Cristina-Ancuța POCORA

cand Ingerii cad in spitalele romanesti

17 August 2010 ·

Scriu acest post, nu in calitate de om politic, ci exclusiv ca femeie, ca viitoare mama, atunci cand va dori Dumnezeu.  

Scriu aceste randuri plina de lacrimi si de revolta.

In luna ianuarie, am aflat ca sarcina mea s-a oprit din crestere, la 8 saptamani. In cateva secunde, s-a darmat tot universul si m-a aruncat intr-un mare gol. De atunci, fiecare femeie insarcinata sau bebelus, pe care ii vad, imi provoaca lacrimi. Eu am fost insarcinata doar doua luni. Nu am apucat sa vad acel embrion transformat in omulet, dar durerea simtita a fost de nedescris. Acum stau si ma gandesc ce simt aceste mamici care au purtat sarcina 7, 8 sau 9 luni si si-au simtit bebelusii, l-au urmarit cum s-a transformat in omulet, au vorbit cu ei, le-au amenajat camera … i-au nascut, i-au tinut in brate… si apoi… intr-un context total neprevazut… totul s-a spulberat. 

Ce simt aceste mamici, ce simt taticii, familiile…?! Sunt aruncati in disperare! Cred ca disperarea lor nu poate fi exprimata in cuvinte. Sper ca aceasta durere sa nu fie exprimata de ei, prin gesture extreme.  (trei persoane mi-au spus ca daca li s-ar fi intamplat asa ceva ar fi dat cuiva in cap!). 

Nimic nu cred ca ii poate consola. Nu cred ca vor sa auda si sa vada pe nimeni! Nu cred ca simplele pareri de rau ale politicului/autoritatilor ii pot mangaia. Nu cred ca le face bine ca drama lor sa fie subiect de indelungi dezbateri sau speculatii, ba dimpotriva.

 Cred ca trebuie sa-i inconjuram cu caldura. Cred ca trebuie sa li se spuna adevarul si sa fie pedepsiti adevaratii vinovati pentru aceasta crima.

 Cred ca au nevoie de gesturi calde, urgente si concrete. Un astfel de gest ar fi ca Ministerul Sanatatii si Guvernul sa aprobe in prima sedinta de guvern, de maine, realizarea unui program special prin care sa se asigure asistenta psihologica mamicilor si familiilor lovite. Guvernul poate aproba un astfel de proiect special! Poate decide alocarea unei sume, din Fondul de Rezerva, pentru sustinerea acestor familii. Cred ca, printr-un astfel de program, mamicile si taticii vor fi ajutati sa-si depasesca pasnic disperarea. Este un gest mic pe care il pot face ministrul Sanatatii si intregul Guvern pentru a da o noua sansa la viata acestor familii.

Din pacate, ajungem aici: la politic, la Guvern.  Dar nu am sa continuu acum, aici, pe aceasta abordare pentru a nu fi acuzata ca “politizez” aceasta drama. E clar ca buba e profunda si provine din subfinantarea acuta din sanatate. Este nevoie urgenta ca Bugetul Sanatatii sa fie suplimentat prin rectificare!… Voi reveni pe acest subiect imediat ce autoritatile vor finaliza ancheta si isi vor prezenta concluziile.

P.S. http://www.gandul.info/news/bebelusii-tipau-de-durere-am-smuls-furtunul-cu-dintii-l-am-luat-in-brate-si-a-deschis-un-ochisor-albastru-micut-ca-o-boaba-de-piper-6926428  (sper ca acest om sa nu plece la munca in strainatate…!)

10 Raspunsuri la “cand Ingerii cad in spitalele romanesti”

 1. uite datorita unor astfel de situatii imi vine sa imping glontul pe teava si sa-i gasesc destinatia prin palatul controceni

 2. e un impuls frecvent, dar trebuie sa gasim taria de sanctiona cu mijloacele legale!

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Andreea, Blogurim and Outfit, cristina pocora. cristina pocora said: cand Ingerii cad in spitalele romanesti… http://blog.cristinapocora.ro/?p=1989 […]

 4. puiu says:

  Cine mai ramane in tara asta?
  Asa va purta numele un manifest ce va aparea in ziare de saptamana viitoare scris de mine pentru noi toti care ne chinuim degeaba intr-o tara plina de ipocrizie, lasitate, perversitate si nimic!
  Si imi incep discutia de la dobitocul pervers de la noi din partid pentru care de mai multe ori am tras un semnal de alarma ca pe unde se duce la Conferintele Judetene trage de fete, unele chiar minore, se imbate si se ingamfeaza in dispretul tuturor. Am spus de atatea ori ca locul lui Mihaita este departe de lumea civilizata, insa nimeni, da nimeni din partid nici chiar doamnele noastre care stiu ce se intampla pe unde merge “domnu’ ” asta si care unele au si ele fete si ar putea fi victimele acestui pervers nesimtit, nu reactioneaza!!!!!!!!!!!!!!!11
  Dar, asa cum am scris multe pentru acest partid este bine sa ignoram aceste aspecte, sa ne vedem fiecare de treaba noastra chiar daca tot ce construim unii, altii distrug in cateva secunde. Pai pana cand dragi colegi si colege credeti ca mai merge asa, sa ne facem ca nu se intampla nimic si apoi sa pretindem ca suntem partidul cel mai… pai nu degeaba ne considera toata lumea pe toti o apa s-un pamant.
  Despre asta trebuie noi sa ne apucam sa discutam in partid, despre cum sa construim si cum sa ii izolam pe cei care ne fac rau, numa ca cine, din moment ce sangele poporului roman se simte pe deplin si la noi…?
  Mai ales ca de cateva zile am auzit si ca jurnalistii au inceput sa il urmareasca indeaproape pe d-nul nostru presedinte pas cu pas si cred ca in curand va izbucni si la acest nivel un scandal sau poate baietii strang date pentru campanie.
  Uf, ca nici nu stii incotro s-o mai apuci cand vezi atata ipocrizie si nimic, oare chiar nu avem oameni de stat, toti suntem la fel oare????????? Atunci unde este locul nostru al celorlalti putini si rari? Sigur nu aici, pentru ca pe unde am mers cu metehnele noastre am infectat popoare intregi de am cultivat lehamite peste tot aproape!

 5. Adrian Gheorghiu says:

  Lucrez de peste 30 de ani in sistemul sanitar. In decursul timpului sistemul s-a destructurat.
  Toata lumea mai vorbeste inca de un sistem care de fapt nu mai exista. Putini oameni au cunostinte de Teorie a sistemelor, de conexiunile necesare intre elementele unui sistem, de interdependente etc. In ultimii 20 de ani nu am auzit de nici un vizionar care sa conceapa un sistem de sanatate din care sistemul public sa faca parte. Poti face reforma intr-un sistem dar daca elementele care ar trebui sa constituie sistemul sunt multimi disjuncte nu se poate finaliza nimic.
  Exista putini manageri adevarati (eu am cunoscut 2) , ii poti numara pe degetele de la o mana.
  Peste tot se conduce dupa ureche. Consilierii la toate nivelurile sunt prost alesi. Personalul nu are cultura medicala, nu are capacitate de empatie nu este coordonat si nu este evaluat in mod profesionist. Din perspectiva de acum se vor intampla multe nenorociri.

 6. Cristina,

  Sunt intru-totul de acord cu tine, nu stiu de ce se avem parte de asemenea tragedii. Dar, din nefericire, nu e prima data si, cu certitudine, nici ultima! Asta e! Intrebare e … PANA CAND ?

  Referitor la aceasta tragedie, imi permit sa redau si aici la tine cateva ganduri, anume:
  ————————————————————————————
  16 august 2010 – o alta zi nefasta pentru Romania, o alta zi in care suferinta, deznadejdea, frustarea, dezordinea, haosul, incompetenta, neglijenta, viata, moartea, toate la un loc si fiecare in parte, si-au facut loc in viata fiecaruia dintre noi.

  Nu exista loc de multe comentarii, nu avem ce si cui sa reprosam, probabil ca vom da, ca de fiecare data, vina pe soarta, vom gasi un vinovat printre asistentele care nu au supravegheat camera aceea, poate vreun instalator, apoi vom uita si ne vom reaminti data viitoare.

  Nu e drept, nu e corect, nu e posibil ! Dar, din pacate…… asta-i o parte de viata, partea aia cruda si plina de incercare.

  Sa ne rugam la Dumnezeu sa primeasca in grija Lui sufletele micutilor ingeri si sa dea putere parintilor lor pentru a trece peste o astfel de nedreapta soarta.

  Drum bun inapoi ingerasilor! Sa aveti grija, de acolo de sus, de sufletele parintilor vostri !

  Noi, aici, pe pamant, vom continua sa fim aceiasi …….
  —————————————————————————–

 7. Este incredibil că nici un politician nu a reuşit să depăşească primul impuls de a cere suplimentarea fondurilor pentru Ministerul Sănătăţii.

  Este incredibil pentru că-mi demonstrează cât de puţine lucruri cunosc cu adevărat politicienii, ceea ce nu-i opreşte să emită păreri, şi din păcate şi să voteze în necunoştinţă de cauză.

  Sistemul de sănătate funcţionează pe bază de ASIGURĂRI. Cea mai mare parte a fondurilor gestionate în Sistemul Sanitar provin din contribuţiile fiecărui asigurat. NU ESTE VORBA DESPRE CE DĂ PREMIERUL LA BUGETUL DE STAT, în primul rând este vorba despre ce se strânge din contribuţii.

  Există o lege dedicată sănătăţii, o lege destul de nouă pentru a trebui să fie ştiută de toată lumea:
  LEGE nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

  Conform legii, finanţarea vine de la bugetul de stat, bugetul local, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, din venituri proprii, donaţii şi sponsorizări, precum şi din alte surse, potrivit legii. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate gestionează banii de la Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, adică ce se strânge din cotizaţii.

  Calitatea actului medical nu este în directă corelare cu veniturile de la Bugetul de Stat către Ministerul Sănătăţii… pur şi simplu pentru că destinaţia banilor de la Buget nu se traduce în ascultarea cu stetoscopul a bolnavului, ci în alte aspecte ale actului medical.

  PS.
  Mă scuzaţi că am izbucnit, ca să zic aşa… dar chiar mi se pare anormal ca întreaga clasă politică să emită aceiaşi soluţie fără să aprofundeze, măcar un pic, cum am făcut şi eu, problema. Mă aşteptam ca un om politic să ştie ce, unde, cum şi în ce condiţii finanţează sănătatea. Această tragedie, care ne-a marcat pe toţi, nu a avut însă nici o legătură, de nici un fel, cu banii daţi de la Buget Sănătăţii. A avut însă mare legătură cu blocarea posturilor. Nu cereţi bani, cereţi deblocarea posturilor în Sănătate.

 8. Motto: ”Sa tinem in noi un moment de reculegere si-n suflet sa ne ploua lacrimi amare pentru durerea semenilor nostri”. – Ionel MUSCALU

  Si daca in ierni zapada nu are nicio miza,
  Pasunile strivind si pestii de la rau,
  O tara nu-i in ape, in cer si nici in grija,
  Ci-n singura putere, deasupra mult de rau.

  Obosit, gandind ca mine, cazand astazi din picioare,
  Omorandu-ti astazi gandul, vrei sa strigi cu disperare,
  Fiindca ai Lacrima pe fata, ochiul catre Dumnezeu,
  Tu, prieten bun, desigur, simti la fel cum simt si eu,

  Ei nu pot sa salte diguri la inecuri si-ntre spaime,
  Ei ne ard acum copiii,aruncand cu ploi pe drame,
  Cand tu iesi incet din glodul si pe malul revarsat,
  Nu Speranta o vad in tine, tragedia n-am uitat!

  Doamne, ei nu au dreptate! fie vrerile spurcate,
  Caci nu si-au ajutat fratii, nici copiii cei firavi,
  Doamne, trimite-le pace, ca sa aiba sanatate
  Macar lor, batranii care inca vor sa fie bravi!

  Bodoganind incet, plangand cu voce tare,
  Cu ape tulburi, repezi , infipte pana-n soare,
  O ceapa si o coaja chiar de mai au prin case,
  Cutreiera prin balti, puhoi de suflet arse.

  Ei inca vad in Tine al ranilor raspuns,
  Dar cum sa inteleaga al sufletului plans,
  Cand si-au pierdut copiii, rapusi de nepasare,
  Urata, inumana? Pe rani ei au doar sare!

  Si-atunci incet zavoare de ape se deschid,
  Sa rupa nesimtirea si prea sinistrul zid,
  Care ne inconjoara cu morti si cu nevoi,
  Cand ai de sus uitara de grija pentru noi!

  Si daca-n ierni zapada nu are nicio miza,
  Ea are primavara, cand umfla si-un parau,
  De-aceea voi va temeti de verile de criza,
  Ce izbucnesc in toamne, strivind rau de pe rau!

 9. Gabi says:

  Groaznic ceea ce s-a întâmplat cu acei micuţi.:( Nu cred că trebuie să punem ” la zid” acea asistentă.
  Autorul moral cred că este indiferenţa guvernului, a sistemului care a lăsat în paragină sistemul medical, care acum se confruntă, în afară de dotarea care lasă de dorit, şi cu lipsa mare de cadre medicale. În mod sigur un asistent medical munceşte cât şapte. Ar trebui tras la răspundere ministrul sănătăţii şi restul guvernanţilor care se preocupă doar de buzunarul lor. De ce nu au sosit până acum, la locul tragediei preşedintele Traian Băsescu, prim-ministrul Emil Boc ? Ei nu au nimic de spus? Păcat mare că a trebuit să plătească nişte suflete de îngeri pentru indiferenţa mai -marilor ţării.
  Sincere condoleanţe familiilor îndoliate care şi-au pierdut îngerii! Dumnezeu să ajute pe ceilalţi micuţi să supravieţuiască!

 10. In vremurile tulburi de azi, RUGACIUNEA e foarte importanta pentru ajutorul nostru. Dar nu te poti ruga la un perete gol! Trebuie sa ai o Icoana. Am gasit pe http://www.icoana.net icoane pentru buzunarul fiecaruia, foarte frumoase, cu Domnul Iisus, Maica Domnului, o multime de sfinti si va recomand. Intrati sa vedeti: http://www.icoana.net (Iertare fratilor)

Raspunde