Cristina-Ancuța POCORA

Bataia NU “e rupta din Rai!” (2)

31 March 2009 ·

Autorii actelor de violenţă domestică riscă să fie daţi afară din casă pentru o perioadă de 30 de zile,  dacă procurorii constată că există indicii că îşi vor agresa din nou familia.

 

Este vorba despre un ordin de interdicţie care trebuie înaintat de procuror instanţei de judecată. Instanţa poate emite un asemenea ordin, fără citarea părţilor, în termen de 24 de ore de la primirea cererii. Ordinul de interdicţie se dispune chiar dacă agresorul este unicul proprietar al casei în care locuieşte familia.

 

            Un alt amendament suspus dezbaterii Comisiei Speciale de Cod Penal vizează instituirea unui ordin de restricţie. 

Acesta stabileşte că agresorul împotriva căruia s-a început urmărirea penală pentru acte de violenţă domestică poate fi îndepărtat de la domiciliul familiei sale, chiar şi până la soluţionarea definitivă a procesului, în cazul în care procurorii constată că prezenţa sa constituie un pericol grav pentru victimă şi pentru ceilalţi membri ai familiei.

 

De asemenea, instanţa poate decide emiterea unui ordin de protecţie prin care se interzice agresorului să contacteze în orice fel victima sau membri de familie ai acesteia astfel încât să se preîntâmpine hărţuirea şi săvârşirea unor noi ameninţări sau acte de violenţă. Prin ordinul de protecţie instanţa impune agresorului, să nu se apropie de victimă, de membrii de familie ai acesteia, de locuinţa, locul de muncă, şcoala sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale.

 

Când  hotărârea instanţei este definitivă, prin hotărârea de condamnare, măsura ordinului de protecţie poate fi luată pe o durată de până la 2 ani şi poate fi prelungită dacă nu a dispărut pericolul care a justificat luarea măsurii.

 

Persoana faţă de care s-au dispus măsurile de siguranţă speciale poate fi obligată  să se prezinte în mod regulat la tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări sau să participe la programe de consiliere psihologică şi de reintegrare socială.

 

 

Toate aceste amendamente vizează problematica prevenirii şi combaterii violenţei domestice. Practic, se introduc instrumente efective de prevenţie şi acţiune în cazurile de violenţă. Fără aceste modificări introduse in Codul Penal, legea privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice rămâne sterilă.

 

În momentul de faţă legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violenţei domestice nu are instrumente de intervenţie efectivă împotriva violenţei domestice.

 

Actuala formă a legii descurajează persoanele agresate să facă plângere pentru că autorităţile nu au suficiente pârghii pentru a interveni iar cele pe care le au (avertismentul, amenda)  s-au dovedit ineficiente. Odată adoptate aceste amendamente la Codul Penal, poliţia şi instanţele vor putea interveni în mod real în această problematică, agresorul va şti exact ce il aşteaptă, iar victimele vor fi încurajate să caute ajutor. Ar fi pentru prima dată când legislaţia română ar prevedea măsuri concrete şi aspre împotriva autorilor actelor de violenţă în familie.

Pentru adoptarea acestor amendamente cer sprijinul tuturor colegilor parlamentari dar şi societăţii civile, instutuţiilor media şi organizaţiilor neguvernamentale.

 amendamente-cod-penal-violenta-domestica

 

 

3 Raspunsuri la “Bataia NU “e rupta din Rai!” (2)”

  1. Alexandra Stroia says:

    Raman din nou foarte placut surprinsa de actvitatea dvs. desfasurata in cadrul Parlamentului.Felicitari !
    Avand in vedere faptul ca in fiecare zi, buletinul de stiri al orei 17 este plin de cazuri in care predomina violenta domestica , sustin cu tarie faptul ca amendamentele depuse de dvs. ar trebui adoptate pentru protectia femeilor maltratate si abuzate , sprijinul si siguranta acestora.
    Sper sa va puteti baza pe sprijinul necesar pentru a putea finaliza ceea ce v-ati propus!

  2. pai daca e un ordin de interdictie si casa e proprietatea atacatorului el poate sa ramana in casa lui ca doar e a lui – familia tre sa plece… eu stiu ca statul trebuie sa respecte dreptul la proprietate…daca agresorul va fi dat afara din casa se comite un abuz si poate da in judecata statul la CEDO (sau cel putin asa cred).

  3. deci e clar…

Raspunde