Cristina-Ancuța POCORA

Blejnar il poate “bate” pe Talmacean

27 April 2011 ·

Isi mai aminteste cineva care este rolul ANAF!

Vă supun atenţiei un caz care începe să devină de-a dreptul ridicol. După cum ştiţi, Csibi Barna a ales să se facă remarcat spânzurând un manechin cu chipul lui Avram Iancu, cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei. Din punctul meu de vedere fapta sa este penală,  insa, nu voi discuta despre acest aspect aici. Este treaba instituţiilor abilitate si astept ca ele sa-si faca datoria.
Astazi am să mă refer la gestul şefului suprem al lui Barna, nimeni altul decât preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Domnia sa, având prea mult timp la dispoziţie pentru a face poante nesărate, ia decizia de a-l transfera pe Csibi Barna, „disciplinar”, la Administraţia Financiară Abrud. Am văzut cu toţii reacţiile oamenilor din zonă, indignaţi că un om ca Csibi Barna a ajuns în oraşul lor. Pentru Blejnar n-a fost însă suficient. Ca să ducă penibiliul până la cote inimaginabile, şeful ANAF ia decizia de a-l transfera pe Barna la Administraţia Financiară a Sectorului 2 din Bucureşti, „ca acesta să fie mai aproape de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că a început procesul de urmărire penală împotriva acestuia”, după cum chiar Blejnar a justificat. Cum Barna n-a călcat la noul serviciu, Blejnar însuşi a anunţat că acesta ar putea fi demis. „Voi sesiza Comisia de Disciplină pentru a lua măsurile legale potrivit Legii 188/99″, a spus Blejnar. Şeful ANAF a precizat agenţiei Mediafax că, potrivit legii, sancţiunile care ar putea fi aplicate împotriva lui Csibi Barna sunt: diminuarea salariului, interzicerea promovării pentru o anumită perioadă, mustrare, avertisment, dar şi demiterea din funcţie.
Din punctul meu de vedere “gluma” a ajuns mult prea departe, iar daca Barna îl va acţiona în judecată pe Sorin Blejnar, pentru discriminiare (printre altele) s-ar putea sa aibă sorţi de izbândă. Pentru că fapta penală a acestuia, din câte am văzut, nu are legătură cu atribuţiile de serviciu. Dintr-un personaj negativ, Blejnar il transforma pe Barna in victima.

Înţeleg apoi că Sorin Blejnar nu are altă treabă decât să gândească cum sa-l şicaneze pe Barna. Cu un aer superior, grav, ca şi cum de acţiunile sale ar depinde soarta României. Sunt curioasă care a fost justificarea transferurilor, în mod oficial.  Csibi Barna a ajuns vedetă datorită lui Blejnar. Iar noi asistăm la un circ ieftin care, din păcate, mai dezvăluie o faţetă a mentalităţii clicii portocalii: sunt şef, deci fac ce vreau. Legile nu sunt făcute pentru ei…

P.S. Cred ca poate dansa mai bine decat Talmacean. cum vi se pare?

3 Raspunsuri la “Blejnar il poate “bate” pe Talmacean”

 1. Să o luăm pe rând… Spuneţi “Din punctul meu de vedere fapta sa este penală”. Nu vreau o discuţie, dar aş fi curios să ştiu ce articol din codul penal.

  Şi în cel de al doilea rând…
  Eu cred că dl. Blejnar a jucat chiar foarte inteligent. Din câte ştiu eu, nimeni nu poate refuza o detaşare sau o delegare cât timp nu se modifică felul muncii. Refuzul de a te prezenta la locul de muncă unde ai fost detaşat aduce după sine sancţiuni. Domnul Blejnar nu ar fi putut aplica sancţiuni pentru ceva care nu are legătură cu locul de muncă, dar pentru neprezentarea la locul de muncă are ce să sancţioneze.

  Art. 263 alin. 2 din Codul muncii spune că Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

  Art. 51 alin 2 din Codul Muncii spune aşa: Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum şi prin regulamentul intern.
  Art. 61. lit a,Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii: in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

  Astfel domnul Blejnar poate să acţioneze fără ca, mai târziu, acest domn Csibi Barna să câştige un proces care să-l oblige să-l reangajeze. Mă gândesc că domnul Blejnar are o funcţie mult prea înaltă pentru a-şi bătea capul cu domnul Csibi Barna… pe de altă parte toată lumea a sărit chiar pe domnia sa după “scandal”, fără să se gândească că un act anti-românesc nu prea are legătură cu locul de muncă şi nici la faptul că pe la finanţe au şi serviciu Personal. Aşa este România, totul merge până la cel mai înalt nivel instituţional.

 2. Fapta penala este constatata doar de autoritatile competente. Eu aveam in vedere prevederile legate de actiuni dusmanoase contra statului, actiune care pune in pericol siguranta statului, actiuni impotriva ordinii constitutionale… Nu sunt jurist tocmai de aceea imi expuneam punctul personal de vedere. Cred ca astfel de atitudini sfidatoare sunt periculoase.

  Barna ar tr sa raspunda pt acest gest in fata justitiei nu, indirect, prin sanctiuni pe linie profesionala, in fata sefului anaf. Sunt tari europene in care marginalizarea, umilirea, hartuirea la locul de munca sunt pedepsite de instanta (mobbing). In acest context, in care fapta lui Barna este urmata, intamplator sau nu, de intamplari la locul de munca ar putea sa intre intr-o astfel de situatie, iar cel care tr sa aduca dovezi, de ex in legislatia italiana, este angajatorul.
  Sunt doua chestiuni diferite: gestul antiromanesc al cetateanului Barna si sanctiunile la locul de munca, fara o motivatie profesionala, urmate de incalcarile savarsite de angajatul anaf Barna.

 3. @ Cristina Pocora

  Stimată doamnă,
  Nu am să mă ascund, personal am fost deranjat de gestul domnului Barna. Din păcate nu toţi care mă deranjează pe mine ajung să fie şi vinovaţi penal (poate că ar trebui o lege în sensul ăsta… dar atunci puşcăriile ar fi neîncăpătoare, pentru că pe mine mă deranjează mulţi).

  Infracţiunile legate de stat au legătură cu spionajul, transmitere de secrete, sabotaje, război, terorism… nu sunt ceea ce par a fi.

  În ceea ce priveşte ordinea constituţională, acolo ar fi putut fi ceva, numai că dl. Barna a plasat acţiunea în trecut, nu a atacat caracterul naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului roman. Cum domnia sa nu a încercat nici să atace armat România pentru a cere autonomia, nu a încercat nici o lovitură de stat…

  Credeţi-mă că am căutat adânc în Codul Penal pentru a vedea cam ce lege putea să încalce dl. Barna şi nu am găsit nimic. E drept, eu nu am nici o legătură cu dreptul, poate un avocat vede altfel lucrurile. Tocmai de aceea mă gândesc că şi ceea ce a făcut domnul Blejnar este un abuz de putere, şi chiar nu pot fi de acord cu un abuz, de oriunde ar apărea şi oricum ar fi justificat, dar este un abuz cu acoperire legală.

Raspunde