Cristina-Ancuța POCORA

Boc – urecheat de Comisia Europeană

17 May 2011 ·

            Premierul Emil Boc, care este şi ministrul Muncii, ar trebui să iasă public să-şi ceară scuze pentru Codul muncii care a intrat în vigoare la 1 mai 2011, pentru care, alături de colegii din coaliţia PD-UNPR-UDMR, şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului României. Şi, după ce-şi va cere scuze, să-şi prezinte imediat demisia. Pentru că n-a fost în stare sau, mai degrabă, n-a vrut, să elaboreze un text de lege coerent, corect, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene şi cu necesităţile pieţei muncii din România. Astfel, Comisia Europeană obligă Guvernul României să modifice Codul muncii, ca să-l aducă în acord cu prevederile Uniunii. Adică, printre altele, trebuie trebuie suplimentată cu o lună perioada în care angajaţii care lucrează peste perioada normală a timpului de muncă să beneficieze de ore libere de la 60 de zile la 90 de zile calendaristice, şi să extindă cazurile în care pot fi încheiate contracte de muncă pe perioadă determinată.

            Din păcate, chiar şi cu aceste modificări, Codul muncii marca Boc rămâne o lege proastă, anti-românească, în contradicţie cu alte legi, asemeni actelor normative pe care coaliţia PD-UNPR-UDMR le-a emis în ultimii doi ani de zile. Nu-mi rămâne decât să mă gândesc cu groază cum s-ar fi manifestat dacă România nu ar fi fost membră a Uniunii Europene. Acest fapt a fost o piedică în calea actualilor conducători de a-şi manifesta nesimţirea şi sfidarea, furtul şi incompetenţa la adevăratul lor potenţial.

Un Raspuns la “Boc – urecheat de Comisia Europeană”

  1. Scuze? Demisii?

    Eu nu cred că va schimba nimeni nici legea. De altfel nici nu trebuie să o schimbe premierul, ci Parlamentul. Lista de vinovaţi de pe urma “nepotrivirii” cu acquis-ul comunitar se răsfrânge mai ales asupra Parlamentului care a permis ca această lege să devină parte a Programului de Guvernare, asupra Consiliul Legislativ care nu a semnalat eroarea, asupra consilierii juridici de la Cotroceni, care ni ei nu au văzut nimic, asupra judecătorilor Curţii Constituţionale care au avut prilejul să se auto-sesizeze… Evident, şi domnul Boc are o vină mare… Când a văzut că nu prea se pricepe la legi, ar fi trebuit să stea în banca sa… prim-ministerială.

Raspunde