Cristina-Ancuța POCORA

Bomba lui Cseke: sa gonim medicii din spitalele publice

19 August 2010 ·

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că Ministerul Sănătăţii lucrează la elaborarea unui proiect legislativ conform căruia medicii să nu mai pot lucra simultan în sistemul public şi în cel privat. “Acest lucru trebuie eliminat, pentru că, din punct de vedere al sistemului medical nu şi-a dovedit eficienţa, iar din punct de vedere al pacientului această soluţie este păguboasă. Practic astăzi ceea ce se întâmplă este următorul lucru: pacientul se duce la spitalul public, dimineaţa, i se fac analizele şi este rechemat la clinica privată de către acelaşi medic, după-amiază, unde mai este de multe ori şi taxat. Deci, practic, pacientul care plăteşte şi contribuţie de sănătate, plăteşte şi după masă o taxă pentru un serviciu efectuat pe banii spitalului public, de către acelaşi medic care lucrează şi în public şi în privat’”  

Cred ca marea problema este subfinantarea sistemului sanitar – daca sistemul ar fi bine finantat, medicii ar avea venituri bune, nu ar lua spaga, nu ar avea presiunea de a lucra mai mult, si in sistemul privat.

Care va fi rezultatul unei astfel de masuri?

Medicii vor opta categoric in favoarea sistemului privat, unde castiga mai bine, iar sistemul public, cel la care platim noi toti, va ramane cu aceleasi probleme ca si astazi, plus un deficit de medici specialisti.

In aceasta situatie vin si intreb: daca specialistii trebuie sa opteze, daca sistemul public este in colaps, de ce aceasta propunere a ministrului nu a venit insotita si de propunerea ca eu, platitor de asigurari de sanatate sa pot opta catre cine imi directionez aceasta contributie – catre sistemul privat (clinicile private) ori catre sistemul de stat? Suntem suficient de saraci incat sa nu ne permitem sa platim si  contributia obligatorie la sanatate (in sistemul public) si o asigurare in sistemul privat, asa ca daca guvernantii nu sunt capabili ca din contributia noastra sa asigure un sistem public sanatos sa ne lase sa contribuim obligatoriu in sistemul privat.

4 Raspunsuri la “Bomba lui Cseke: sa gonim medicii din spitalele publice”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Laurentiu Matei, cristina pocora. cristina pocora said: Bomba lui Cseke: sa gonim medicii din spitalele publice http://blog.cristinapocora.ro/?p=1999 […]

 2. Gabi says:

  Lasand de-o parte situatia creata cu acei ingerasi , haideti sa fim realisti …..Sistemul sanitar este intradevar la pamant in cazul lipsei medicamentelor , dotarilor din spitale dar in ceea ce priveste salariile de ”mizerie ” ale doctorilor nu sunt de acord ……de ce ?!….pai sa vedem …
  – Majoritatea medicilor din Romania fac cateva mii de euro in cateva zile….cum ?…. pai sa facem o socoteala. .. un doctor la nastere ia 200 de euro cel putin si are circa 5 nasteri pe un schimb….. adica pleaca acasa cu 1000 de euro. In 20 de schimburi cat face intr-o luna castiga 20.000 de mii de euro;
  -Comportamentul medic – pacient ….dupa ore de asteptare pe holurile spitalului …asta daca nu ai ”relatii” sa intri direct , urmeaza consultatia …aceasta este in functie de faimosul ”plic”, nu uitati plicul cu bani este regula, este ceva care li se cuvine, vai de cel care nu da de loc…..de ce zic asa ?!…..pentru ca am vazut cum sunt tratate mamicile care nu dau bani ..pot sta in travaliu mult si bine …dar daca esti ”atenta ”cu asistentele, poate ai sansa sa vezi o injectie sa poti scurta durerile…si nu spun asta din auzite…dupa ce isi termina convorbirile telefonice si cafelele si apoi iti arunca doua vorbe , in timp ce isi vara plicul in buzunar…..vede ce doamna draguta esti si vai cum sa faca sa te ajute…
  Si acum, noi, ne plangem ca ne pleaca medicii,au plecat doar cei care aveau moralitate si cei care cunosteau meserie, cei pervertiti la spaga si cei incompetenti nu pleaca.In Occident e nevoie de oameni morali si de oameni intr-adevar pregatiti. Si daca ar lua salarii mari tot ar lua spaga, suntem romani nu uitati….spaga le.a intrat in sange si e greu de scos .
  Privat – Stat …hmmm greu …fara stat unde sa buzunareasca bietii pacienti nu pote sa reziste in privat …deci e simplu, fara spaga pe care o ia la stat nu pot exista cabinetele particulare …ca doar na …salariile sunt mici…
  Cum credeti ca saracutii domnii doctori au avut bani sa isi faca ditamai clinicile , cabinele particulare dotate …oare din salariu ???…mai sa fie …..

 3. Intr-adevar competitia indiferent daca e vorba de entitati de stat si privat este necesara. De asemenea, posibilitatea de a contribui la fonduri private de sanatate, nu complementar, ci in locul contributiei administrate de stat, trebuie permisa, precum si alternative private la Casa Nationala de Asigurari.
  Totusi, trebuie spus ca si spitalele sau clinicile private pot beneficia, chiar si in contextul actual, de finantare prin contract cu Casa Nationala, deci si ei pot beneficia de banii cu care contribuim, chiar daca o facem in sistemul de stat. Ca din pacate probabil ca relatia intre CNAS si entitati private nu e foarte dezvoltata in practica, e alta discutie.
  Din pacate, la nivel principial medicii ar trebui sa aiba dreptul de a munci atat la stat cat si la privat, problema este ca multi isi directioneaza pacientii de la stat la privat, sau poate mai rau, conditioneaza anumite servicii. Iar daca ar face optiunea, doar numele lor sau a clinicii private nu le0ar asigura tuturor clientela, asa ca este o problema care trebuie clarificata cumva.

 4. Are mare dreptate Gabi, dar nu toti doctorii fac bani pe banda rulanta. Daca tot a spus despre o nastere, sa nu uitam ca o femeie se duce la cateva controale, face multe ecografii (unde e chemata la cabinetul privat, ca la stat nu e buna aparatura), dupa nastere iar la control, samd.

  Sincer, as fi de acord ca doctorii sa aleaga: ori numai la spital, ori numai la privat.

  Daca ar merge justitia, orice pacient care ar fi fost chemat la privat de catre dr de la stat ar fi facut plangere, iar justitia l-ar fi bagat putin la parnaie.

Raspunde