Cristina-Ancuța POCORA

Adio zambete de copii, 1 Iunie 2010, o sărbătoare amară

01 June 2010 ·

“Politica este când mai mulți oameni se întâlnesc și vorbesc foarte mult”, a răspuns un copil de 8 ani, la întrebarea ce este politica. Nimic mai adevărat, nu-i așa? Ne întâlnim zi de zi în Parlament, în Guvern, în sediile de partide și vorbim. Vorbim la întruniri publice, vorbim în campania electorală, vorbim la televizor. Unii dintre noi, prea puțini însă, ne și străduim să facem ceva pentru cei care ne-au ales: părinții și bunicii copiilor. Astăzi, însă, în fruntea României, sunt acei politicieni care iau decizii fără să țină cont de nevoile parinților, bunicilor, copiilor.

Din păcate, 1 Iunie 2010, este o sărbătoare amară. Părinții și bunicii copiilor au de suferit: pierd din salariu și din pensie banii care li s-au cuvenit până acum. Fac calcule cu disperare dacă le vor mai ajunge banii pentru întreținere, mancare, haine, transport… 1 Iunie 2010 este o zi tristă. Și dacă părinții și bunicii sunt triști, deaznădăjduiți, atunci cum sunt copiii și nepoții lor? Câți bani le vor rămâne părinților și bunicilor pentru educația copiilor? Pentru rechizite școlare, pentru cărți, pentru hainuțe, pentru jucării, pentru a-i putea duce la grădiniță și la școală?

N-am să vorbesc astăzi despre statisticile privind abandonul școlar, despre faptul că bataia nu este rupta din rai, despre orfani sau despre copiii rămași în plata Domnului după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate. Cifrele sunt și ele, alarmante. Și, în loc să găsească soluții economice reale, viabile, pentru ca părinții și bunicii să ducă un trai decent, Guvernul PD-L face exact contrariul: înfometează populația și îi condamnă pe copii la o viață mizeră.

Acest lucru se întâmplă în ciuda solicitărilor, dacă este să o amintesc doar pe cea a Comitetului ONU care recomandă ca statul să asigure alocări bugetare corespunzătoare în vederea implementării integrale a strategiei naţionale în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

Comitetul ONU recomandă ca statul parte să revizuiască statutul şi eficienţa instituţiei Avocatului Poporului în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor copilului întrucât acest organism trebuie să beneficieze de toate resursele umane şi financiare în ceea ce priveşte capacitatea sa de a primi şi de a examina plângeri de la sau în numele copiilor, legate de violarea drepturilor acestora. De asemenea, Comitetul ONU recomandă ca statul parte să realizeze în continuare eforturi pentru înfiitarea unei instituţii independente a Avocatului Copilului.

 Iată doar o măsură pe care actualii guvernanți o pot lua pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor. Numai că, dincolo de aceste recomandări, de necesitatea de a avea legi bune și clare care să-i protejeze pe copii, astăzi, altele sunt îngrijorările majore. Cea mai mare este grija zilei de mâine. Îmi povestea o doamnă profesoară că pe vremea lui Ceaușescu îi leșina în clasă, din când în când, câte un copil, de foame. Nici nu vreau să-mi imaginez că aceste scene se pot repeta în România secolului XXI. Dar, din păcate, se pare că spre acest tablou sinistru ne îndreptăm. 

Astăzi, 1 Iunie 2010, încerc doar să-mi imaginez câți copii vor primi o jucărie de ziua lor. Un zâmbet, o vorbă bună, o bomboană sau o carte. Probabil foarte puțini! Cei mai mulți nici nu vor ști că astăzi e ziua lor. Ziua în care fiecare copil ar trebui iubit și respectat. Atât de părinți și bunici, cât și de cei care le hotărăsc, dintr-un condei, viitorul.

“Politica este când mai mulți oameni se întâlnesc și vorbesc foarte mult”, a răspuns un copil de 8 ani, la întrebarea ce este politica. Întrebați-i acum, vă rog, pe părinții și bunicii acestui copil ce este politica. Răspunsul lor vă va cutremura, probabil. Deși, ce s-ar mai putea spune când Băsescu și Boc, uitându-se spre popor, au spus, și acum acționează în consecință: “Un fleac, i-am ciuruit!”

Cuvinte Cheie:
,

4 Raspunsuri la “Adio zambete de copii, 1 Iunie 2010, o sărbătoare amară”

  1. […] vorbim. Vorbim la întruniri publice, vorbim în campania electorală, vorbim la televizor. […] Ultimele articole despre A Posted in Stiri Tags: 2010, adio, amară, copii., iunie, sărbătoare, zambete « Test […]

  2. […] văd acest 1 iunie (cred că pe bună dreptate) ca pe un moment trist. Alţii au încă puterea de a se bucura de el. Unii diminuează durata grevei pentru…copii. […]

  3. Gabi says:

    Problemele de zi cu zi ii fac pe copii nostri mai maturi, mai intelepti, nu stiu daca e bine sau rau …atunci cand ei vad totul roz si se bucura de orice, intervin parintii pentru a strica dorintele lor ” nu avem bani ”.
    Ziua de 1 iunie chiar nu a fost una prea buna pentru noi parintii care normal ar fi trebuit sa ne bucuram copilasi printr.o jucarie , o excursie …dar nu multi parinti au putut sa vada zambetul de multumire din partea lor pentru aceasta zi .Oare de ce ?….poate ne raspunde actualul guvern….

  4. Din pacate era de asteptat ca se va ajunge si aici, de 20 de ani am avut parte de guverne care au furat tot ce s-a putut fura, de o “domnie a smecherilor”.

    Nu e doar vina regimului Basescu – Iliescu si Constantinescu au reusit sa ne aduca pe marginea prapastiei. Cu Basescu se pare, vom face necesarul pas inainte…

Raspunde