Cristina-Ancuța POCORA

Bugetele muncii şi asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 – cârpeli ale Guvernului Ponta

16 December 2014 ·

Partidul Naţional Liberal a votat împotriva bugetelor prezentate astăzi în Comisiile reunite pentru muncă şi protecţie socială din Parlament, respectiv împotriva Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 şi a Bugetului Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Este evident că aceste bugete sunt bugete ale amăgirii, care ne arată foarte clar că şi anul 2015, la fel ca şi anul 2014, va fi unul pierdut din perspectiva unor reforme structurale, a unei schimbări de paradigmă.
Componenta de muncă, stimularea muncii, politicile active de reducere a şomajului general, sau a şomajului în rândul tinerilor, a persoanelor de peste 50 de ani, lipsesc din abordarea Guvernului Ponta. Mai mult, în anul 2015 şomajul va creşte, chiar dacă la nivelul discursului guvernamental numărul şomerilor scade. Acest lucru se întâmplă deoarece oamenii vor ieşi din plată, din statisticile Ministerului Muncii, iar alţii nu vor avea cum să intre, pentru că ar trebui să fi fost angajaţi!
Deşi unele din amendamentele susţinute de Grupul Parlamentar al PNL au fost adoptate în comisii, am votat împotriva celor două proiecte de buget deoarece considerăm că suma suplimentată pentru bugetul asigurărilor pentru șomaj, de 855 mii lei, este infimă pentru nevoile acestui segment, iar cu o floare nu se face primăvară. ( amendamente BASS 2015 admise )
Ne referim la acele amendamente care vizau acordarea unor subvenții angajatorilor care încadrează anumite categorii de persoane aflate în șomaj, respectiv tineri absolvenți șomeri cu vârsta până în 35 ani, şomeri care mai au 3 ani până la pensionare, persoane cu handicap, şomeri în vârstă de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale.
Mai mult, propuneri fundamentale făcute de Partidului Naţional Liberal nu au fost susţinute de Guvern la dezbaterea celor două bugete, mărirea alocaţiei pentru copii sau acordarea de cupoane sociale în scop educațional fiind măsuri neimportante în viziunea acestuia.
Astfel, nu putem fi de acord cu aceste bugete cârpite, în care se dau câţiva lei în plus unor categorii defavorizate, dar a căror viaţă va rămâne la fel de grea. Nu putem fi de acord cu nişte bugete ce consolidează sărăcia şi nu promovează niciun fel de măsură activă pentru încadrarea în muncă a şomerilor.
Sunt bugete fără viziune, făcute pe genunchi care nu aduc niciun plus problemelor reale ale românilor şi nicio politică strategică pentru acest domeniu important.

2 Raspunsuri la “Bugetele muncii şi asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 – cârpeli ale Guvernului Ponta”

  1. un admirator says:

    CE spuneti de OUG 86/2014? Care guvern a mai desfiintat prin OUG institutii infiintate prin LEGE?? OARE nu mai sunt bani??

  2. iulia says:

    Banii au fost furati demult, acuma traim doar din imprumuturi de la FMI, care ne iau in schimb rinichii plamanii si ficatzi (petrolul, carbinele, aurul) si ne folosesc de sclavi. Asta au facut politicienii romani din toate partidele, care spera (in zadar) ca se-mbogatesc fara sa dea vreodata socoteala. Vlad Tepes!

Raspunde