Cristina-Ancuța POCORA

Buget 2010

08 January 2010 ·

Acestea sunt amendamentele pe care le-am depus la Proiectul de Buget pe anul 2010.   amendamente-buget-2010

Inteleg ca este un an cu constrangeri bugetare, dar cred ca sansa noastra de dezvoltare sta in repartizarea unui procent semnificativ din acest buget catre investitii – finalizarea investitiilor mai vechi si demararea unora noi!

De aceea am vorbit cu primarii din colegiul meu si am intocmit o lista scurta a investitiilor locale.

Ce sanse sunt sa treaca aceste amendamente?!

In tot acest an, aceste obiective de investitii vor fi subiectul meu de discutie cu Guvernul! Voi incerca sa fac o opozitie constructiva.

7 Raspunsuri la “Buget 2010”

 1. Traim in Romania… Romania Cui?

 2. Stimată doamnă,
  Cred că există o confuzie de obiectiv politic. Parlamentul nu ar trebui să intervină în politica Guvernului, nici în legile de Buget, nici în legile salarizării. Rolul Parlamentului este adopte aceste legi de Buget sau să le respingă, în cazul în care nu este de acord cu ele. Aprobarea cu amendamente, folosită şi în cazul Ordonanţelor de Urgenţă, înseamnă intervenţia legislativului în executiv. 7000 de amendamente îşi vor suprapune inevitabil sursele de finanţare, şi atunci ce rost au amendamentele, mai ales în număr atât de mare? Politica înscrisă în programul de guvernare ar trebui negociată înainte de a vota guvernul, apoi Parlamentul nu trebuie să facă altceva decât să urmărească dacă Executivul se achită de sarcinile care îi revin. Cum anume, este treaba lui de executiv.

  Domnia voastră vorbiţi despre aceste amendamente, şi nu sunt puţine, ca despre un fel de victorie. De fapt nu este decât timp pierdut. Sper că nu vă supăraţi că vă spun asta.

 3. Anonymus says:

  Constat ca nu sunt amendamentele dv., cum va place sa dati impresia. Initiator este si ex-ministrul Nicolaescu. A-propos, cui le-ati adresat, ca aici e …
  Pentru biserici nu mai aveti nimic anul acesta?
  Sau altele, ca si acestea, ridicole?
  Ati invatat repede de la parlamentarii cu state vechi ca trebuie sa va aflati in treaba, sa scrieti ceva, sa va laudati cu ceva ca sa vada electoratul cat de mult va preocupa soarta lui.

 4. @adrian popescu
  mai poate fi Romania noastra!

  @blibliotecaru
  Conform Constitutiei Romaniei, Art.61,
  (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
  De aici rezida dreptul meu, ca si parlamentar, de a amenda, adopta sau respinge actele normative realizate de Guvern.
  De altfel, toate aceste acte atunci cand ajund in Parlament, de la Guvern, se numesc “Proiect de lege pentru aprobarea OUG/Legii…”. Dupa traseul complet din Parlament, ele pleaca ca si “Legi”.
  Despre Ordonantele de urgenta va pot spune ca, aceeasi Constitutie, la art 115, 4) spune ca Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

  Despre seriozitatea realizarii si respectarii Programului de guvernare sunt in deplin acord cu dumneavoastra. Dar traim in Romania…iar pana aum lucrurile nu au stat astfel (din pacate)! Asa ar tr sa fie!

  @anonymus
  de fapt nick-ul “anonymus” il ascunde pe Sherlock Holmes? 🙂

  Este o procedura interna, in Grupul PNL, de a avea ca si coinitiatori liderul /viceliderul grupului precum si titulatura “grupurile parlamentare PNL”, pentru ca amendamentele se pot sustine, atat in comisii cat si in plen, doar de catre initiatori. Cum sedintele se intampla cam in acelasi timp, si nu putem fi in 10 locuri pentru a ne sustine amendamentele, ele vor fi sustinute de catre colegii din respectivele comisii, care au devenit prin aceasta formula coinitiatori ai amendamentului.
  Amendamentele sunt adresate, in functie de domeniu, fiecarei comisii de specialitate in parte, dar si Comisiei pentru Buget. Eu am atasat aici centralizatorul!
  A ajuta o comunitate locala prin renovarea unei biserici poate parea o chestiune ridicola doar unei persoane cu o capacitate de intelegere extrem de limitata.
  Va respect opinia dar nu sunt de acord cu dumneavoastra!

 5. Alexandra Stroia says:

  Constat incantata ca seria de amendamente depuse de dvs. nu sunt depuse asa cum zic altii, “ca sa va aflati in treaba” sau ca sa va incadrati cat mai confortabil in ochii electoratului, ci sunt amendamente depuse in folosul cetatenilor pe care ii reprezentati.
  Interesanta opinia lui “anonymus”…Daca alocarea unor fonduri pt. scoli, pt buna dezvoltarea academica a tinerilor din colegiu,reabilitarea drumurilor,a sistemelor de canalizare, irigatii,reamenajarea parcurilor,etc. nu reprezinta obiective-tinta demne de urmarit si sustinut,nu-mi ramane decat sa remarc frustarea unora…
  Ca si cetatean al colegiului pe care il reprezentati,sincer, sunt multumita de amendamentele depuse de dvs., menite sa vina in ajutorul comunitatii si va doresc succes in demararea proiectelor!
  Un an nou cat mai bun!

 6. @ Cristina-Ancuta POCORA

  Mă întristaţi dacă îmi citaţi din Constituţie… Rezultă că nu aţi auzit încă de mine.
  🙂
  Nici o problemă, mai e timp.

  Eu nu am spus că Parlamentul nu are dreptul din punct de vedere legal să facă aceste amendamente, eu spuneam că în logica separaţiei puterilor în stat nu ar trebui să le facă, actul legislativ parlamentar rezumându-se la a accepta sau a respinge, funcţie de raportarea iniţiativei legislative guvernamentale faţă de Programul de Guvernare.

  Parlamentul ar trebui să controleze activitatea Guvernamentală şi nu să o înlocuiască, în concluzie ar trebui să aprobe sau să respingă iniţiativele legislative ale guvernului din domeniul executiv (nu mă refer la alte domenii unde legiferarea poate curge obişnuit). De exemplu, Parlamentul a intervenit la finele legislaturii trecute în iniţiativa legislativă a Guvernului care reglementa ultima tranşe de mărire salarială a profesorilor, fără a ţine seama de Guvern. Rezultatul s-a văzut. Parlamentarii s-au plâns că nu au ştiut, dar nici nu s-au interesat.

  Desigur, Parlamentul poate respinge o iniţiativă a Guvernului sau OUG în cazul în care ea nu reflectă Programul de Guvernare, conducerea politică a României se face în jurul Programului de Guvernare. Parlamentul poate respinge OUG şi apoi să elaboreze o lege nouă. Scurtătura adoptării cu amendamente nu este însă linia benefică, pentru că se legiferează ceva care contravine liniei de Guvernare, devenind, totodată, obligatorie pentru Guvernare. Exemplul cu salariile profesorilor este evident. Parlamentul a votat măririle de salariu fără să cunoască sau să fie interesat de efortul bugetar şi, iată, după mai bine de un an încă legea este amânată tot prin OUG. În Legea Bugetului au existat două amendamente importante (din cele 9000), mărirea punctului de pensie şi scăderea contribuţiilor la asigurări. Cei care au propus aceste elemente de definire bugetară nu au făcut însă nici cel mai mic calcul din punct de vedere al impactului (pentru că, de exemplu, apare inflaţia suplimentară care poate duce, la final, la scăderea puterii de cumpărare, în loc de creşterea lor)… Nu mai vorbesc că Parlamentarii nu au ţinut seama de faptul că întreg Bugetul este tras de păr ca să dea pe cifrele FMI. Creşterea Economică va fi negativă, mai negativă decât cea de anul acesta, mult mai negativă, banii vor fi foarte, foarte puţini, probabil va fi nevoie de creşterea TVA, probabil se va intra în incapacitate de plată… Evident, ministrul de finanţe nu poate spune aceste lucruri, ar fi, din punct de vedere politic, o sinucidere.

  Ce spuneţi? E un scenariu apocaliptic, sau un pic de realitate întrevăzută?

 7. misulino says:

  55 de amendamente formulate dupa ureche!Este incredibil cu cata naturalete ati botezat niste simple cereri de alocari fonduri ca fiind -pompos intitulate!-AMENDAMENTE.
  Daca eu cer 5 lei pentru a cumpara 3 creioane colorate pentru elevul ialomitian Costel,din banca a patra,randul de la geam,se cheama ca realizez un amendament?
  Si eu sunt membru PNL;e drept ,un membru simplu,fara ciolan.De aceea imi permit sa va intreb:este Fetestiul centrul pamantului?
  Ati depus pur formal niste amendamente care oricum stiati ca nu pot trece.Ati mimat activitatea parlamentara jucand la alibi:”eu am cerut,dar Boc si ai lui nu au vrut sa le aprobe.Vai ,vai cat de rau imi pare”.

Raspunde