Cristina-Ancuța POCORA

Bărbaţii care îşi lovesc soţiile vor primi ordin de interdicţie!

09 March 2010 ·

 

propunere-legislativa-violenta

bataia-nu-e-rupta-din-rai-comunicat-de-presa

agerpres-luni-8-martie-2010

mediafax-luni-8-martie-2010

newsin-8-martie

Introducerea unui ordin de interdicţie pentru agresorii domestici este doar una dintre prevederile unei iniţiative legislative care îşi propune realizarea unei protecţii reale asupra victimelor supuse violenţelor domestice. În momentul de faţă, chiar dacă victima a depus plângere, este nevoită să locuiască în continuare, sub acelaşi acoperiş, cu agresorul.

 

Fie că este vorba despre femei sau bărbaţi, toţi cei care suferă abuzuri din partea soţilor au nevoie de un cadru juridic care să asprească măsurile luate împotriva atacatorului. Tocmai de aceea, membrii Comisiei pentru Egalitate de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi din Camera Deputaţilor au decis să iniţieze “Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea  Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie”.

13 Raspunsuri la “Bărbaţii care îşi lovesc soţiile vor primi ordin de interdicţie!”

 1. Întrebarea este… legea prevede şi un adăpost pentru cel care părăseşte domiciliul? Nu poţi stabili un ordin de interdicţie pe baza unei simple plângeri dacă nu oferi şi un loc de cazare pentru cel “izgonit”.

 2. costi says:

  Se stie ca viata, arta, chiar si energia se declina la feminin. Iar ideea, ca si lupta si painea, sunt tot femei!

  Privind femeile, sfarsesti a crede in mitul cu supraoamenii in care fiecare dintre ele valoreaza cel putin cat doi barbati. Ambitioase, dinamice, cu placerea muncii, emotive si eficace, fac ca interventia lor sa fie mai intuitiva, mai psihologica, benefica, iar….

  *Pentru ca sunt cele care insenineaza zilele barbatilor, pentru ca sunteti cele care numai cand priviti catre copiii vostri, dati lumii mai multa frumusete,

  *Pentru ca sunt cele care gasesc in fiecare zi timp pentru orice problema si orice nevoie a celor dragi,

  *Pentru ca, desi va mai plangeti cateodata, o luati de la capat in fiecare zi, mai puternice si mai hotarate,

  *Pentru ca sufletul vostru stie ce e iubirea, cum se daruieste si cum se primeste ea

  *Pentru tot ceea ce reprezentati…,

  *Pentru ca se apropie cu repeziciune aceasta zi minunata de 8 Martie ,

  cutez, cu emotia si puritatea dragostei, sa felicit toate femeiele de pe pamant, pentru ca au avut- si inca mai au – puterea sa faca asa incat sa existe miracole pe Terra !

  La multi ani!, de ziua voastra, dragele noastre MAME, SOTII, FIICE, BUNICE, IUBITE, COLEGE, PROFESOARE,… DOMNISOARELOR, DOAMNELOR,….. FETELOR, FEMEILOR…..

 3. @bibliotecaru,aceasta este practica in toate tarile civilizate. Nu poti lasa victima si agresorul sub acelasi acoperis iar pana se face partajul dupa divort, cel vinovat, adica agresorul, primeste aceasta pedeapsa. Este treaba lui sa-si caute un loc pe la rude, prieteni sau alte parti.

  Cei care comit infractiuni econmice de exemplu si sunt executati silit, ar trebui sa primeasca adapost de la Stat?

 4. Anonim says:

  Daca ati fi pus titlul “Barbatii batuti de sotii …” ati fi avut mai mult succes cu postarile! Dar asa, bietele femei nu spun nimic, stau si sufera in continuare, in tacere, umilinta, pentru ca sunt dependente economic de sotii lor, pentru ca si copiii lor trebuie sa aiba un tata, …. Nu mai vorbesc de nepasarea celor din jur, pentru care totul se rezuma la: “Ea a cerut-o!”

 5. @ Medusa
  Gândiţi-vă totuşi cât de uşor este să raportezi un conflict domestic care să ducă la expulzarea soţului din casă.

  În străinătate (ca şi la noi) există adăposturi pentru femeile agresate, un loc unde se pot retrage cu copii, au protecţie şi asistenţă juridică. Există şi la noi câteva sute de locuri la nivel naţional, adică aproape deloc.

  Cei care fac infracţiuni economice şi li se vinde casa, păţesc asta în urma unei hotărâri judecătoreşti… şi chiar şi aşa traseul este complicat…

  Să nu uităm totuşi că aici vorbim şi de proprietate, situaţia nu este atât de simplă din punct de vedere juridic.

  Cel mai simplu este ca agresorul să fie arestat preventiv în cazul în care agresiunea este evidentă şi există şi o plângere din partea victimei, şi apoi să urmeze procedura judecării în regim de urgenţă.

  Gândiţi-vă că o mare parte a certurilor casnice sunt cauzate de lipsa banilor. Poliţia este chemată în astfel de cazuri şi nu pot acţiona decât fie cu o amendă pentru tulburarea liniştii publice, fie, dacă îl dă afară din casă, tot cu o cheltuială în plus. Această modalitate de a “rezolva” problema de obicei nu rezolvă nimic, dimpotrivă, soţul se întoarce şi mai furios.

 6. Camelia says:

  Ma bucur sa aud si sa vad ca cineva se preocupa si de aceste probleme.
  Imi doresc din tot sufletul o finalizare in sens pozitiv.
  Adaposturi pt femeile agresate?? Probabil ca exista, eu altceva am inteles acum cativa ani cand am sunat la cei care ar fi trebuit sa ma ajute.
  Solutia oferita de stat a fost: da, va ajutam, luam copilul de langa dvs si il tinem intr-o institutie pana la solutionarea problemelor dintre parinti. Si era vorba de copil de 3 luni…
  Nu….nici o clipa nu mi s-a spus unde pot sa merg cu copilul, ci din contra mi s-a zis ca nu pot pleca cu el, inseamna parasirea domiciliului cu rapire de minor si pot pierde in instanta.
  Asta la unul din minunatele numere de telefon la care se facea in 2006 reclama….
  La repetarea incidentului, cu chemarea politiei acasa, mi s-a explicat de catre politisti ca sunt obligata prin lege sa il reprimesc inapoi si daca nu ii dau voie sa intre in casa, indiferent de motivul refuzului meu, voi primi amenda conform nu stiu carei legi. Asta chiar daca imi punea in pericol mie viata. Frumos, nu? Cu hainele rupte pe mine si cu balamaua smulsa la usa, politia ma obliga sa-l primesc in casa :)) in timp ce cardul meu si telefonul erau la el. Aaaa, mi-au facut chiar un “favor” si mi-au recuperat cardul, trebuia sa le fiu recunoscatoare chiar!!
  Halal legi si protectie.
  Apreciez eforturile acestei doamne si sper sa continue in acelasi sens.
  Ba chiar sa mearga mai departe. Vezi agresiunea verbala, emotionala, etc.
  Vezi educatia parintilor, a cuplurilor, sa fie obligatorie inainte de casatorie. Contracte prenuptiale, de ce nu?

 7. Gabi says:

  Azi am gasit un articol in libertatea «Soţii violenţi să fie daţi afară din casă»…m.a socat reactia barbatilor , comentariile lor…toti judecau femeia …se gandeau doar la ei ..nimeni nu se punea in locul femeilor care sunt agresate de cele mai multe ori chiar fata de copii …cum sa poti sta in casa cu un asemenea om….
  http://www.libertatea.ro/stire/sotii-violenti-sa-fie-dati-afara-din-casa-279276.html

 8. Introducerea unui astfel de ordin de restrictie ne-ar plasa in categoria tarilor care protejeaza realmente victimele violentei in familie. Din pacate, in acest moment, victima este cea nevoita sa-si paraseasca locuinta, chiar daca, in anumite situatii ii apartine si nu este bun al partenerului sau dobandit prin casatorie. Sper ca aceasta propunere va fi insotita si de niste norme de aplicare, prin care sa se evite abuzurile. Oricum, va fi nevoie si de niste modificari la nivelul interventiei politiei si a modalitatii in care sunt abordate aceste cazuri in instante.
  Si in ceea ce priveste adaposturile pentru agresori, cred ca ar trebui sa se descurce si, in acest fel, poate inteleg mai bine gravitatea gestului lor. Sistemul punitiv are efectele sale, dar limitate daca nu este insotit si de o schimbare comportamentala. Si asta inseamna terapie. Fara a exista obligativitatea de a merge la terapeut, agresorul nu va face acest lucru din proprie initiativa. In plus, ar trebui gandit un sistem prin care terapia, atat pentru victime cat si pentru agresor, sa fie introdusa in sistemul de asigurari sociale.
  Doamna Pocora, ar fi grozav daca ne-ati tine la curent cu evolutia adoptarii proiectului, cu atat mai mult cu cat mai exista un proiect similar depus de organizatiile non-guvernamentale care lupta impotriva violentei domestice.

 9. nu regret ca am dat de pagina asta…

 10. lol =)) asta da treaba…

 11. lol =)) asta da treaba…

 12. frumos frumos

 13. […] propune realizarea unei protectii reale asupra victimelor supuse violentelor domestice, informeaza Cristina Pocora pe blogul […]

Raspunde