Cristina-Ancuța POCORA

Banca Mondială confirmă descriminarea de gen pe piata muncii din România

20 September 2011 ·

Ultimul studiu al Băncii Mondiale arată că la o pregătire superioară, femeia este angajată pe un post inferior. Iar la muncă egală, in poziţii ierarhice similare, femeile câştigă cu 10% mai puţin decât bărbații. Astfel, femeile angajate în România câştigă 90 de cenţi în raport cu un dolar câştigat de un bărbat care are acelaşi loc de muncă, în timp ce în Europa şi în Asia Centrală raportul este de 80 de cenţi la un dolar, potrivit unui raport al Băncii  Mondiale intitulat ”Egalitatea de gen – soluţia corectă şi inteligentă”. Acesta tratează problemele legate de egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, în sănătate, în familie şi impactul economic al acestora.

Conform raportului, în toate statele, femeile au acces inegal la venituri. Femeile angajate câştigă mai puţin decât bărbaţii și au acces mai scăzut la afacerile companiilor mari. De asemenea, în România, femeile sunt răspândite inegal în sectorul public şi în servicii. Sunt femei pe piaţa muncii, dar fac anumite job-uri diferite de cele ale bărbaţilor, ceea ce se traduce în salarii mai mici pentru femei.

Datele prezentate în Raportul Băncii Mondiale, în ceea ce privește situația din România, nu mă surprind. Confirmă, din păcate, faptul că femeile din România continuă să fie discriminate. Iar un sector important în care femeia nu este reprezentată corespunzător este si cel al politicii. În Parlamentul României, de exemplu, femeile sunt reprezentate sub 10 la sută din numărul total al parlamentarilor.

Datele statistice prezentate mai sus arată o dată în plus că mai este mult de muncă pentru ca româncele să fie respectate și reprezentate conform competențelor și pregătirii lor. Mentalitatea potrivit căreia femeia trebuie să stea la cratiță încă este prezentă, mai ales în mediul rural.   …Iar toate aceste transformari ar trebui sa plece de la femei. Noi trebuie sa fim cele care sa ne sustinem drepturile!

Cum vedeti voi lucrurile? Ce credeți că ar trebui făcut pentru a scăpa de această mentalitate?

Un Raspuns la “Banca Mondială confirmă descriminarea de gen pe piata muncii din România”

  1. gabryela says:

    d-na pocora omoara handicapatii portocalii cu legea asistentei sociale.

Raspunde