Cristina-Ancuța POCORA

Basescu ii face pe romani sa planga dupa Ceausescu, iar pe tineri ii arunca la cosul de gunoi

24 May 2010 ·

Decizia premierului-președinte Traian Băsescu, însușită de PD-L, de a face rost cu orice preț de bani la bugetul de stat, prin măsurile dure anunțate deja, are consecințe catastrofale pe termen mediu și lung. Cei mai loviți de aceasta sunt, din păcate, tinerii. Fie că sunt la început de drum, fie că deja au o familie, tinerii sunt cei mai afectați de măsurile dure ale actualilor guvernanți. Ei sunt cei care își doresc să se perfecționeze profesional, ei sunt cei care își doresc o casă, își doresc copii, își doresc un trai mai bun, iar dorințele lor sunt absolut justificate și de bun-simț. Ei sunt cei care au nevoie de credite de la bănci, au nevoie de sprijin pentru creșterea copiilor, au nevoie de un sistem economic guvernat de legi clare și corecte care să le ofere șanse de muncă și afirmare. Ei sunt cei care pun țara în mișcare, motorul societății.

 

Guvernul Băsescu nu înțelege însă acest lucru, fiind prea preocupat de satisfacerea clientelei politice. Mai mult, se face că nu înțelege sau ignoră total prevederile articolului 47 din Constituție potrivit căruia “statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”.

Care trai decent, domnilor președinte și miniștri, când tinerii din ziua de azi se gândesc cu groază cum vor face față vieții de zi cu zi în momentul în care salariile lor vor fi tăiate cu 25 la sută și pensiile părinților lor cu 15 la sută, când își vor pierde locul de muncă, când indemnizațiile pentru mame vor fi micșorate drastic, și asta doar pentru că nu ați fost în stare să îndepliniți cea mai elementară prevedere constituțională. Cu ce bani își vor plăti acești tineri ratele la bancă, dările către stat, educația copiilor, cele necesare zi de zi dacă dumneavoastră domnilor președinte și miniștri, prin incompetența de care dați dovadă, îi condamnați pe aceștia la o viață plină de privațiuni?

Mai mult, ca și cum efectele guvernării dezastruoase nu ar fi fost suficiente pentru perioada pe care o traversăm, guvernul Băsescu are grijă să pună sub semnul întrebării și pensia la care tinerii de astăzi ar avea dreptul peste câțiva zeci de ani. Măsura blocării virării Pilonului II de pensii private obligatorii are drept consecință condamnarea cetățenilor la o pensie incertă, care ar avea drept sursă doar sistemul public de pensii care, după cum ne demonstrează guvernul Băsescu, poate fi la cheremul politicienilor. Conform analizei Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România “orice afectare a contribuției virate către Pilonul II mută practic sume importante dinspre economisire și investiții către consum și risipă, adică exact opusul măsurilor necesare acum economiei românești”.

 

Toate acestea vor avea următoarele consecințe pe termen mediu și lung: plecarea masivă a tinerilor din țară, mai ales a specialiștilor de care avem atâta nevoie, disoluția familiei, scăderea natalității și creșterea mortalității infantile (unde, deja, din păcate, ocupăm un loc fruntaș în Europa), creșterea numărului de șomeri la cote inimaginabile în urmă cu câțiva ani de zile, creșterea abandonului școlar și a numărului de analfabeți, condamnarea pensionarilor la condiții inumane de viață. Aceasta este România pe care Guvernul Băsescu o creionează astăzi.

Dispreț, cinism, imoralitate, minciună și incompetență, este tot ceea ce poate dovedi guvernul Băsescu astăzi. De aceea, până nu este prea târziu, este momentul să-i schimbăm pe cei care pun sub semnul întrebării însuși dreptul la viață stipulat în aceeași Constituție care în ochii lor nu mai valorează nimic.

Vina cea mai mare a premierului-președinte Traian Băsescu este aceea că la 20 de ani de la Revoluție, prin acțiunile sale iresponsabile, a reușit să trezească în români ideea că „era mai bine pe vremea lui Ceaușescu!” Și atunci, stau și mă întreb, pentru ce sau, mai exact, pentru cine s-au sacrificat, în mod ironic, tot tinerii, în decembrie 1989? Iată o întrebare dureroasă, la fel ca și sentimentul jertfei inutile a atâtor vieți pentru libertate și democrație, sentiment ce cuprinde tot mai mulți români.

9 Raspunsuri la “Basescu ii face pe romani sa planga dupa Ceausescu, iar pe tineri ii arunca la cosul de gunoi”

 1. […] lordmitnick: “RT @cristinapocora: Basescu ii face pe romani sa planga dupa Ceausescu… http://blog.cristinapocora.ro/?p=1680 ” 5 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[‘cristinapocora’] = […]

 2. Seba says:

  Considerati ca un guvern PSD sau PNL ar fi facut mai multe?Eu sunt de parere ca oricine era la putere impactul asupra societatii acelasi era…e usor sa aratam cu degetul

 3. gabi says:

  @Seba
  Da, eu consider ca nici unul din cele doua pardide mentionate de tine nu ar fi facut asa ceva …de ce ..?! pentru ca ambele se gandesc la viata oamenilor si au venit cu idei de iesire din criza…acestea au fost facute publice, de ambii reprezentanti ai partidelor dar….cum sa asculte BOC si Basescu …doar ei doi conduc tara …restul nu reprezinta nimik in fata lor ….
  Citeam titlul ca romanii il plang pe Ceausescu ….DA….pentru ca atunci tara nu era plina de datorii, tineri dupa ce faceau o scoala aveau un serviciu asigurat , o casa cei tineri casatoriti …si tot asa ….
  Masurile anticriza propuse de ”necrescutul ala” nu vor face decat ca oamenii sa plece in strainatate la munca …toti in momentul de fata indiferent de studiile pe care le au …se gandesc la sutele de euro pe care le vor castiga acolo idiferent de ce munca vor presta…
  Sa speram ca totusi pe ultima suta de metri vor da inapoi si vor asculta glasul oamenilor desi ……nu prea cred …

 4. […] prin presa si nici la doamnele din politica, care au sustinut primul protest ( Lavinia Sandru, Cristina Pocora )…. subiectul a prezentat interes la […]

 5. multumesc oentru avertizare. stiam ca va fi dar nu aveam toate datele. Tocmai ma sunase o jurnalista sa-mi ceara detalii asa ca mesajul tau a fost transmis.

 6. […] prin presa si nici la doamnele din politica, care au sustinut primul protest ( Lavinia Sandru, Cristina Pocora )…. subiectul a prezentat interes la inceput….(se pare ca a fost o reactie pozitiva, intre […]

 7. Si acest post este in sensul sustinerii acestei idei.

 8. Thrax says:

  basescu este intr-adevar un populist incompetent, insa nici politicienii de la PNL sau PSD nu se deosebesc de cei de la PDL. au toti trasaturi comune: corupti, tradatori de tara si incompetenti. la gunoi cu politicienii actuali!

 9. Gabi says:

  Citeam ca a incetat din viata Jean Constantin ….”Dumnezeu sa il odihneasca”….si citeam comentariile…
  ”dumnezeu sa-l odineasaca ..mare pacat doamne nu puteai lua tot guvernu boc,traian basescu??!!!..si sa-l mai lasi pe nea jean ”
  ” Dupa o viata in care ne-a distrat pe toti a ajuns bataia de joc a unor idioti care vroiau sa ii taie din pensie, macar acolo a plecat linistit si nu a fost nevoit sa suporte mizeriile actualului guvern..S-a mai dus un mare actor roman are nu va putea fi egalat mult timp de acum in colo.Statul in loc sa sustina filmul romanesc sustine toate tampenile de proiecte.”
  ”Ai scapat de nenorocitii astia, ai scapat de umilinta cu pensia…”
  Dureros …..

Raspunde