Cristina-Ancuța POCORA

Caragiale trebuie sa-si reduca personajele cu 20%!

16 July 2010 ·

„Suntem loviţi din toate părţile, parcă sunt nebuni! Nimeni nu s-a gândit că această ordonanţă afectează direct toţi oamenii de cultură”. „Faptul că ni se impune să renunţăm la 20% din personal ne distruge”, Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara.  

 

În aceste zile, toată lumea vorbeşte despre artistul român – cât de valoros şi talentat  este, ce pierdere imensă reprezintă dispariţia acestuia… Ieri, Preşedintele României a depus un buchet de crini albi alături de trupul neînsufleţit al Mădălinei Manole. Emil Boc a transmis condoleanţe şi o coronă de flori familiei îndurate…  (câtă făţărnicie! Câtă lipsă de respect!)

Astăzi, directorii de teatre din întreaga ţară au anunţat că din cauza deciziilor Guvernului Boc, teatrele se vor închide, marii actori vor fi concediaţi sau pensionaţi…

În loc să-i plângem atunci când dispar, ar trebui să-i respectăm atunci când sunt printre noi. Decât să folosim cuvinte mari şi să facem gesturi teatrale şi fără substanţă, mai bine ne-am abţine să-i umilim, să-i batjocorim, să râdem de talentul lor!

Aceşti conducători sunt mici! Si, nu spun acest lucru ca pe o ironie la adresa fizicului premierului, ci o spun cu multă indignare faţă de deciziile celor care ne conduc! Ne scufundă viitorul! Ne iau şansa la o Românie frumoasă! Ne gonesc intelectualii – oameni de cultură, medici, profesori, IT-işti… Ne distrug rădăcinile şi ne ucid spiritul! Ne condamnă la SĂRĂCIE pe toate planurile!

Vreau să sper că, cel puţin tinerii parlamentari, din toate partidele – inclusiv Roberta Anastase, Raluca Turcan, Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Hunor Kelemen, Attila Korodi, dar si alţii- simt ceea ce simt şi eu şi îşi doresc ca România să redevină o ţară cu şanse pentru viitor! Vreau să sper că, în sesiunea parlamentară din toamnă, atunci când această ordonanţă va ajunge la votul din Parlament, noi, cei care spunem că suntem noul val de politicieni, viitorii Oameni Politici ai acestei ţări să votăm împotriva ei!

 

  “Diminuarea drepturilor de autor determină diminuarea creativităţii – unica latură pozitivă „a bietei noastre realităţi”, consideră regizorul Victor Ioan Frunză. „Măsura e lipsită de logică şi de eficacitate. Dublată de ghilotinarea teatrelor, impozitarea uriaşă a creaţiei aşază administraţia actuală în siajul comunismului pe care tocmai l-a condamnat. Măsurile îndreptate împotriva artiştilor, jurnaliştilor şi creatorilor vizează crearea unei populaţii fără istorie şi fără identitate”, afirmă Victor Ioan Frunză.

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, spune că măsura Guvernului este foarte dură, iar actorii, regizorii, scenografii şi celelalte categorii profesionale care creează o operă de artă vor primi o lovitură în plin. „Toată lumea este într-o mare fierbere şi trăieşte cu un mare semn de întrebare: cu ce îmi voi plăti ratele şi, până la urmă, cum voi supravieţui?”. Potrivit lui George Ivaşcu, veniturile vor fi drastic diminuate, vor avea de suferit „sculptorul care lucrează 3-4 luni la o statuie”, „regizorul care are doar 2-3 proiecte pe an” sau „actorul care joacă mai rar”, artişti care nu au alte posibilităţi să-şi completeze veniturile şi se bazează exclusiv pe sumele din drepturi de autor.

„Guvernanţii ne distrug încet, dar sigur. Este complet ilogic şi aberant tot ceea ce se întâmplă”, subliniază Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra.

Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. „Se uită că munca artiştilor nu poate fi catalogată de-a valma cu a celorlaţi. Noi muncim cu alte mijloace, care nu sunt tehnice, este ceea ce guvernanţii par să nu priceapă”.

4 Raspunsuri la “Caragiale trebuie sa-si reduca personajele cu 20%!”

 1. Poate ca arta din România ar trebui să se adune şi să facă o operă anti-putere atât de puternică încât să rămână în memoria României pentru 1000 de ani.

 2. Sfarma -Piatra says:

  Nici cind aviatia americana ataca Romania in 1943 si 1944,teatrele nu s-au inchis !

 3. Gabi says:

  O tara fara teatre, fara muzee, fara galerii de arta, fara filarmonica, fara scriitori, poeti, pictori, sculptori, intr-un cuvant fara cultura, este o tara moarta; un cimitir !Un stat modern, civilizat, are grija de oamenii de cultura oferindu-le conditii cel putin decente pentru a se exprima, a creea, ai invata pe altii.
  Dupa cum se observa nu este valabila regula si la noi …. 🙁 pacat, pentru ca avem multi actori talentati care sunt nevoiti sa plece din tara…de ce ..?!..pentru ca actualii guvernanti considera ca sunt inutili!?

 4. ionut says:

  doamna pocora cei din pdl intentioneza sa concedieze asistentul personal al persoanelor cu handicap grav.
  unde sa ne adresam in situatia asta?
  legea 448 prevede ca persoana cu handicap grav are dreptul la un insotitor cu toate astea la navodari s-a produs un precedent si toti acesti asistenti personal au fost concediati de primarul din navodari.
  de asemene vreau sa va intreb ce s-a intamplat cu proiectul legislativ sustinut de dvs care prevedea marirea indemnizatiei perspanelor cu handicap grav?
  vreau sa va fac si o propunere daca imi este permis:
  sa se faca o separatie intre cei care au ca singur venit indemnizatia de handicap si cei care au si handicap dar pensie de vechime in munca.
  indemnizattia celui care are si pensie de vechime in munca dar si indemnizatie de handicap trebuie sa fie maai mica decat indemnizatia celui care nu poate sa munceasca si asfeli aceasta indemnizatie este singurul lui venit.
  VA MULTUMESC ANTICIPAT.

Raspunde