Cristina-Ancuța POCORA

Atentie, urmatoarea lovitura: Codul social

16 February 2011 ·

Dupa ce la finalul anului 2010, ministrul Botis a promovat rapid cateva ordonante de urgenta prin care a lovit si mai tare in categoriile vulnerabile (mama si copilul – indemnizatia pentru cresterea copilului, persoanele cu handicap si asistentul personal) acum vine si anunta, triumfalist, ca va promova un Cod social care sa sustina familia aflata in nevoi.

 Nu imi fac speranta ca acest cod va abroga deciziile luate la finalul anului, nu cred ca va creea servicii care sa sustina in mod real familia saraca ci cred ca va crea o presiune si mai mare pentru acesti oameni.

Cum apare un text, il vom dezbate aici.

*** 

Guvernul urmeaza sa analizeze astazi Codul de asistenta sociala

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 februarie, ora 8:02:56) – Guvernul urmează să analizeze astăzi un memorandum privind Codul de asistenţă socială, act normativ care îşi propune, în primul rând, să scoată, din zona asistaţilor, cât mai multe persoane. Ministrul muncii, Ioan Botiş, a explicat ieri că viitoarea strategie de asistenţă socială mută atenţia statului asupra familiei, în ansamblu, nemaifiind luate în considerare doar persoanele, individual.

Reporter: Costin Grigore – Familiile urmează să fie evaluate, atât din punct de vedere al veniturilor, cât şi al mijloacelor de existenţă. În funcţie de această analiză, o parte vor fi sprijinite, astfel încât să nu mai aibă nevoie de ajutorul social. Guvernul intenţionează să găsească metode şi pentru a introduce în câmpul muncii cât mai multe persoane cu dizabilităţi. Ministrul Botiş a spus că, la noi în ţară, doar 5% dintre aceste persoane lucrează, în timp ce, în restul Europei, procentul este de 45 – 50%. 650 mii de persoane sunt înregistrate acum, în diferite grupe de handicap, şi 915 mii de oameni sunt invalizi. Ministrul muncii a adăugat că structura de bază a Codului de asisenţă socială va fi consolidată de legile asistentului personal, a prestaţiilor sociale şi a calităţii acreditării serviciilor sociale.

30 Raspunsuri la “Atentie, urmatoarea lovitura: Codul social”

 1. Stimate Parlamentar,
  Mi-aş dori o Comisie Parlamentară de Anchetă care să cerceteze suspiciunea folosirii instituţiilor statului cu scopul unei activităţi de “Poliţie Politică”.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/02/vreau-o-comisie-parlamentara-de-ancheta.html

  PS.
  Mă aştept ca şi alţi comentatori să susţină această cerere a mea.

 2. sustin si votez un astfel de proiect. Voi vorbi cu colegii mei despre initierea unui astfel de proiect. Problema este ca pentru infiintarea acestei comisii este nevoie de un votul majoritar.

 3. Primele semne ale “sprijinirii”familiilor aflate in dificultate,consta in concedierea tuturor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap.Trimiterea acestora in somaj reprezinta “un mod in care primariile pot ajuta aceste familii tinand cont ca nu mai exista fonduri pt. salariile acestora”.Sunt din Sighisoara,mama de copil autist,fost asistent personal…Nici nu mi-am dorit acest “job”nici nu mi-a facut placere,cred ca nimanui nu ii convine sa fie un asistat social care in Romania e privit ca un gunoi,cersetor etc.

 4. magda says:

  Acest guvern vine tot timpul cu idei absurde si face comparatii cu legislatia din tarile UE. In toate tarile din UE femeile cu mastectomie sunt considerate persoane cu handicap datorita faptului ca nu mai pot desfasura activitati , in mod normal, la serviciu sau acasa necesitand in permanenta un ajutor. Au mai fost incercari de modificare a Legii 448/2006 dar din Comisia de sanatate a facut parte dr. Ciuhodaru care nici macare nu este dr pe domeniul respectiv. Poate daca era sora, sotia fiica sau mama d-lui dr atunci se modifica legea mai sus mentionata. Acum toti medicii de la comsisiile medicale ale persoanelor adulte cu hansdicap nu mai au voie sa acorde grad de invaliditate decat persoanelor cu metastaze iar noi cele care am suferit de cancer la san si am suportat si operatie de mastectomie nu suntem considerate vindecate niciodata dar nici cu grad de handicap. Am ajuns sa ma rog sa pot pleca in alta tara in care sa nu fi umilit si batjocorit atunci cand ai o bola grava, boala considerata boala secolului, si sa fiu sustinuta moral si psihic de oameni carora chiar le pasa. Poate cineva va reusi sa aduca o modificare Legii 448, poate va trebui sa facem o campanie in genul celei cu etnobotanicele, pt ca la urma urmei si din asta se moare , nu-i asa?

 5. gabryela says:

  d-na cristina va rog sa ne puneti la curent cu ceea ce contine codul social legat de persoanele cu handicap si asistentii personali.

 6. gabryela says:

  sa cititi aici sa vedeti ca este real ce v-am mai spus ca la petrila PDL+PNL+PRM=ALIANTA. http://zvj.ro/node/7373

 7. @ Cristina
  Am studiat un pic problema înainte de a mă lansa…
  😀
  Regulamentul Camerei Deputaţilor:
  Art. 75. – La cererea a minimum 50 de deputaţi din cel puţin două grupuri parlamentare Camera Deputaţilor va putea hotărî înfiinţarea unei comisii de anchetă, prevederile art. 39-58 şi ale art. 72 alin. (2)-(5) fiind aplicabile.

  Regulamentul Senatului:
  Art.78.-(1) La cererea unei treimi din numărul membrilor săi, Senatul poate hotărî înfiinţarea unei comisii de anchetă, fiind aplicabile prevederile art.43 – 65, art.76 şi art.77 alin.(2) – (7). Raportul comisiei se depune la Biroul permanent, care îl include pe ordinea de zi a plenului Senatului în cel mult 15 zile.
  (2) După dezbaterea raportului, Senatul adoptă o hotărâre cu privire la acesta.

  Nu cred că este problema strângerii a 50 de deputaţi sau o treime de senatori… desigur, dacă se doreşte înfiinţarea unei astfel de comisii de anchetă. Eu cred că această problemă este foarte importantă pentru societatea românească şi chiar ar trebui să avem un răspuns la o asemenea problemă.

  Concluziile comisiei vor ajunge la cetăţeni chiar şi în minoritate, dat fiind că există posibilitatea de a depune opinii separate şi acestea vor fi cunoscute prin şedinţă publică, înregistrate video şi în stenograma şedinţei, practic nu se pot muşamaliza.

 8. Da, asta este procedura de initiere dar tr sa se exprime plenul supra solicitarii. Si aici ii tr majoritate de voturi.

 9. adriana says:

  stimata doamna cristina pocora va scriu pentru a va cere sfatul si ajutorul intr-o grava problema.
  numele meu este adriana sunt mama unui copil cu handicap grv din nastere in varsta de 27 de ani si asistent personal al acestiu copil.
  de curand am primit o notificare de la primarie de domiciliu in care mi-se aduce la cunostinta faptul ca am fost concediata si contractul de asistent personal al copilului a fost reziliat.
  va rog din suflet sa imi spuneti si mie ce este de facut unde trebuie sa ma adresez pentru a opri acest abuz?
  as vrea sa incercati sa faceti o dezbatere publica si in presa poate ca asa acesti criminali nu vor mai lovi in persoana cu handicap inascut.
  de asemene doresc sa va intreb daca se poate sa initiati un proiect legislativ pentru modificare legii 448 in senssul separatiei persoanei cu handicap nativ de persoana cu handicap dobandit c care are si alte venituri in speta si indemnizatie de handicap de 290 lei dar si pensie de invaliditate de la locul de munca.
  in lege se face o grava confizie intr categoriile sus numite si de acea este necesara o separatie clara.
  de asemenea trebuie facut ceva si pentru indexarea acestei indemnizatii care de 8 ani nu a mai fost indexata de nici un guvern tocmai din cauza comfuziei intre persoana cu handicap dobandit care are si pensie de handicap dar si pensie de invaliditate de la locul de munca.
  credeti ca puteti face ceva in acest sens?

 10. @ Cristina
  Stimată doamnă,
  Cine credeţi că va avea curajul politic să se opună unei astfel de comisii? Practic ar fi o recunoaştere politică a existenţei Poliţiei Politice în acest moment în România. Ar fi un gest politic absolut sinucigaş. Şi s-ar lipi eticheta imediat de cel care s-ar împotrivi unei asemenea iniţiative. Nu cred să rişte cineva să pună beţe în roţile unei astfel de comisii, televiziunile ar exulta imediat.

  Dacă nu e nimic de ascuns, de ce să se ferească cineva? S-ar putea spune, o dată pentru totdeauna, dacă desele referiri ale presei şi politicienilor asupra controlul politic este justificat, sau nu.

  În orice caz, încercarea moarte nare. Iniţiatorii nu au absolut nimic de pierdut.

 11. un liberal optimist says:

  Se va intampla ca de obicei:le vor trece prin asumare, dupa care o sa le corecteze cu OUG, amendamente, HG si Ordine de ministru. Ca si Legile salarizarii, respectiv a educatiei..

 12. Gabi says:

  As face o precizare folositoare avand in vedere ca multe mamici nu stiu ca pot lua o alocatie de la primarie pentru sustinerea familiei si va atasez cateva info utile:

  Legea nr. 277/2010 instituie alocatia pentru sustinerea familiei ca forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani.
  Beneficiaza de alocatie:
  – familia formata din sot, sotie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna;
  – familia monoparentala formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta;
  Se considera familie si barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintre ei, care locuiesc si gospodaresc impreuna, daca aceasta se consemneaza in ancheta sociala.
  Sunt considerati ca facand parte din familie si copiii incredintati in vederea adoptiei, cei aflati in plasament la o persoana sau familie ori pentru care s-a instituit tutela, potrivit legii.
  Asistentul maternal profesionist beneficiaza de alocatie doar pentru copiii sai, luandu-se in considerare la stabilirea dreptului toate veniturile realizate de membrii familiei, cu exceptia celor provenite din alocatiile de plasament si alte sume acordate asistentului maternal pentru acoperirea cheltuielilor lunare, in conditiile legii.
  Cuantumul alocatiei
  Cuantumul alocatiei este stabilit diferentiat, in functie de veniturile familiei si numarul de membrii ai acesteia.
  Pentru familia formata din sot, sotie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna,
  – in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este:

  * 30 lei pentru familia cu un copil;
  * 60 lei pentru familia cu 2 copii;
  * 90 lei pentru familia cu 3 copii;
  * 120 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi;

  – in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 201 lei si 370 lei, cuantumul lunar al alocatiei este:

  * 25 lei pentru familia cu un copil;
  * 50 lei pentru familia cu 2 copii;
  * 75 lei pentru familia cu 3 copii;
  * 100 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi;
  Pentru familia monoparentala formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta,
  – in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este:

  * 50 lei pentru familia cu un copil;
  * 100 lei pentru familia cu 2 copii;
  * 150 lei pentru familia cu 3 copii;
  * 200 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi;
  – in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 201 lei si 370 lei, cuantumul alocatiei este:

  * 45 lei pentru familia cu un copil;
  * 90 lei pentru familia cu 2 copii;
  * 135 lei pentru familia cu 3 copii;
  * 180 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.
  Familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, beneficiaza de alocatie in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant organizate potrivit legii, cu exceptia celor care le intrerup din motive medicale, si nu inregistreaza absente nemotivate in cursul unui semestru care sa conduca la scaderea sub 8 a notei la purtare.
  Pentru familiile care au in intretinere copii de varsta scolara cu handicap grav sau accentuat si care nu frecventeaza o forma de invatamant, organizata in conditiile legii, alocatia se acorda cu conditia prezentarii certificatului de incadrare intr-un grad de handicap si a dovezii eliberate de directiile de asistenta sociala, prin care se atesta faptul ca respectivul copil nu poate fi inscris in nicio forma de invatamant, prevazuta de lege.
  Stabilirea si plata drepturilor de alocatie
  Alocatia se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei, veniturile acesteia si, dupa caz, privind frecventarea cursurilor scolare de catre copiii aflati in intretinere.
  Cererea se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta familia, stabilirea dreptului la alocatie si a cuantumului facandu-se prin dispozitie scrisa a primarului.
  Plata drepturilor pentru alocatie se asigura de catre agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
  Legea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2011.

 13. Anton says:

  http://merzaanton.blogspot.com/
  Ne meritam soarta.In ceea ce priveste politia politica eu as putea scrie romane din ceea ce stiu.
  Doamna Cristina aveti in email de contact cateva randuri.

 14. un liberal optimist says:

  Ce va spuneam mai sus? Nu Guvernul schimba destinatia spitalelor ci autoritatile locale. Dar pe banii lor!

 15. @adriana
  Primaria va intocmit Dosar de somaj pentru dumneavoastra in situatia comunicarii rezilierii contractului de munca si v-au atentionat ca persoana cu handicap sa depuna cerere penru a i se acorda pe cuponul de prestatie sociala si indemnizatia de insotitor?

  – la notificarea primita, inregistrati la primarie in scris un raspuns prin care precizati ca nu sunteti de acord cu desfacerea contractului de munca deoarece copilul dv in varsta de 27 de ani, este imobilizat si ii trebuie supraveghere permanenta, iar dv nu va veti gasi un alt loc de munca pentru ca in sistemul bugetar se aplica disponibilizarea de personal si oricum sunteti singura persoana care poate asigura ingrijire permanenta – 24 de ore din 24 de ore, tanarul avand dizabilitate din nastere.
  – in termen de 30 de zile de la comunicarea desfacerii contractului de munca veti contesta la Tribunal desfacerea de contract de munca pentru motivele de mai sus, putand apela la Baroul de avocati din judetul dv, unde puteti cere avocat si asistenta gratuita.
  – in prezent la Comisia pentru munca din Camera Deputatilor se afla 7 initiative legislative privind domeniul persoanelor cu dizabilitate, unde am inregistrat amendamente.
  – nu toate persoanele cu handicap au si pensie de invaliditate, situatia se aplica de la caz la caz raportat la boala si la vechimea in munca, iar majorarea prestatiei sociale a persoanei cu handicap nu s-a facut in ultimii 3 ani.

 16. adriana says:

  va multumesc pentru sfaturi o sa fac in tocmai cum ati spus.
  partea ce mai durearoasa pt mine si cred ca pentru toate persoanele cu handicap din nastere este ca din cauza amestecaturi din legea 448 intre persoana cu handicap nativ si persoana cu handicap dobandit care mai are si alte venituri in speta pensie de invaliditate de la locul de munca sunt chemati la revizuire de marele emil boc si cei cu handicap nativ care nu se mai vindeca niciodata.
  daca vroiau sa faca curatenie in sistem o puteau face chemand la comisia de expertiza persoanele cu handicap dobandit nu persoana cu handicap nativ care are certificat de handicap nerevizuibil.
  va dau exemplul copilului meu el are certificat de handicap de cand s-a nascut , nu s-a vindecaat si nu se va mai vindeca vreodata din contra situatia s-a agravat.
  o perioada am mers cu el anual la comisia de expertiza dupa care in urma cu 8 ani i-a fost dat un certificat de handicap permanent si nerevizuibil de la comisie,
  acum guvernul boc vrea sa schimbe normele din lege in baza carara acum 8 ani copilul a optinut certificat de handicap permanent.
  odta cu aceste modificari ei vor sa dea afara din sistem cu forta persoane cu handicap real grav si ireversibil pentru a face economie la buget.
  eu nu cred ca este normal ca o persoana cu handicap grav din nastre cu certificat permanent sa fie tarat pe la comisia de expertiza facuta pe picior de guvern.
  sunt de acor da se faca curatenie dar sa se merga in control la cei care au muncit au dobandit handicapul si au si pensie de invaliditate de la locul de munca nu la cel cu handicap nativ.
  din cauza celor cu handicap dobandit si care au si alte venituri copilul meu care are handicap inascut este umilit si risca sa isi piarda drepturile.
  toate aceste lucruri trebuiesc aduse la cunostinta tututror iar persoana cu handicap nativ care are si certificat permanent de handicap sa nu intre sub incidenta aberatiilor guvernului.
  este anormal sa chemi la comisie un om care este in starea in care este doar sa constati ceva ce actele spun deja si anume ca are un certificat de handicap permanent. trebuie facuti cei diin guvern ca este o diferenta intre persoana cu handicap nativ cu certificaat permanet de handicap. si persoana cu handicap dobandit cu doa pensii de la stat de invaliditate de la locu de unca si de handicap, acolo trebuie facuta curatenie si o separatie clara nu la cei din nastere cu acte de handicap permanent.
  va multumesc si sunt sigura ca veti face totul ca mesajul meu sa ajunga acolo unde trebuie si sa se ia masuri.
  ps va rog sa vorbiti si in persa despre aceasta comisie care ateanteaza la persoana cu handicap nativ care au certifcat de handicap permanent.
  poate daca dws alaturi de alti colegi faceti persiunisi pe toate caile legale dar si in presa pentru incetarea acestor abuzuri.
  botis sustine ca guvernul a facut aceasta conisie pentru a depista falsele persoane cu pensie de invaliditate cei care apartin de casa de pensi numai ca asfel de persoane s-au erijat si ca persoana cu hndicap dobandit si au doua venituri si pe baza aceste confuzii sunt cemati la comisia facuta de botisi si persoane cu handicap nativ cu certificat de handicap permanent.
  de aici pleaca o mare nedreptate facuta noua si de aceea trebuiesc separati clar cei cu handicap nativ care nu se mai vindeca si cei cu handicap dobandit care au si pensie de invaliditate care este total diferit de cea de handicap. dws credeti ca este normal ca o persoana cu handicap nativ cu grad de handicap permanent mai trebuie tarat pe la comisie?
  eu vreau ca legea sa fie dreapta si persoana cu handicapnativ sa aiva un statut aparte in lege pt a evita abuzurile facute la adresa celor cu handicap nativ.

  acum va raspu la intrebarea dws de la primarie mi-sa spus ca voi fi trecuta in somaj si ca primarie nu poate trece suma de insotitor pe cuponul copilului pentru ca nu mai au fonduri.

  va multumesc din suflet pentru tot si sper sa ramaneti langa aceasta categorie sa nu ne lasati singuri pentru ca acest regim vrea sa ne omare cu zile.

 17. magda says:

  Edte adevarat ca exista o confuzie intre cei cu handicap din nastere si cei cu handicap dobandit in timpul vietii dar ce vina au ei.Sunt toti handicapati si unii nu mai pot desfasura activitati in mod normal si au nevoie de protectie. Unii dintre ei chiar si cu acest handicap nu stiu nici cat mai au de trait din viata asta mizera pe care ne-o ofera acest guvern. Sa le fie si lor asa cum ne este noua acum.

 18. adriana says:

  daca am ajuns la concluzia ca aceasta confuzie exista ea trebuie eliminata si de aceea trebuie facuta o separatie in lege.
  sunt persoane care profita de aceasta confuzie si se erijaza in persoana cu handicap dobandit asfel avand de suferit cei cu handicap naiv.
  guvernul vrea sa elimine pe cei cu handicap fals dobandit dar pentru ca nu este o separatie clara in lege intre nativ si dobandit guvernul loveste si in cei cu handicap nativ care nu au nici o vina ca aceasta confuzie exista si ii afecteaza.
  eu nu am nimic cu cei cu handicap dobandit nu vreau sa fiu inteleasa gresit spun doar ca acolo sunt multi falsi care pretind ca au dobandit un handicap si nu au nimic de fapt si ei profita de aceasta confuzie teribila.
  nu cred ca este corect ca o persoana cu handicap nativ sa fie tarat si umilit la comisie doar pentru ca legea e nedreapta.
  daca guvernul vrea curatenie trebuie sa se axeze pe cei cu handicap dobandit si acolo se vor gasi adevaratele probele,
  stimata doamna cristina pocora credeti ca se poate face ceva pentru eliminarea aceste confuzii din lege si pentru un statut special al persoanei cu handicap nativ?

 19. adriana says:

  magda
  nici copilul meu nu are nici o vina ca s-a nascut cu handicap grav si nu va putea sa munceasca nicodata. nici copilul meu nu are vina ca legea este stramba si da posibilitatea la asfel de confuzii.
  totusi este o mare diferenta intre persoana cu handicap nativ si persoana cu handicap dobandit, cel cu handicap nativ grav cu grad permanent are doar un singur venit de 29 de lei in vreme ce persoana care a dobandit handicapul de cele mai multe ori are doua venituri indemnizatie de handicap dobandit si pensie de invaliditate de la locul de munca asta e mare diferenta intre cele doua categori cel dobandit a avut sansa sa munceasca a iesit la pensie de invaliditate apoi a dobandit si handicapul.
  cei din clasa politica fac confuzia intre cei cu handicap dobandit si cei cu handicap nativ crezand ca este una si acelas lucru si zic e lasa ca astia cu handicaap au doua venituri nu le mai marim indemnizatia.
  este fals persoana cu handicap grav nativ nu are alt venit in afara de cei 290 de lei pentru ca nu a avut cum sa munceasca si nu va avea cum sa munceasca vreodata.
  de aceea eu cred ca trebuie un statut special in lege in sensul ca persoana cu handicap nativ grav trebuie sa incaseze o indemnizatie mai mare decat persoana cu handicap care are doua venituri.
  este ne drept ca legea sa nu protejeze mai mult o persoana cu handicap din nastrere care nu va munci niciodata.
  o rog pe doamna cristina pocora inca odaata pe aceasta cale sa faca tot ce se poate ca in lege persoana cu handicaap nativ sa fie protejata mai mult de aceasta lege.
  eu cred ca odata ce se va face aceasta lamurire in lege aceasta separarare se vor elimina si falsele persoane cu handicap care acum abuzeaza de confuzia asta intre persoana cu handicap nativ si cel cu dobandit.
  trebuie specificat clar ca daca o persoana dobandeste un handicap si are si alt venit nu trebuie sa ia o indemnizatie egala cu cel nativ care are doar acest venit de 290.
  o rog pe doamna pocora sa faca tot ce poate pentru indreptarea acestei legi si eliminare nedreptati facute persoanei cu handicap nativ.

 20. magda says:

  Pentru aceste diferente referitoare la handicapul din nastere si cel dobandit nu este vinovat decat statul.Imi pare rau pt situatia d-voastra si cred ca va este f greu dar din pacate cei care ne conduc ne umilesc si ne fac tot pe noi sa ne simtim vinovati cand lor ar trebui sa le fie rusine. Oare ce ar face ei daca ar fi in situatia d-voastra sau a mea? Doar daca li se intampla celor mai de sus se pot modifica legile altfel noi nu contam. Mi se pare absurd sa iei dreptul unui om spunandui ca trebuie sa faci economii la buget dar pe de alta parte sa ii cheltui pe sali de sport si parcuri in locuri uitate de D-zeu. Sper sa isi primeasca pedeapsa si ei si sa sufere asa cum suferim si noi.

 21. adriana says:

  magda
  asa este statul este de vina in acelas timp intreaga clasa politica pentru aceasta confuzie care condamna la moarte prin infometare persoana cu handicap nativ.
  tocmai de aceea trimit acest semnal, acest strigat disperat de ajutor al persoanelor cu handicap nativ in speranta ca cei din clasa politica vor modifica LEGEA si vor elimina aceasta confuzie.
  sper ca al meu copil nu o sa moara si o apuce ziua cand aceasta lege va fi dreapta si nu va mai da posibilitatea la asfel de nedreptati.
  sper ca cei din clasa politica vor intelege ca problema fraudelor din sistem nu este la cei cu handicap nativ si ca aceasta problema este la cei cu handicap doabandit care majoritatea nu au acest handicap doobandit asa cum sustin. odata facuta aceasta separatie in lege aceasta defalcare in lege comissia va putea sa parteajeze cele doua categori se va putea axa pe cei cu handicaap dobandit se va putea face un triaj se va vedea care are cu adevarat handicap dobandit si care minrte si nu vor mai fi tarate pe la comisie persoane cu handicap GRAV NATIV doar pentru a se constata ca acel om nu se mai vindeca.

 22. gabryela says:

  d-na cristina ce este cu ordinul ministerului muncii 1739/2011 cu reevaluarea persoanelor cu handicap?

 23. persoana cu handicap nativ vreau o lege corecta si dreapta says:

  ministrul muncii, familiei si protectiei sociale emite prezentul ordin.

  Art. 1. — Se aproba Procedura de suspendare a dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, in situatia reevaluarii ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
  Art. 2. — Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
  Art. 3. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

  Anexa – Procedura de suspendare a dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, in situatia reevaluarii ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale

  Procedura-de-suspendare-a-dreptului-de-asistenta-sociala-sub-forma-de-prestatii-sociale-a-persoanelor-adulte-cu-handicap-in-situatia-reevaluarii.

  Art. 1. — (1) Decizia de reevaluare emisa de catre Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap va fi transmisa directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, pe baza careia aceasta suspenda dreptul la asistenta sociala sub forma de prestatii sociale, pana la incheierea procesului de reevaluare, prin decizie a directorului executiv.
  (2) Modelul deciziei privind suspendarea dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap este prezentat in anexa nr. 1.
  Art. 2. — (1) In situatia in care in urma reevaluarii se mentine incadrarea in grad de handicap, Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap emite decizia privind incetarea suspendarii dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, al carei model este prezentat in anexa nr. 2
  (2) In situatia prevazuta la alin. (1), prin decizie a directorului executiv al directiei generale asistenta sociala si protectia copilului, persoana cu handicap va primi drepturile aferente perioadei suspendarii.
  Art. 3. — In situatia in care in urma reevaluarii se constata ca persoana nu este incadrata in gradul de handicap corespunzator sau, dupa caz, aceasta nu se mai incadreaza in grad de handicap, Comisia superioara de evaluare apersoanelor adulte cu handicap dispune, prin decizie, incadrarea in gradul de handicap corespunzator ori anularea certificatului de incadrare in grad si tip de handicap si solicita directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului emiterea unei noi decizii pentru stabilirea drepturilor in conditiile noii incadrari in grad de handicap sau, dupa caz, incetarea acestora.
  Art. 4. — (1) Deciziile Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap vor fi transmise in termen de maximum 5 zile atat directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, pentru a fi aduse la cunostinta serviciului de evaluare complexa, care va modifica si completa corespunzator planul individual de servicii, dupa caz, cat si persoanelor cu handicap carora le sunt aplicabile.
  (2) Punerea in executare a deciziilor prevazute la art. 2 se face de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului care a dispus acordarea prestatiilor sociale.
  (3) Deciziile directorului executiv al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului se aduc la cunostinta agentiilor pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si a beneficiarilor, in termen de maximum 5 zile de la emiterea acestora.
  Art. 5. — Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta procedura.

  Puteti consulta Anexele 1 – 2 la Procedura in fisierele atasat
  -de-suspendare-a-dreptului-de-asistenta-sociala-sub-forma-de-prestatii-sociale-a-persoanelor-adulte-cu-handicap-in-situatia-reevaluarii.

 24. persoana cu handicap nativ vreau o lege corecta si dreapta says:

  stimata doamna cristina pocora guvernul a emis ordinul1739/2011 cu intentia dea face economie pe spinarea persoanelor cu handicap mai precis la cetgoria persoanelor cu handicap dobandit su mai bn zes false persoane cu handicap dobandit.
  cum in lege nu exista o separatie clara intre persoana cu handicap nativ si cel cu dobandit ordinul1739/2011 loveste si in persoanele cu handicap nativ.
  daca in lege exista aceasta diferentiere cel cu hasndicap nativ nu mai intra sub incidenta ordinului1739/2011 si nu mai era tarat p[e la comisia superioara doar pentru a vedea ca acel om nu se mai vindeca
  acum sper ca intelegeti in sfarsit cat rau face confuzia din lege persoanelor cu handicap nativ
  spre exemlu o persoana cu handicap din nastere grav cu grad permanent este chemata la comisie si asfel se face o cheltuiala inutila ba mai rau prersoane cu handicap grav din nastere cu grad permanent risca sa ramana fara dreptrui din cauza confuziei din lege.
  daca aceasta lege avea o specificatie in lege persoanele cu handicap grav cu grad permanent nu mai pateau ce patesc acum.
  daca se doreste cu adevarat curatenie sa se merga la cei cu handicap dobandit si sa se fada cati din acestia au cu adevarat handicap dobandit si cati nu.

  intrebarea vine puteti face ceva sa impiedicati ca in urma ordinului1739/2011 sa fie chemate la comisie persoane cu handicap grav? nativ cu grad permanent

 25. adriana says:

  ministrul muncii, familiei si protectiei sociale emite prezentul ordin.

  Art. 1. — Se aproba Procedura de suspendare a dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, in situatia reevaluarii ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
  Art. 2. — Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
  Art. 3. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

  Anexa – Procedura de suspendare a dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, in situatia reevaluarii ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale

  Procedura-de-suspendare-a-dreptului-de-asistenta-sociala-sub-forma-de-prestatii-sociale-a-persoanelor-adulte-cu-handicap-in-situatia-reevaluarii.

  Art. 1. — (1) Decizia de reevaluare emisa de catre Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap va fi transmisa directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, pe baza careia aceasta suspenda dreptul la asistenta sociala sub forma de prestatii sociale, pana la incheierea procesului de reevaluare, prin decizie a directorului executiv.
  (2) Modelul deciziei privind suspendarea dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap este prezentat in anexa nr. 1.
  Art. 2. — (1) In situatia in care in urma reevaluarii se mentine incadrarea in grad de handicap, Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap emite decizia privind incetarea suspendarii dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, al carei model este prezentat in anexa nr. 2
  (2) In situatia prevazuta la alin. (1), prin decizie a directorului executiv al directiei generale asistenta sociala si protectia copilului, persoana cu handicap va primi drepturile aferente perioadei suspendarii.
  Art. 3. — In situatia in care in urma reevaluarii se constata ca persoana nu este incadrata in gradul de handicap corespunzator sau, dupa caz, aceasta nu se mai incadreaza in grad de handicap, Comisia superioara de evaluare apersoanelor adulte cu handicap dispune, prin decizie, incadrarea in gradul de handicap corespunzator ori anularea certificatului de incadrare in grad si tip de handicap si solicita directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului emiterea unei noi decizii pentru stabilirea drepturilor in conditiile noii incadrari in grad de handicap sau, dupa caz, incetarea acestora.
  Art. 4. — (1) Deciziile Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap vor fi transmise in termen de maximum 5 zile atat directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, pentru a fi aduse la cunostinta serviciului de evaluare complexa, care va modifica si completa corespunzator planul individual de servicii, dupa caz, cat si persoanelor cu handicap carora le sunt aplicabile.
  (2) Punerea in executare a deciziilor prevazute la art. 2 se face de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului care a dispus acordarea prestatiilor sociale.
  (3) Deciziile directorului executiv al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului se aduc la cunostinta agentiilor pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si a beneficiarilor, in termen de maximum 5 zile de la emiterea acestora.
  Art. 5. — Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta procedura.

  Puteti consulta Anexele 1 – 2 la Procedura in fisierele atasat
  -de-suspendare-a-dreptului-de-asistenta-sociala-sub-forma-de-prestatii-sociale-a-persoanelor-adulte-cu-handicap-in-situatia-reevaluarii

 26. adriana says:

  stimata doamna cristina pocora guvernul a emis ordinul1739/2011 cu intentia dea face economie pe spinarea persoanelor cu handicap mai precis la cetgoria persoanelor cu handicap dobandit sau mai bn zes false persoane cu handicap dobandit.
  cum in lege nu exista o separatie clara intre persoana cu handicap nativ si cel cu handicap dobandit ordinul1739/2011 loveste din plin si in persoanele cu handicap nativ.
  daca in lege exista aceasta diferentiere cel cu hasndicap nativ nu mai intra sub incidenta ordinului1739/2011 si nu mai era tarat pe la comisia superioara doar pentru a vedea ca acel om nu se mai vindeca
  acum sper ca intelegeti in sfarsit cat si clasa politica cat rau face confuzia din lege persoanelor cu handicap nativ grav cu grad permanent.
  spre exemlu o persoana cu handicap din nastere grav cu grad permanent este chemata la comisie si asfel se face o cheltuiala inutila ba mai rau prersoane cu handicap grav din nastere cu grad permanent risca sa ramana fara dreptrui din cauza confuziei din lege.
  daca aceasta lege avea o separatie clara intre persoana cu handicap grav nativ si cel cu handicap dobandit. persoanele cu handicap grav cu grad permanent nu mai pateau ce patesc acum.
  daca se doreste cu adevarat curatenie sa se merga la cei cu handicap dobandit si sa se fada cati din acestia au cu adevarat handicap dobandit si cati nu.
  asadar stimata doamna iata de ce era si este necesara separatia in lege intre persona cu handicap dobandit si ceea cu handicap grav nativ cu grad permanent. pentru ca fara aceasta separatie sunt tarate pe la comisie persoane cu handicap grav nativ cu grad permanent.
  poate ca aum intelegeti si des si toata lumea ce consecinte grave are aceasta confuzie din lege intre persoana cu handicap nativ si cel dobandit.
  persoanele cu handicap nativ grav nu au ce sa caute acolo pentru ca nu se mai vindeca dar cum in lege nu exista nimic care sa specifice o distinctie clara intre cele doua catgorii guvernul si toata clasa politica ne-a bagat pe noi cei cu handicap grav din nastere in aceasi oala cu cei cu handicap dobandit care majoritatea mint ca au handicap dobandit.
  de fapt la categoria celor cu handicap dobandit s-a vrurt sa se ajunca dar cum legea este nedreapta acum merg toti la comisie ceea ce este nedrept.
  este nedrept sa tarasti pe la comisie persoane cu handicap din nastere grav cu gad permanent doar din cauza unor oamenii care au stricat o lege.
  intrebarea vine puteti face ceva sa impiedicati ca in urma ordinului1739/2011 sa fie chemate la comisie persoane cu handicap grav nativ cu grad permanent.

 27. adriana says:

  va rog din inima mea sa faceti tot ce se poate sa impiedicati aceste lucruri nedrepte ordinul la care fac referire intra in vigoare la 1 martie asa ca timpul este scurt si acest ordin vine ca un tavalug peste noi.
  va rog din suflet sa gasiti posibilitatea sa faceti o campanie masiva in presa despre acest lucrru sa se vada toata tara la ce umilinte sunt supuse persoanele cu handicap grav din nastere din cauza unei legi proaste si ce le pregateste din martie dl botis.
  va rog din suflet sa faceti ceva cat mai urgent pentru impiedicarea acestor abuzui nu lasati acesti criminali sa omaore persoanele cu handicap din nastere grav cu grad permanent prin imfometare si sa le umileasca doar din cauza unei lege strambe care da posibilitatea la abuzuri.

 28. doamna pocora nu ne lasati singuri says:

  Ma numesc Cirstoiu Mariana din Petrila,jud. Hunedoara si am un baiat de 22 ani cu handicap grav suferind de distrofie musculara progresiva forma duchenne si se afla intr-un scaun cu rotile.Acest guvern nenorocit a emis prin ministerul munci un nenorocit de ordin 1739/2011 care intra in vigoare de la 1 martie.Poate intre timp fiului meu iau crescut muschii ca la” Popeye”.O bataie de joc v-a fi,acesti oameni nu mai au scrupule.
  ordinul1739/2011 loveste si in persoanele cu handicap ca fiul meu care are acest defect genetic din nastere.
  daca se doreste cu adevarat curatenie sa se mearga la cei cu handicap dobandit dubios si sa se vada cati din acestia au cu adevarat handicap dobandit si cati nu.Puteti mediatiza pe media sau sa impiedicati ca in urma ordinului1739/2011 sa fie chemate la comisie persoane cu handicap grav nedeplasabili? cu grad permanent.Sa stima Cirstoiu!

  ministrul muncii, familiei si protectiei sociale emite prezentul ordin.
  Art. 1. — Se aproba Procedura de suspendare a dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, in situatia reevaluarii ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
  Art. 2. — Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
  Art. 3. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
  Anexa – Procedura de suspendare a dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, in situatia reevaluarii ca urmare a recomandarilor cuprinse in documentele intocmite in urma unor actiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale
  Procedura-de-suspendare-a-dreptului-de-asistenta-sociala-sub-forma-de-prestatii-sociale-a-persoanelor-adulte-cu-handicap-in-situatia-reevaluarii.
  Art. 1. — (1) Decizia de reevaluare emisa de catre Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap va fi transmisa directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, pe baza careia aceasta suspenda dreptul la asistenta sociala sub forma de prestatii sociale, pana la incheierea procesului de reevaluare, prin decizie a directorului executiv.
  (2) Modelul deciziei privind suspendarea dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap este prezentat in anexa nr. 1.
  Art. 2. — (1) In situatia in care in urma reevaluarii se mentine incadrarea in grad de handicap, Comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu handicap emite decizia privind incetarea suspendarii dreptului de asistenta sociala sub forma de prestatii sociale a persoanelor adulte cu handicap, al carei model este prezentat in anexa nr. 2
  (2) In situatia prevazuta la alin. (1), prin decizie a directorului executiv al directiei generale asistenta sociala si protectia copilului, persoana cu handicap va primi drepturile aferente perioadei suspendarii.
  Art. 3. — In situatia in care in urma reevaluarii se constata ca persoana nu este incadrata in gradul de handicap corespunzator sau, dupa caz, aceasta nu se mai incadreaza in grad de handicap, Comisia superioara de evaluare apersoanelor adulte cu handicap dispune, prin decizie, incadrarea in gradul de handicap corespunzator ori anularea certificatului de incadrare in grad si tip de handicap si solicita directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului emiterea unei noi decizii pentru stabilirea drepturilor in conditiile noii incadrari in grad de handicap sau, dupa caz, incetarea acestora.
  Art. 4. — (1) Deciziile Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap vor fi transmise in termen de maximum 5 zile atat directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, pentru a fi aduse la cunostinta serviciului de evaluare complexa, care va modifica si completa corespunzator planul individual de servicii, dupa caz, cat si persoanelor cu handicap carora le sunt aplicabile.
  (2) Punerea in executare a deciziilor prevazute la art. 2 se face de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului care a dispus acordarea prestatiilor sociale.
  (3) Deciziile directorului executiv al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului se aduc la cunostinta agentiilor pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si a beneficiarilor, in termen de maximum 5 zile de la emiterea acestora.
  Art. 5. — Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta procedura.
  Puteti consulta Anexele 1 – 2 la Procedura in fisierele atasat
  -de-suspendare-a-dreptului-de-asistenta-sociala-sub-forma-de-prestatii-sociale-a-persoanelor-adulte-cu-handicap-in-situatia-reevaluarii.

 29. doamna pocora nu ne lasati singuri says:

  in legea 448 se face o mare nedreptate persoanelor cu handicap grav din nastere. in aceasta lege se face o confuzie grava intre persoanele cu handicap grav din nastere si persoana cu handicap dobandit.

  exemplu o persoana munceste in campul munci 35 de ani apo iese la pensie pe caz de boala (pensie de invaliditate de la locul de munca) apoi aceasta persoana merge la comisia de handicap si optine si indemnizatie de handicap grav dobandit asfel respectiva persoana cumuleaza doua pensii de invaliditate de la locul de munca si de handicap grav dobandit.

  persoana cu handicap grav din nastere are un singur venit indemnizatia de handicap in valoare de 290 lei si nu se mai vindeca niciodata si nu va putea sa munceasca vreodata.

  datorita liipsei separatiei din lege cei din clasa politica cred ca toate persoanele cu handicap cumuleaza doua pensii si de aceeanu s-a mai marit indemnizatia de 290 lei de 8 ani.

  aici sunt fraudele la categoria persoanelor cu handicap dobandit si aici trebuie facuta curatenienu la cei cu handicap din nastre grav cu ugrad permanent care asa se naste asa moare si nu poate sa munceasca si va depinde toata viata de aceasta indemnizatie de 290 lei.

  va rog din inima mea sa aduceti aceste lucruri la cunostinta tuturo din clasa politica aceste lucruri ministrului botisi poate intelege unde este gresala si nu mai loveste in cei cu handicap grav din nastere cu grad permanent.

 30. ramona says:

  d-na cristina faceti ceva pt.persoanele cu handicap si insotitori.sa se faca dreptate.sa se verifice si daca tot vor sa faca curatenie, sa faca acolo unde trebuie la cei care au pensie dupa munca si au si de handicap.nu pt cei care sau nascut cu probleme si ne chinuim cu ei de mici. nam avut bucuria sa-mi vad fetita ca orice mama so vad mergind prin casa de mica.domnul botis si domnul boc probabil li se pare ca noi ca asoistenti personali muncim putin sau deloc.va rugam faceti ceva.chiar nu poate sa ne apere drepturile nimeni,sa ajuns prea departe acesti oameni nu mai au limite pur si simplu e bataie de joc ce fac domnii de la acest guvern nenorocit.cu stima mihalache

Raspunde