Cristina-Ancuța POCORA

alegeri prezidentiale in aceeasi zi cu alegerile europarlamentarele?

23 January 2013 ·

Astazi avem pe agenda subiectul devansării alegerilor prezidențiale și comasarea lor cu alegerile europarlamentare.

Propunerea de comasare a alegerilor are o logică politică și practică, nu are rost să supraîncărcăm anul 2014 cu două runde de alegeri, dintre care una impusă de calendarul european pe care nu avem cum să-l influențăm.

 Alegerile europene au loc în aceeași zi în toată Uniunea Europeană, deci este vorba de o dată impusă. Dar putem să operăm schimbări în calendarul românesc. In cadrul constitutional actual există două opțiuni:

o   ori președintele Traian Băsescu acceptă o scurtare a mandatului

o   ori putem recurge la o practică existentă și în alte democrații – desfășurarea alegerilor la o anumită dată și preluarea mandatului la un inveral de timp ulterior. Așa se întâmplă, de pildă, și în Statele Unite ale Americii.

Organizarea alegerilor prezidențiale în același timp cu cele europarlamentare ar asigura o campanie electorală de doar 1-2 luni și ar evita situația în care România s-ar afla în perioadă electorală pe parcursul unui an întreg, cum a fost de exemplu 2012.

Ce parere aveti? da, nu?

3 Raspunsuri la “alegeri prezidentiale in aceeasi zi cu alegerile europarlamentarele?”

  1. constantin says:

    Daca tot propuneti sa avem alegeri prezidentiale in aceeasi zi cu cele europarlamentare, sunteti dispusa ca in calitatea de deputat in colegiul 1 FETESTI-Tandarei sa initiati un proiect pentru reducerea numarului de parlamentari din Parlamentul Romaniei? Pentru ca degeaba facem economii in privinta costurilor cu alegerile(comasand cele prezidentiale cu cele europarlamentare), economii de aproximativ 25-30% din costurile cu cele doua ”runde de alegeri” daca acestea ar fi organizate separat. Pentru ca trebuie sa se tipareasca buletine de vot si pentru alegerea europarlamentarilor si pentru alegerea presedintelui, astfel costurile logistice si de organizare sunt la fel ca si atunci cand s-ar organiza doua runde de alegeri; singura economie s-ar face la cheltuielile cu personalul de supraveghere din sectiile de votare si cu personalul de la BEC si alte structuri de organizare si supraveghere a alegerilor. Atunci de ce sa comasam alegerile si sa obtinem economii de 25-30%, dar sa avem un parlament supradimensionat cu cheltuieli enorme, care sa cheltuiasca cu mult peste cele 25-30 procente economisite cu comasarea alegerilor. In colegiul dumneavoastra a fost ales si Caloianu Mario Ernest din partea PP-DD, tot in calitatea de deputat, cheltuielile cu acest nou parlamentar in cei 4 ani de mandat pe care ii va avea vor depasii suma economisita in 2014 in colegiul Fetesti-Tandarei prin comasarea alegerilor. Deci nu se face nicio economie comasand alegerile in 2014, daca avem mai multi parlamentari, care implicit ne costa mai mult pe noi cei de rand care contribuim, prin taxele si impozitele pe care le platim, catre bugetul de stat. Ce avantaj au locuitorii colegiului Fetesti-Tandarei daca sunt doi deputati in colegiu??? Ce veti face pentru a putea aduce la nomal numarul de palamentari, deci implicit si cheltuielile cu acestia.

  2. Buna ziua , la discutiile care urmeaza in comisiile parlamentare pe proiectul de buget aveti vreun amendament in comisia de munca referitor la persoanele cu dizabilitati? mai concret indexarea prestatiilor care au ramas de ani buni la nivel foarte scazut.

  3. Eu aş sugera ca regulă decalarea alegerilor la 6 luni de la preluarea mandatului (la toţi cei aleşi), adăugând la această “soluţie” şi nişte cursuri obligatorii prin care cel ce va prelua un astfel de mandat să capete minimele cunoştinţe necesare exercitării mandatului.

Raspunde