Cristina-Ancuța POCORA

AU TRECUT LEGILE!

19 May 2009 ·

Mamele de gemeni sau tripleţi vor primi o indemnizaţie suplimentară, de 600 de lei, pentru fiecare al doilea copil provenit din sarcina multiplă.

De asemenea, mamele care urmează cursuri preuniversitare sau universitare la zi, vor beneficia şi ele de indemnizaţie pentru creşterea copilului. 

Camera Deputaţilor a adoptat azi două legi care modifică Ordonanţa de urgenţă privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului. Legea a fost modificată în urma unor amendamente depuse de noi, membrii Subcomisiei pentru protecţia copilului.  

Le mulţumesc colegilor deputaţi pentru votul dat în favoarea mamelor de gemeni, tripleţi sau multipleţi, cât şi pentru adoptarea legii privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în cazul mamelor care frecventează o formă de învăţământ preuniversitar sau universitar la zi. În primul caz, consider că se face dreptate mamelor de gemeni care, până acum, primeau aceiaşi bani ca şi cele care năşteau un singur copil. Acum, pe lângă indemnizaţia de 85% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, mai beneficiază şi de câte 600 de lei pentru fiecare al doilea sau al treilea născut.

Acordarea indemnizaţiei de creşterea copilului în cazul mamelor care urmează o formă de învăţământ preuniversitar sau universitar la zi „va determina reducerea abandonului şcolar şi a celui familial şi le va încuraja pe tinerele mame să-şi continue formarea profesională.

Legile urmează să fie trimise spre promulgare, Camera Deputaţilor fiind for decizional în ambele cazuri.

8 Raspunsuri la “AU TRECUT LEGILE!”

 1. cosmin says:

  o prostie! bine ca ii incurajati pe sarantoci, tigani si tarani sa produca puradei pe banda rulanta; nu trebuia sa li se dea decat 25% din media veniturilor salariale pe ultimele 12 ani pt fiecare nou-nascut

 2. @cosmin
  aceste masuri nu fac decat sa le sustina pe tinerele mame, CARE MERG LA SCOALA, (liceu sau facultate, sa nu abandoneze studiile daca se intampla sa aiba un copil, ci sa-si continue studiile.
  Frecventarea cursurilor la zi este o conditie obligatorie pentru acordarea acestei indemnizatii. Cine nu a mers la scoala sau nu merge nu va primi aceasta indemnizatie!

 3. costi says:

  Doamne ajuta!

  Dar, cu bugetul actual si cu guvernul actual, pe cand o OUG de prorogare a intrarii in vigoare?!

 4. Alexandra Stroia says:

  Nu-mi ramane decat sa va felicit pt faptul ca ati reusit sa treceti aceste 2 legi !
  Speram ca obiectivul urmarit de dvs prin acestea sa se realizeze (subliniez) , demonstrand asfel gurilor rele contrariul opiniei lor , si anume, aceea ca incurajati persoanele cu situatie precara sa dea nastere la mai multi copii, la o varsta precoce.
  Din viziunea dvs. , reiese f clar ca nu asta urmariti , ci dimpotriva, doriti sa stimulati tinerele mame sa-si continue studiile ca sa se poata reintegra pe piata muncii , la scurt timp dupa nastere .
  Felicitari din nou initiatoarei ! 🙂

 5. Alexandra Stroia says:

  @ cosmin

  O mica sugestie …expresia ” a citi printre randuri” …poate ar trebui sa iti dea de gandit !

 6. @costi
  sper sa nu vina o astfel de OUG!

  @alexandra
  ai prins esenta!

 7. cosmin says:

  una-i una si alta-i alta, sunt 2 legi diferite, eu acuz prevederea referitoare la mamele cu mai multi copii, mai precis indemnizatia fixa care ar trebui, in opinia mea, sa fie exclusiv bazata pe veniturile salariale din ultimele 12 luni pt a incuraja femeile din clasa de mijloc si a le descuraja pe cele sarace si foarte sarace

 8. @cosmin
  – anul trecut a intrat in vigoare o lege care acorda mamelor o indemnizatie de 85% din venitul realizat in ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600ron. Deci la acest capitol sunt incurajate si sustinute mamele care au un job bun si un salariu bun.
  – din pacate, in acest an, Guvernul Boc, le-a dat putin in cap mamelor care castigau foarte bine. Au dat o ordonanta prin care indemnizatia pentru cresterea copilului este de 85% dar nu mai mult de 4000 ron.
  – prin legea pe care am aprobat-o marti, mamele care nasc gemeni/ multipleti primesc pe langa acei 85% (max. 4000ron)inca 600 pentru al doilea copil… Doar pentru nasteri multiple! Doi copilasi gemeni nu se cres cu aceiasi bani precum unul singur. Aceasta lege face dreptate acestor familii care se maresc nu cu un nou membru ci cu 2 sau 3. Doar la nasteri multiple se acorda aceasta suma nu la numarul mare de copii rezultat din nasteri separate.
  P.S. Anul trecut au existat 111 nasteri multiple.

Raspunde