Cristina-Ancuța POCORA

8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii

08 March 2014 ·

În fiecare an, în întreaga lume, celebrăm, la data de 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii. “Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectivă la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le asteaptă pe femeile viitoarelor generaţii” (UN WomenWatch – organism ONU pentru Femei). După mai bine de un secol de luptă pentru drepturile şi condiţia femeii, este cazul să conştientizăm faptul că prezenţa acesteia în societate este absolut  indispensabilă la toate nivelurile: în familie, la locul de muncă sau în viaţa publică.

 

Astăzi toată lumea îşi aduce brusc aminte de femei și suntem asaltate de mesaje, de la cel mai înalt nivel până la prieteni, de zâmbete, flori sau primim bilet de voie să ieșim ca fetele în oraș. O singură zi pe an. Realitatea este că bifăm data în calendar şi ne continuăm viaţa fără să schimbăm nimic în jurul nostru. Haideţi să nu uităm ceva extrem de important: de 8 martie, se luptă! Este ziua care marchează lupta femeilor pentru drepturi, egalitate de şanse, non-discriminare şi solidaritate! Deşi s-au înregistrat progrese importante, de ordin legislativ şi instituţional, în vederea respectării principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, România rămâne încă tributară unor mentalităţi tradiţionaliste, de natură a o plasa pe ultimele locuri în Europa în evaluarea progreselor înregistrate.

 

În România, femeile sunt cele care îşi asumă aproape în exclusivitate responsabilitatea îngrijirii copiilor, a vârstnicilor sau a altor persoane dependente de familie, precum şi a treburilor casnice, acest fenomen având consecinţe clare asupra ocupării femeilor, locurilor de muncă disponibile pentru femei pe piaţa forţei de muncă, evoluţiei carierei lor, determinându-le să accepte slujbe mai prost plătite sau limitându-le implicarea în viaţa socială şi în procesul de luare a deciziilor. De aceea, România trebuie să-şi propună obiective clare în ceea ce priveşte asigurarea reconcilierii vieţii profesionale cu viaţa privată şi familială şi să încurajeze împărţirea responsabilităţilor familiale şi casnice între bărbaţi şi femei.

Este important să fie făcute în continuare eforturi pentru a favoriza o prezenţă echilibrată a femeilor şi a bărbaţilor în posturi care implică responsabilitate şi decizie, în mediul de afaceri, al administraţiei sau în mediul politic. Ca deputat, dar şi ca femeie, am reuşit să îmbunătăţesc într-o oarecare măsură viaţa femeilor şi a familiei prin legile şi amendamentele pe care le-am promovat de-a lungul timpului, iar astăzi mă adresez doamnelor şi spun că voi continua să militez pentru eliminarea discriminărilor la locul de muncă, pentru reprezentarea egală a femeilor în Parlament şi în consiliile locale, pentru accesul femeilor în funcţii de conducere, pentru a exista toate acele servicii care să ajute femeile să facă faţă mai uşor responsabilităţilor legate de familie – creşterea copiilor, îngrijirea bătrânilor şi a persoanelor bolnave.

 Voi milita, de asemenea, pentru încurajarea creşterii natalităţii. Este un fapt demonstrat că natalitatea (şi, implicit, viitorul socio-economic al României) nu poate fi stimulată şi suţinută decât prin măsuri de sprijin şi suport al familiei, luate şi asumate pe termen lung, cu titlu de politică publică bazată pe o strategie naţională. Pentru actuala generaţie, investiţia în familie poate fi cea mai bună investiţie pe termen lung. Iată de ce politicile pronataliste si profamilie sunt absolut necesare pentru supravieţuirea pentru o perioadă mai lungă de timp, în condiţii mai bune de trai. Statul trebuie să asigure un cadru legal stabil şi favorabil femeilor care nasc şi un sistem de suport bine definit şi accesibil pentru îngrijirea copiilor după reîntoarcerea părinţilor la locul de muncă. În calitatea noastră de reprezentanţi ai cetățenilor, ne-am angajat să apărăm democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, deopotrivă femei şi bărbaţi!

 

Este vital să se asigure consolidarea capacităţii instituţionale şi a mecanismelor care să asigure, de facto, realizarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Trebuie să se continue îmbunătăţirea cadrului legislativ care să garanteze drepturile femeii, completarea  unui cadru coerent de politici publice, care să abordeze într-o manieră integrată domeniile esenţiale ale vieţii şi activităţii femeii şi familiei, continuitatea promovării valorilor egalităţii în asigurarea unui mediu lipsit de violenţă şi de ameninţarea cu violenţa asupra femeilor, dar şi creşterea gradului de participare şi reprezentare a femeii în societate şi politică.

 

Vă doresc tuturor doamnelor si domnișoarelor, cu toată dragostea, ceea ce le-am urat astăzi mamei dar și micuței mele Sophia – multa sănătate, zile senine, și să vă bucurați de dragostea și respectul celor din jur.

La mulți ani! 

2 Raspunsuri la “8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii”

  1. Iustin Popa says:

    La multi ani! O primavara minunata!

  2. Iuliana Puscasu says:

    La multi ani de ziua femeii! Sa fiti sanatoasa si sa aveti putere sa va luptati in continuare!

Raspunde