Cristina-Ancuța POCORA

BUGETUL BATAII DE JOC!

11 February 2009 ·

Cateva concluzii ale sedintei Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala

pentru dezbaterea si  avizarea Legii Bugetului  asigurarilor sociale de stat 2009 si a Legii Bugetului de stat 2009 anexa 3 – Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

 

·         prezentul buget, cel putin pe aceasta zona specifica, este realizat fara a avea o baza legala. (pentru cei care nu sunt familiari cu tehnica legislativa va pot spune ca guvernul boc a aprobat si a trimis Parlamentului un buget facut in afara cadrului legal existent. Acest  lucru a fost recunoscut cu nonsalanta de catre reprezentantii ministerului la dezbatere. Acestia au explicat ca Guvernul va adopta astazi o ordonanta de urgenta care sa-i acopere in demersul lor pe langa lege. Si ca povestea sa fie si mai interesanta, va pot spune ca Guvernul a abuzat in cazul punctului de pensie, a contributiilor de asigurari sociale, a biletelor de tratament, a contributiei individuale la fondul de pensii administrate privat ).

 

·        In teorie, guvernul si parlamentarii PDS-PDL, au vorbit despre “prudenta” in constructia bugetara, pe hartie (si pe CD) lucrurile sunt sfidatoare.  Bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale arata de exemplu:  la anexa nr. 3/20/15, capitolul 5010, grupa 20 – “Bunuri şi servicii”, pentru anul 2009 este prevăzută o creştere foarte mare, de 69,28%, la acest capitol.

 

Defalcat, creşterile sunt după cum urmează:

         Pentru protocol şi reprezentare (alin 02) creşterea este de 1053,33%

         Pentru reclamă şi publicitate (alin 01) creşterea este de 224,36%

         Pentru transport (alin 07) creşterea este de 303,85%

         Pentru bunurile de natura obiectelor de inventar (art 05) creşterea este de 73,30%

         Pentru consultanţă şi expertiză (art 12) creşterea este de 150%

Ma intreb, si am intrebat si guvernul si i-am intrebat si pe colegii din comisie,  vorbind despre ”prudenta”, este atât de important să îşi facă atâta reclamă?… Este oare mai important sa folosească atâţia bani pentru transport, obiecte de inventar, protocol, etc, în loc să le dea pensionarilor ceia ce li se cuvine conform legii in vigoare?

 • Valoarea punctului de pensie stabilita prin acest buget si o viitoare OUG este de 718,4 lei de la 1 aprilie 2009 si de 732,2 lei de la 1 octombrie 2009! PNL si UDMR au sustinut respectarea legii – cei 45% din salariu mediu prognozat incepand cu 1 ianuarie.

Colegii PSD si PDL “cu inima indoita” au votat pentru formula Boc si nu pentru pensionarii din colegiile lor! Guvernul ne-a asigurat ca pensionarii nu vor avea de suferit, eu pun pariu ca fluturasii de pensii din luna mai vor arata pensii mai mici!

 

 • Majorarea Contributiei de asigurari sociale la 31,3% pentru conditii normale de munca din care 10,5% platiti de angajati si 20,8% platiti de angajatori, 36,3% pentru conditii deosebite de munca – 10,5% pt angajati si 25,8 pt angajatori si, 41,3% pentru conditii speciale de munca din care 10,5 angajatii si 30,8% angajatori!

PSD si PDL ne-au asigurat ca sindicatele si patronatele au acceptat acesta majorare. Eu spun ca aceste valori vor incuraja cresterea evaziunii fiscale in ceea ce priveste plata contributiilor, folosindu-se angajarea prin contract de prestari servicii, drepturi de autor etc. Angajatorii fie nu vor mai angaja cu carte de munca fie vor face concedieri iar angajatii o vor duce si mai rau!

 

 • Marele merit al uninominalului, acela ca ii responsabilizeaza pe parlamentarii din colegiu fata de alegatori, a disparut astazi la votul pe bugetul social din comisiile reunite de munca si protectie sociala. Deputatii si Senatorii PSD si PDL din aceste comisii s-au transformat astazi in executanti ai guvernului Traian Basescu si i-au executat fara mila pe cei care i-au ales!

 

P.S. Din pacate marea majoritate va vota acest buget in plen, saptamana viitoare, el va deveni Bugetul Romaniei in 2009, si sloganul EI cu EI! devine o realitate.

 

 

ANEXA

Lista parlamentarilor din comisiile de munca din Senat si Camera Deputatilor

 

CAMERA DEPUTATILOR

 

Dobre Victor Paul – PNL

Botiş Ioan-Nelu  – PDL

Cindrea Ioan  – PSD+PC

Kerekes Károly  – UDMR

Solomon Adrian – PSD+PC

Barna Maria Eugenia – PSD+PC

Boghicevici Claudia – PDL

Chisăliţă Ioan Narcis – PSD+PC

Covaci Dorel – PSD+PC

Damian Ioan – PSD+PC

Geantă Florian Daniel – PDL

Ghiţă Cornel – PDL

Holban Titi – PNL

Pocora Cristina-Ancuţa – PNL

Popescu Dan-Mircea – PSD+PC

Prigoană Vasile-Silviu – PDL

Săpunaru Nini – PNL

Sârbu Marian – PSD+PC

Vladu Iulian – PDL

 

SENAT

Rădulescu Cristian – PDL

Cordoş Alexandru – PSD+PC

Câmpanu Liviu – PNL

Albert Álmos – UDMR

Coca Laurenţiu Florian – PSD+PC

Găină Mihăiţă – PSD+PC

Jurcan Dorel – PDL

Mitrea Elena – PSD+PC

Mocanu Alexandru – PDL

Nedelcu Vasile – PNL

Ruşeţ Ion – PDL

 

 

7 Raspunsuri la “BUGETUL BATAII DE JOC!”

 1. Parlamentul Romaniei- bataia de joc a Europei?

  Am asistat, joi 12 februarie 2009, la o jalnica “manifestare” a unei institutii europene.
  Un domn (pe care ma voi feri sa il descriu, pentru a nu se spune ca opinia mi-ar fi putut fi influentata de argumente estetice) a dat citire unui asa-zis Raport referitor la Romania.

  Nu mi-am putut imagina ca UE este in stare sa trateze un stat membru ca pe o provincie de ultim rang sau ca pe un tzarc in care sunt “stransi” niste indivizi fara capatai, redusi mintal, a caror identitate nu conteaza, buni, in cel mai fericit caz, pentru a fi trimisi sa raneasca la vite.

  Acea Comisie a calcat in picioare principala institutie democratica a Romaniei – Parlamentul- spunandu-i de la microfon, cu penibila suficienta, ce ar trebui sa faca pentru a-i multumi pe ei, “cei de prim rang”.
  Si-a permis sa ridiculizeze, prin modul de abordare, principiul separatiei puterilor in stat, vorbind despre Romania.
  A improscat cu mizerie ordinea constitutionala din Romania, stabilind, printr-o incalificabila atitudine, ierarhii institutionale dupa principiul bunului plac.

  O Uniune Europeana care are incredibilul tupeu de a defila cu principiile declarate ale Revolutiei franceze, traduce, cand e vorba despre Romania, libertatea prin supunere fara crancnire la capriciile sale de stapan (oare s-a gandi daca noi recunoastem “stapanul”?), egalitatea prin lipsa dreptului de a ne aplica in totalitate legile intre granitele unui stat independent si suveran si fraternitatea prin amenintarea ca nu vom primi nici macar firimiturile de la pranzul sau, daca nu ne vom supune diverselor sale pohte.

  Imi pun o intrebare pe care si-o pun multi, cu siguranta: ar fi avut respectiva Comisie indrazneala sa incerce sa impuna (practic, despre asta e vorba) printr-un Raport, Parlamentului Frantei sau Parlamentului Angliei- pentru a ma opri doar la doua exemple- sa se subordoneze unei institutii a statului, pe care, de fapt, o controleaza, prin statutul sau?
  Admitand ca ar fi avut inconstienta de a proceda astfel, care ar fi fost replica Parlamentului Frantei sau a Parlamentului Angliei? Cumva, supusa?
  Nu trebuie sa aiba cineva multa imaginatie pentru a realiza ca onor “domnilor” de la Comisie le-ar fi “crescut urzici in urechi” (vorba unui personaj din “Principele” lui Barbu) daca, prin absurd, ar fi facut un asemenea gest nesabuit.

  Invit Parlamentul Romaniei- format din oameni care au ajuns acolo primind investitura noastra de incredere, in sensul ca ne vor apara SI demnitatea de neam- sa dea Comisiei o replica demna si ferma, prin care sa anuleze, respingand, acele inadmisibile imixtiuni in ordinea de drept a Romaniei.
  Daca nu o va face, atunci- dupa cum a spus un jurist pe care il respect (ma refer la Lucian Bolcas) meritam sa avem soarta unui pres de sters picioarele “distinsei” Comisii si, in general, picioarele “mai marilor” UE.

 2. Good post. Thanks for the information!

 3. gabi says:

  Despre buget as vrea sa fac cateva comentarii,pur si simplu nu inteleg cum sa reduci cheltuielile alocate pentru cap Bunuri si servici pe plan local(vorbim despre banii primariillor alocati pe 2009)si sa avem atatea proiecte propuse care nu pot fi finalizate pentru ca nu sunt bani.Daca s-ar face un studiu exact al tuturor proiectelor bugetare sunt sigura ca nu toate instutiile bugetare respecta legea.Oare domni debutati PSD si PDL stiu situatia de pe teren?chiar au facut un studiu in colegiile pe care le reprezinta si totusi au votat aceasta lege? ei au facut niste promisiuni in campania electorala contrar celor facute de PNL numai pentru a castiga alegerile si au produs un haos total in tara.

 4. gabi says:

  Protectia mediului este un subiect mai sensibil in tara asta,nu multi se implica in astfel de probleme.Daca s-ar implica mass media ar intelege si papulatia ca un mediu sanatos face bine copiilor nostri,noua ca persoane,tuturor.Haideti sa pornim o ,,Campanie a curateniei ”si sa starniti curiozitatea populatiei antrenandui in diverse activitati de plantare de arbusti,flori cat si pastrarea curateniei pe raza municipiului Fetesti.

 5. gabi says:

  salarizarea sistemului bugetar-oare domnul prim ministru se va tine de cuvant si va majora salariile in sistemul bugetar asa cum a majorat salariile in sistemul de invatamint?Toate acestea sunt promisiuni electorale,sunt angajamente de care nu se pot tine domni din PSD siPDL,sunt numai vise,sper din tot sufletul ca cetatenii acestei tari sa inteleaga si sa schimbe ceva prin voturile pe care le vor acoda la alegerile prezidentiale.

 6. gabi says:

  De ce nu au trezit interes modificarile legii 271/2003?conducerea Camerei Deputatilor nu sunt interesati de violenta in famile,ptr dansii e o pierdere de timp,oare ce intereseaza cu adevarat?economia sau legislatia tarii?Trebuie sa va faceti auzita,aveti posibilitatea sa ne reprezentati acolo in sala de plen asa cum nimeni nu a facut-o ptr noi fetestenii,apoi ptr tara,sunt legi,articole de legi care pot fi completete,imbunatatite si chiar schimbate (cele care nu sunt functionabile).

 7. In seara asta domnul Traian Basescu, presedintele nu al romanilor a lansat bomba. Dupa ce a continuattraditia post revolutionara a Romanie, si anume in a vinde tara puterilor straine,mai mult sau mai putin cunoscute in aceasta seara Basescu a mai acceptat odata sa ne faca altii politicile interne in defavoarea romanilor. Pensiile si salariile scad drastic intr-o perioada in care si asa ele sunt insuficiente pentru 99% dintre cetatenii acestei tari. Ne indreptam catre faliment si mai rau e ca ne indreptam catre foamete si moarte cu pasi rapizi. Prognoza este mai mult decat sumbra. Dumnezeu sa ne ajute!

Raspunde