Cristina-Ancuța POCORA

Astazi, de 8 martie, am adus modificări de substanță legii privind indemnizaţia pentru creşterea copiilor

08 March 2016 ·

Susțin familia și creșterea natalitățiiiar în acest sens am promovat astăzi în cadrul Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor modificări substanţiale privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor. Prin aceste noi reglementări sperăm să încurajăm părinţii, mai ales familiile tinere active ce își doresc copii.

Principala modificare adusă legislației vizează eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului, precum și acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește vârsta de doi ani. Mai exact, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Calculul indemnizației se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. De asemenea, în situaţia în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Totodată, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Ne propunem ca prin această lege, care va intra în vigoare la data de 1 iulie 2016 după ce Guvernul va face rectificarea și va bugeta aceste măsuri, să facem un prim pas în vederea diminuării declinului demografic, o problemă gravă a societății noastre din ultimii ani şi să susținem financiar cuplurile care îşi doresc să aibă copii. Prin amendamentele formulate, pe de o parte susținem mama și familia, iar pe de altă parte stimulăm reîntoarcerea mamei în câmpul muncii atunci când aceasta consideră că este momentul oportun.

Legea a primit raport favorabil și urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților. Prin urmare, fac un apel către colegii parlamentari din întregul spectru politic, ca la momentul dezbaterii în plen, să o voteze în forma pe care am agreat-o în cadrul comisiei de muncă.

Reafirm, pe această cale, că adoptarea celor mai bune măsuri de încurajare a natalității din România reprezintă o prioritate zero pentru mine și pentru colegii mei,  parlamentari liberali.

Revizuirea legii privind indemnizația pentru creșterea copilului reprezintă un proiect pe care îl susțin de multă vreme. Consider că orice efort bugetar ar presupune el este justificat prin faptul ca acești bani reprezintă de fapt o investiție în viitorul României prin susținerea familiei și prin   creșterea natalității. Avem nevoie de măsuri urgente în acest sens! Adoptarea acestor reglementări reprezintă, însă, doar un pas necesar dar insuficient. Este nevoie de un pachet mult mai amplu de politici pentru a crește efectiv natalitatea și a veni în sprijinul tinerelor familii.

60 Raspunsuri la “Astazi, de 8 martie, am adus modificări de substanță legii privind indemnizaţia pentru creşterea copiilor”

 1. georgiana says:

  Patriarhul salariu de 15000 roni pe luna???terenuri la biserici, sustinerea Catedralei Neamului foarte bine, deci, sunt bani. Sunt de acord sa iesim in strada pentru sustinerea drepturilor noastre. Crese nu avem, after school doar privat cum crestem copii?? Aha mama sa ramana acasa de ce sa munceasca și sa plateasca impozite? ! Mahnirea este mare!

 2. mariana says:

  Oare e doar o lege de ochii lumii? Noi o dam sa ne votati si mai departe, dar de aplicat sa o aplice cine vrea si cand vrea? Dupa ultimele declaratii cred ca guvernul a redactat deja textul OUG de prorogare înainte sa o promulge președintele…. Si atunci la ce bun sa se dea o lege daca guvernul poate dispune dupa bunul plac momentul aplicării ei? Chiar nu se poate face nimic, măcar in domeniul asta care ne priveste pe toți pe termen lung, să se găsească faimoasele resurse, sa fie puse pe masa guvernului si să i se închidă o data gura???

 3. Andreea N says:

  Draga Doamna Pocora, am înțeles ca astăzi Președintele a aprobat legea. Aveți întreaga apreciere a mea si a familiei mele pentru toate eforturile depuse! Felicitări Dvs si colegilor care au promovat acest proiect de lege! Va doresc succes in continuare si ne punem toate speranțele in oameni ca Dvs! Numai bine! Va doresc Sărbători Fericite!

 4. Alex says:

  Nu te supara, Ciolos are vadite inclinatii anti-romanesti. Nu te lua dupa unul care nu mai are viata multa in fruntea acestui guvern mai prost decat unul politic. Strada a vrut tehnocrati si ni s-a servit un guvern marioneta.
  Cu siguranta daca intra in vigoare vreo OUG guvernul va pica si se va folosi aceasta arma impotriva lui. Sa vedem de ce un guvern tehnocrat si cinstit nu e in stare sa aplice legea intr-un sens pozitiv pentru Romania, ca doar de aia avem acest guvern, nu?

 5. Alex says:

  Daca se publica in Mon Of poate sa vina mama OUG-rile, daca dau in judecata castig fara probleme. Nu imi poate refuza nimeni drepturile din aceasta lege nici macar Ciolos.
  Am platit taxa auto abuziva, banii s-au devalorizat am castigat cu statul care a decis sa imi returneze banii in 5 ani fara dobanda. Banii ii iei depinde cat de bun e avocatul tau.

 6. Andreea N says:

  S-a publicat in MO…http://lbhn-1602388572.eu-west-1.elb.amazonaws.com/stire/20949987

  Si eu am vorbit cu avocatul meu si mi–a spus ca vom câștiga dacă nu se aplica si acționăm statul in judecată. Nu ar fi mai bine sa ne unim mai multi in sensul asta?
  Totuși ma îndoiesc ca mai au cale de întoarcere…ar trebui sa aplice legea…

 7. Astazi, în comisia de muncă, ministrul muncii mi-a răspuns clar la intrebare: legea privind concediul si indemnizația pentru creșterea copilului se va aplica de la 1 iulie 2016! Se gasesc bani. Se lucrează la normele metodologice și ele vor fi supuse dezbaterii publice pana la data la care legea va intra în vigoare tocmai ca toți parintii cu copii sub 2 ani sa poată avea clar ce au de facut.
  Forma promulgata – http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr569_15.pdf
  Publicata în Monitorul Oficial – http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?nr=66&an=2016

 8. Andreea N says:

  Va Multumesc din suflet pentru aceasta veste excepțională!!
  Numai bine si succes in campanie! Va ținem pumnii!
  Sărbători cu bine!

 9. Bineinteles ca se va actiona statul in judecata dar si in pe prim ministru in special. Un avocat este mai in masura sa spuna cum actionam asa ca cine detine informatiile si doreste sa formeze un grup in acest sens, eu sunt pentru.
  Chiar trebuie deschise simultan zeci de mii de procese impotriva omului astuia si a statului?
  MI-e teama ca daca partidele stau si se uita si nu se implica pentru a-l stopa pe acest pseudo tehnocrat-blogger, vor pierde capital de incredere la alegeri.
  Asa ca poate partidul liberal are ceva de spus in ceea ce priveste viitorul incert al Romaniei care se bazeaza pe o politica demografica INDIGENA sanatoasa si nu prin import.
  Ne place sau nu tot un guvern politic e mai bun in spatele carora sa stea oameni tehnocrati si nu invers.
  O motiune de cenzura pana in rectificarea bugetara, desi greu de crezut, ar fi binevenita.

 10. Claudia says:

  Buna ziua,

  Am nascut pe 3 iulie 2015 si inainte de intrarea in concediu de cresterea copilului am ajuns la un acord cu angajatorul de incetare a contractului individual de munca, intrucat firma la care lucram urma sa-si desfiinteze sucursala din Romania. Am optat pentru varianta mai convenabila, 1 an de concediu crestere copil, dar in conditiile de modificarea a legii OUG 111/2010 doresc sa optez pentru 2 ani de concediu crestere copil.

  Practic concediul de crestere copil se termina pe 3 iunie 2016, ultima luna fiind luna rezervata tatalui.

  Astfel nu voi fi nici in concediu fara plata si nici nu voi putea sa imi reiau activitatea intrucat firma s-a inchis si bineinteles, doresc sa imi schimb optiunea de a sta 2 ani in concediu pentru crestere copil.

  Am citit modificarile survenite dar nu am regasit clar precizata si situatia in care in timpul concediului crestere copil firma se inchide. In situatia mea, deoarece firma s-a inchis, adeverinta de venit ce se afla in dosarul serviciului alocatii si indemnizatii, depusa la intrarea in concediu crestere copil, poate fi folosita cand imi schimb optiunea?

  In cazul in care legea nu acopera si aceasta situatie trebuie sa imi gasesc de lucru si ulterior sa depun cererea de prelungire concediu crestere copil?

  Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

Raspunde