Cristina-Ancuța POCORA

Bataie de joc și indiferență sau un plan de exterminare bine pus la punct?!

27 October 2015 ·

Ministerul Muncii restricționează categoriile de persoane care pot lua în plasament copii doar la rude si „reteaua sociala”, adică cunoştinţe sau prieteni ai familiei ori ai familiei extinse a copilului. De asemenea, foarte important, aceia care au facut cereri pentru adoptie nu mai pot lua copii in plasament.

Mai jos se poate consulta Ordinul Ministrului Muncii 1733/2015 privind aprobarea procedurii de stabilire şi plată a alocaţiei lunare de plasament.  O1733-2015

Inutil să vă mai spun că doamna Rovana Plumb a promovat această reglementare care modifică substanțial condițiile pentru plasamentul copiilor abandonați fară nicio dezbatere publică!

Acest Ordin echivalează cu o condamnare pe viață semnată de doamna Rovana Plumb față de copiii abandonați! În loc să se limiteze la scopul specific al acestui Ordin, acela de a stabili modalitatea de plată a alocației de plasament, a fost introdusă o întregă secțiune care, ignorând ierarhia legilor, stabilește nelegal reglementări şi restricţionări privind procedura de plasament, restricţionând drepturile familiilor de a lua sau a avea copii în plasament.

Tocmai Ministerul care ar trebui să se ocupe cu protecţia familiei şi a persoanelor vulnerabile încearcă limitarea numărului persoanelor și al familiilor care au posibilitatea de a prelua copii în plasament familial prin acest Ordin.

 

Concret, cele mai importante modificări vizează faptul că restricționează categoriile de persoane care pot lua în plasament copii doar la rude si „reteaua sociala”, adică cunoştinţe sau prieteni ai familiei ori ai familiei extinse a copilului.

De asemenea, foarte important, aceia care au facut cereri pentru adoptie nu mai pot lua copii in plasament. Limitează dreptul familiilor cu un copil luat în adopţie sau care au intenţionat vreodată acest lucru de a prelua şi alţi copii în plasament. Astfel, Ordinul prevede că o simplă cerere depusă pentru atestatul de familie adoptatoare te face incompatibil pentru a lua un copil în plasament.

Astăzi sunt multe familii care au luat copii în plasament ca o etapă intermediară spre adopție. Sunt cazuri în care copii aflați în plasament sunt adoptați pentru că famila s-a legat foarte mult de acești copii. Prin acest Ordin se distruge acestă legătură, se năruie această șansă!

 

Concluzia este una singură: doamna Rovana Plumb a hotărât că cel mai bine pentru majoritatea copiilor orfani este să rămână în centrele de plasament în loc să aibă o șansă la o familie, să beneficieze de educatia, dragostea, atentia pe care le-ar fi putut capata în sanul unei familii. 

Efectul acestui Ordin este restricționarea integrării copiilor în familii şi a menținerii lor în centre şi apartamente sociale, ceea ce pentru copii înseamnă că statul îi condamnă la o viață în afara societății!

Probabil că ideea diminuării necesarului de centre de plasament şi apartamente sociale nu este pe placul doamnei Plumb, creşterea numărului de copii care să beneficieze de o familie însemnând mai puţini angajaţi în sistem şi contracte de achiziţie de valori mai mici.

Acesta este doamnă Rovana Plumb “interesul suprem al copilului”?! 🙁

Din datele furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în Buletinul Statistic „Protecția Drepturilor Copiilor”, trimestrul I, 2015, reiese că, din totalul de 58.149 de copii aflați în sistem de protecție specială ca urmare a separării temporare de părinți, aproape 37%, respectiv 21.355 de copii, sunt instituționalizați (se află în servicii de tip rezidențial). Comparativ, doar 7%, respectiv 4.106 de copii, se află în plasament la familii sau persoane. Urmare a acestui Ordin, chiar şi acest procent de 7% s-ar putea diminua.

 

Notă: (Am cuprins în aceasta postare si argumentele formulate de Alianţa România Fără Orfani, obiecții depuse la sediul Ministerului Muncii)

Sursa foto – http://www.romaniapozitiva.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspunde