuvânt, tocmai de aceea l-am schimbat. Cred totuși că o formulare mai moderată a comentariului dvs. era mai potrivită.

  3. E, intr-adevar, unul dintre defectele mele: sint aspru, dar sever! ):
    Serios vorbind, sint de acord ca am fost un pic mai caustic decit era cazul! Scuze!

Raspunde