Cristina-Ancuța POCORA

Alocatia pentru copii, indemnizatia persoanelor cu handicap, ajutorul pentru inmormantare: surse pentru bugetul risipei guvernului BOC

21 February 2010 ·

Guvernul Boc (2009-2010)

– impozitul minim – impotriva mediului privat

– legea salarizarii unitare – impotriva salariatilor

– legea unitara a pensiilor publice – impotriva pensionarilor

– eliminarea alocatiilor pentru copiii din familiile cu venituri mari – impotriva copiilor

urmeaza :

– legea impotriva persoanelor cu handicap

– legea pentru eutanasierea romanilor si eliminarea ajutorului de inmormantare

                                                                    ***

Este corect ca statul sa aiba politici pentru sustinerea categoriilor vulnerabile: copiii, batranii, persoane cu handicap, familii sarace… Este normal ca in situatii de criza economica sa invetesti putinii bani publici pe care ii ai, in asa fel incat sa creezi locuri de munca, si TOATA populatia apta sa poata sa munci, sa-si poata castiga banii, sa cheltuiasca acesti bani… Este la fel de normal ca in timp ce populatia activa munceste, tu, STATUL, sa o ajuti si sa-i creeezi un sistem de servicii sociale care sa vizeze copilul, batranii, persoanele cu handicap… de la acest model, cred eu, ar fi trebuit sa porneasca guvernul si la aceasta realitate ar fi trebuit sa ajunga!

Acum  am sa ma opresc putin asupra ultimelor declaratii ale ministrului muncii despre alocatia pentru copii.

Pentru a pune un bir sau pentru a lua un drept guvernantii invoca “directivele europene”, “acordul cu FMI”, “program al Bancii Mondiale”…  Ce nu ne explica acesti domni si o doamna este fatul ca toate aceste norme internationale traseaza un cadru in care statele, in functie de realitatile proprii, se vor adapta.  La noi insa, din toate aceste norme se iau doar argumentele care le justifica birurile si incalcarea legislatie romanesti (pe care au votat-o si ei atunci cand nu erau la guvernare).

Si daca tot invoca modele din alte state am sa va arat cum este in alte tari:

AUSTRIA

Alocatia pentru copii se acorda pana la varsta de 18 ani sau pana la varsta de 26 de ani in cazul copiilor care urmeaza studiile si pana la 21 de ani in cazul celor care sunt in cautarea unui loc de munca. Nu se acorda in cazul copiilor peste varsta de 18 ani care au venituri ce depasesc 8.725 euro/an. Cuantumul prestatiilor pe copil/luna: 0-3 ani- 105,40 euro, 3-10 ani-112,70 euro, 10-19 ani-130,90euro, 19-26 ani-152 euro. Pentru familiile cu 2 copii cuantumul creste cu 12.80 euro/luna. Pentru familiile cu 3 copii cuantumul creste cu 25,50 euro/luna. Pentru mai multi copii cu handicap se acorda un supliment de 138,30 euro/luna. Pentru familiile numeroase se acorda un supliment de 36,40 euro/luna.

BELGIA

Alocatia pentru copii se acorda pana la varsta de 18 ani sau pana la varsta de 25 de ani in cazul copiilor care urmeaza studiile si pana la 21 de ani in cazul celor care prezinta un handicap sever. Primul copil -83,40 euro, al 2-lea copil-154,33 euro, al 3-lea copil si urmatorii – 230,42 euro. Cuantumurile alocatiei cresc in cazul familiilor monoparentale. Acestea beneficiaza de cuantumul normal al alocatiei si de un supliment de 42,46 euro/primul copil, daca veniturile familiei nu depasesc 2 060,90 euro. Se acorda suplimente la alocatie in functie de varsta copilului, inclusiv supliment pentru someri, pensionari, persoane aflate in incapacitate temporara de munca si copii orfani. Alocatia suplimentara pentru copiii cu handicap pana la varsta de 21 de ani, acordata in functie de gradul de handicap: min. 73,14 euro-max. 375,22 euro.

GERMANIA

164 euro/luna pentru primul si al doilea copil, 170 euro/luna pentru al treilea copil, 195 euro/lunar pentru al patrulea si urmatorii copii. Dupa varsta de 18 ani nu se mai acorda alocatie daca veniturile copiilor depasesc 7 680 euro/luna. Se poate acorda si pana la varsta de 21 de ani tinerilor care nu sunt angajati si care figureaza ca fiind in cautarea unui loc de munca. Se acorda pana la 25 de ani tinerilor care urmeaza studii sau diverse specializari, inclusiv celor care urmeaza studii universitare, precum si tinerilor cu handicap.

MAREA BRITANIE

Se acorda pana la varsta de 16 ani a copilului sau pana la 20 de ani in cazul celor care urmeaza studiile. Copiii trebuie sa aiba resedinta in Marea Britanie. Nu se acorda in functie de veniturile familiei. 81,47 lire (~90 euro) pentru cel mai mare copil sau pentru copilul singur. 54,38 lire pentru alti copii (~60 euro).

si exemplele pot continua…

Privind aceste exemple putem observa exact ce categorii sprijina respectivele state.

Va propun sa discutam despre utilitatea masurilor Guvernului Boc-Udrea.

Pe cine sprijina guvernul prin masurile luate? Care sunt categoriile in care se investeste pe termen mediu si lung? Sunt copiii/tinerii/scoalarizarea incurajate prin actiunile actualului guvern?

 

P.S. Miercuri, 24 februarie a.c., in cadrul Subcomisiei pentru protectia drepturilor copilului din Camera Deputatilor, am invitat la o discutie pe aceasta tema, reprezentantii ONG-urilor de profil. Voi mai adresa odata invitatia si Ministerului Muncii dupa ce in aceasta saptamana au chiulit de la discutia aplicata initiata de noi tocmai de acest proiect de lege!

33 Raspunsuri la “Alocatia pentru copii, indemnizatia persoanelor cu handicap, ajutorul pentru inmormantare: surse pentru bugetul risipei guvernului BOC”

 1. Foarte interesant! Cred că-l voi prelua şi eu pe blog.

  Atunci când politica este împotriva cetăţenilor, atunci când politica urmăreşte moartea cetăţenilor, important este de urmărit cum cresc profiturile celor care au firme de sicrie, crematorii şi cimitire… dacă mi se permite o glumă sinistră.

 2. PS.
  Am preluat şi o poză, sper să nu vă deranjeze.

 3. Într-o discuţie cu doamna Alina Gorghiu, colega dumneavoastră, cu subiectul alocaţiilor, domnia sa spunea că doreşte dreptate. I-am răspuns că…
  Nu e rău că vreţi dreptatea, numai că dreptatea este un lucru relativ, în special un lucru relativ la raportorul dreptăţii.

  Avem trei situaţii:
  1. Dai mai mult celui care are nevoie
  2. Dai în mod egal la toţi
  3. Dai celui care contribuie mai mult

  Sunt trei situaţii care se bat cap în cap, care este cea dreaptă? Fiecare este dreaptă în felul ei, fiecare are o anumită natură a dreptăţii.

  Domnia voastră cum anume justificaţi alegerea uneia dintre dreptăţi?

  O astfel de dezbare este cu adevărat politică, ideologică, doctrinară, asemenea probleme ar trebui dezbătute pe blogurile oamenilor politici.

 4. @bibliotecaru
  eu cred ca toate cele trei situatii sunt drepte, aplicate la chestiuni diferite insa.
  Atunci cand este vorba despre asistenta sociala acordata categoriilor vulnerabile este perfect valabila primas varianta: dai mai mult celui care are nevoie.
  Cand vorbim despre respectarea drepturilor, cred ca este valabila a doua varianta: dai in mod egal la toti. Le dai un minim de alocatie tuturor copiilor, este dreptul lor. Daca parintii nu au nevoie, si oamenii cu multi bani “nu se obosesc” cu birocratia necesara pentru a lua acea suma modica, atunci acei bani se varsa automat in Bugetul asigurarilor sociale. De aici ei pot fi folositi pentru suplimentarea acestei alocatii pentru copiii din familii sarace. Dar principiul trebuie sa ramana: egalitatea in drept.
  Cea de a treia varianta, dai celui care contribuie mai mult, este valabila la drepturile rezultate din contributie. (alocatia pentru copii nu este un un astfel de drep). Este valabil de exemplu la pensii. Primesti o pensie proportionala cu contributia avuta in perioada activa. De aceea legea salarizarii unitare nu trebuia facuta pe picior ci gandita foarte bine. Din aceasta lege ar fi trebuit sa derive legea pensiilor.

  Eu cred ca o investitie sigura pentru o natiune sunt copiii, si in special copiii educati! Pentru aceasta trebuie ca statul sa asigure egalitate de sanse pentru toti copiii. Intr-adevar trebuie investit mai mult in copiii proveniti din familiile sarace.

 5. P.S. multam pt aprecierea facuta pe blogul personal. Poza este actuala in aceasta dezbatere privind alocatia pentru copii. 🙂

 6. 🙂
  Răspunsul foarte corect şi, important, corect din punctul de vedere al doctrinei PNL. Felicitări!

 7. Daca se renunta la statutul de drept universal, alocatiile pot deveni o masura prin care sa fie incurajati copiii de la sate sa mearga la scoala/liceu. O parte din alocatia crescuta pentru copiii din familii cu venit redus ar putea fi distribuita sub forma de tichete pentru carti/manuale.

 8. @ciprian
  esti sigur ca asa va fi?!
  nu se poate face acelasi lucru cu banii ramasi de la copiii carora parintii nu le fac dosare de alocatie?

 9. @cristina
  In categoria celor care nu fac dosare sunt si parinti saraci care habar n-au sa faca o cerere sau n-au toate actele, nu numai parinti care nu se obosesc pentru ca au destui bani. Am mai auzit o solutie ca parintii cu venituri mari sa aleaga sa verse alocatia intr-un fond social.

 10. @ciprian
  corect, insa procentul celor cu venituri mici care nu-si fac dosar pentru alocatie este mai scazut decat al celor cu venituri mari. Sunt multe familii care ajung sa traiasca doar din acesti bani.
  Aceasta solutie mi se pare mie corecta. Sa nu tai dreptul acestor copii, dara daca intr-un termen nu isi fac dosarul, banii sa fie virati in Bugetul Asigurarilor sociale pentru un program care sa vina tot in sustinerea copiilor nevoiasi.

 11. Aş adăuga că acest sistem de a strânge un biblioraft de acte, avize, declaraţii de venit, sute de ştampile şi zeci de ore de stat la cozi, este degradant. Niciodată nu am să pot să înţeleg de ce cetăţeanul ridică o hârtie de la o instituţie a statului român pentru a o depune la o altă instituţie a statului român.

 12. Gabi says:

  Buna seara,
  ‘Alocatiile de stat nu se vor mai acorda pentru toti copiii’

  oare unde vom ajunge?

  ‘Ministrul Mihai Seitan a precizat ca ministerul intentioneaza sa plafoneze si acordarea tuturor prestatiilor sociale, astfel incat doar persoanele care au realmente nevoie de ajutor sa beneficieze de acesta.’

  cine sunt cei care au intr-adevar nevoie de ajutor? cei care nu lucreaza pentru ca le e lene sa lucreze? cei care desi nu stiu sa-si educe copii, fac copii doar pentru ca le da statul bani? rromii care se vor inmulti si mai mult pentru ca pe langa cat fura le mai da si statul bani? de ce sunt nedreptatiti cei care lucreaza cinstit, cotizeaza la stat si au intentia de a-si creste copii, astfel incat sa ajunga oameni educati care sa ajute la bunul mers al societatii atunci vor fi mari? cum putem sa ii facem constienti pe cei care dau legi fara sa cunoasca realitatea, ca fac mult mai mult rau decat cred ei?

 13. Gabi says:

  Să nu uităm: alocaţia nu este un drept social, ci este un drept câştigat al copilului. Dacă se vrea ajutarea copiilor care provin din familii cu venituri modeste se pot găsi alte metode…..
  Cum putem noi sa ajungem la nivelul tarilor europene cand cei care ne conduc nu vin cu legi care sa defavorizeze educatia copiilor nostri aici dau un mic ex destul de dureros http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/885049/Tinerii-scoliti-de-stat-cu-milioane-de-euro-refuzati-de-sistem/ (ne mai miram de ce copii olimpici sunt luati de tarile care intradevar ii considera fiind o valoare pentru tara lor,)
  Ei ce ziceti de asta ….?

 14. ABINEL says:

  domna va stimez pt cat va implicati in aceste probleme va rog atenitionati si pe colegii dv din parlament ca guv boc-poc nu stiu de capul lor stiu doar sa taie din veniturile celor care nu pot sa protesteze:pensionari,pers cu handicap,copii aum dupa noua lege a pensiilor taie si din indemnizatia insotitorilor pers cu handicap

 15. gabi says:

  Buna ziua ,
  Alocatiile diferentiate credeti ca vor crea diferente intre copii?

 16. ionela says:

  toti copii ar trebui sa primeasca alocatie.copii ai caror parinti au venituri mari sa aiba alocatia mai mica si restul mai mare.cum mamele care au salari mari primesc indemnizatie mai mare adica 85% din salariu aici sa fie invers.
  sunt intradevar famili care traiesc doar din alocatii si aceasta masura poate incurajea pe unii sa faca multi copii,in principiu personele care nu au studii,de aceea ar trebui sa fie conditionata alocatia de mersul la scoala si de rezultate bune la invatatura(ar fi o masura,dar ar putea duce la violenta asupra copiilor).

 17. ionela says:

  ce ziceti?

 18. […] si, daca sunt de acord, ii invit sa sustina Campania #NouaPolitica: Mihai Voicu, Diana Tusa, Cristina Pocora, Dan Mihalache, Razvan Pop, Varujan Vosganian si, ultimul pe lista cu voia dvs, Crin Antonescu […]

 19. gabi says:

  @Ionela
  Sunt de acord cu tine , este un lucru bun ca vor sa mareasca alocatia copiilor ai caror parinti au venituri mici dar cum vor putea face diferentierea persoanelor care muncesc si sunt platitori de taxe de persoanele care nu au nici un venit si traiesc din aceasta alocatie ….sunt de acord cu alocatii mai mari pentru copii saraci dar asta nu inseamna ca anumiti parinti vor face copii doar pentru ca ii considera un venit in casa ….( ex sunt fam de rromi care au cate 4-5 copii care nu au muncit in viata lor , care pleaca in strainatate la furat si cersit construiesc vile,trec aceste imobile pe numele unor pers cu handicap sa fie scutiti de taxe …..ei aici cum propuneti sa se ia masuri …!?!?

 20. ionela says:

  adevarul e ca nu sunt nici locuri de munca pentru toti.iar cu trecere imobilelor pe numele unor pers cu handicap.Ar trebui sa fie luati la intrebari de unde au banii respectivi daca toata viata au trait dintr-un ajutor social,nu te imbogatesti peste noapte.(declaratii de avere).sa plateasca toti impozit,nu doar unii.

 21. ionela says:

  ati vazut pensionarii se duc sa-si plateasca taxele chiar daca nu le mai raman multi bani din pensie.

 22. gabi says:

  Corect …desi au pensiile destul de mici sunt primii care se duc si isi platesc darile catre stat ….interesant este cum doar unii pot face asta iar celorlalti nu li se pun intrebari de unde au avut atatia bani sa.si construiasca aceste case ..iar copii lor ii gasesti la fiecare colt de strada cersind …de aceea ne.am facut o imagine negativa in tarile vecine din cauza lor …aici ar trebui clarificata situatia …

 23. gabi says:

  Pentru oamenii care muncesc si platesc taxe sunt penalizati daca nu le platesc la timp dar pentru ei ….?????

 24. […] si, daca sunt de acord, ii invit sa sustina Campania #NouaPolitica: Mihai Voicu, Diana Tusa,Cristina Pocora, Dan Mihalache, Razvan Pop, Varujan Vosganiansi, ultimul pe lista cu voia dvs, Crin Antonescu […]

 25. […] si, daca sunt de acord, ii invit sa sustina Campania #NouaPolitica: Mihai Voicu, Diana Tusa, Cristina Pocora, Dan Mihalache, Razvan Pop, Varujan Vosganian si, ultimul pe lista cu voia dvs, Crin Antonescu […]

 26. gabryela says:

  D-na Cristina imi este scarba de cei care ne conduc!!!!!!persoanele cu handicap au fost date deoparte de toate guvernele care s-au perindat pe la palatul Victoria.Eu sunt asistent personal al fiului meu de 21 de ani,student la zi in carucior,v-am mai scris,desi angajati care am intrat sub incidenta legii 329 cu diminuare salariu,cel de al 13-lea salariu nu ni se acorda dar celorlalti angajati din primarii da.puteti face ceva?

 27. Alina says:

  Buna ziua!

  Am vazut mai de mult o emisiune cu dv in care vorbeati de o propunere ca mamele care se intorc la munca, din concediu de crestere a copilului, sa primeasca un stimulent de 1200 ron (sau 30 %) peste indemnizatie. Care este stadiul acestei propuneri? Este deja in vigoare? Daca da, prin ce act normativ? Multumesc anticipat.

 28. silviu says:

  anual (1 ianuarie al fiecarui an) indemnizatia pt persoana cu handicap trebuie majorata .si sa vezi supriza anul acesta nu sa marit si cum era normal nimeni nu a vorbit despre acest lucru defapt NIMEMI nu vb de persoanele cu handicap care au cele mai mici venituri (293 ron)

 29. va rog?sa ma ajutati sa imi primesc dreptul care mi-se cuvine sunt operat la inima,am proteza valvulara,am devenit handicapat grad 2 accentuat grav si nu vor sa ma treaca la grad1 imi spun ca miau dat maxim nu iteleg aceasta lege,nu stie nimeni sa te informeze in domeniu,sunt di calarasi;oras,judet:as fi dorit sa va spun mai multe neajunsuri ale persoanelor cu handicap,…?

 30. corina_anton05 says:

  sunt mama unui baetel cu handicap cu sindrom autism retard si ecolalie si vreau sa va spun ca nesimtitii astia care se prefac ca conduc tara spre bine au taiat si din indemnizatia de handicap a copilului acesti copii ce vina au oameni buni]

 31. nedelcu says:

  Nu ne aude nimeni acum taie si de la ajutorul social si de indemnizatiile de asistent personal sau insotitor Nu ne aude nimeni hai sa ii impuscam pe copiii nostri ca s au nascut asa dupa ce suferinta e atat de mare ne mai amarasc si ei sa le fie rusine ce facem noi sa ne strigam suferinta ce au de gand sa ne extermine pe toti !!!!!!??????

 32. maria m says:

  buna ziua, am o fetita in varsta de 16 ani cu handicap grav sufera de tetrapareza spastica si micro cefalie inca de la nastere si beneficiez de un salariu de asistent personal adica 540 ron, Nu imi ajung acesti bani pentru mai nimic stam si in chirie si nu ne mai descurcam,
  Mai cunoasteti si altfel de ajutoare?

 33. ma intreb cum poti sterge lacrimile unui om care plange in tacere si in singuratate?cum sa ma stranga cineva in brate daca sufletul meu s-a inchis in temnita dureri si stau acolo in intuneric? cine poate sa-mi zica vorbe calde cand eu imi astup urechile?cine poate sa treaca de zidurile pe care eu le-am inaltat in jurul meu?Pesemeni ca sufletul omului intinde sa se retraga intr-un coltisor intunecat si rece atunci cand este lovit puternic de viata/stiu ca ajutorul poate aparea de unde nu te astepti.Si uneori e mai bine sa lasi garda jos,si sa te prinzi de firul de speranta care atarna firav deasupra mea.Ma numesc. Pavel florin locuiesc în Iași. În anul 2008 am divorțat de soția mea căzând în depresie spunând viata nu mai are rost pt mine. În anul 2009. Am ajutat o doamnă care avea probleme de sănătate având amândoi rinichi bolnavi m.am hotărât să.i donez un rinichi fără să am pretenții bănești sau materiale.saracuta de ea făcea dializă și se chinuia am ajutato de la un chin. În 2015 a venit coșmarul meu,m.am inbolnavit de Artrită ne având asigurarea plătită nu am putut să mă internez în spital și am făcut o cangrenă a fost nevoit sami amputeze gamba stânga. Am dat pt pensie de handicap fizic și mia făcut o pensie de gr 3 luând pe lună o indemnizație de 39 de lei și cea de boală de 400 lei.greu tare a zis ca sunt bun de muncă fără picior. N.am întins mâna niciodată dacă ași avea o proteza doamne nu costa mult doar 1500euro. Dar am o situație foarte grea stau în chirie platesc 300 lei iar eu trăiesc dor cu 139 de le pe lună. Stat în chirie la un bătrânel eu fiind în spital bătrânetul a adormit cu tigara în mâna și a ars în căsuță cu toate ca au ars și hainile mele nu mia mai rămas nimik.doar ce am pe mine
  De multe ori mă gândeam să renunț la viață nu am nici un ajutor de la nimeni. Pavel Florin țel. 0749941691. Ajutați.ma va rog măcar cu niște hăinuțe am lucrat în viata mea ca barman urăsc băuturile alcoolice m.am îmbrăcat toată viata numai la costum. Va rog ajutați.ma

Raspunde