Cristina-Ancuța POCORA

Ce pot face absolventii de liceu, cu sau fara “bac”?

09 July 2013 ·

 Au terminat 12 clase, au luat sau nu examenul de bacalaureat şi acum se întreabă ce să facă mai departe în viata lor. O parte dintre tineri îşi vor continua studiile în facultăti, o altă parte însă vor încerca să-şi găsescă un loc de muncă. Cred că este foarte important să tratăm cu maximă seriozitate calea pe care o alege fiecare tanăr! Statul trebuie să ofere sprijin acestora, pentru că ei sunt cei care vor sustine statul in viitor.

De aceea scriu acest post pentru a oferi informatii pentru toţi absolvenţii de învaţământ. fie ca obţin  sau nu diploma de bacalaureat. 

–         Absolventii de învăţământ se pot înregistra în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la agentiile teritoriale în raza cărora domiciliază;

 –         Odată înscrişi în evidenţe, tinerii pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori, precum şi de serviciile de informare şi consiliere profesională (informare despre piaţa muncii, instruire in tehnici de căutare a unui loc de muncă, instruire în scrierea cv – ului, a scrisorii de intenţie );

 –         absolvenţii  instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu reuşesc sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale, beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în cuantum de 50% din valoarea indciatorului social de referinta (valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei), pe o perioadă de 6 luni;

Documentele necesare:

 • actul de identitate, în original; 
 •  adeverinţã medicalã din care sã rezulte cã persoana este clinic sãnãtoasã sau aptã de  muncã ori cã are eventuale restricţii medicale;
 • actul de absolvire a formei respective de învãţãmânt, în original şi în copie;
 • adeverinţã eliberatã de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, prin care se certificã data înregistrãrii persoanei în evidenţele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în muncã la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditat sau notificat conform legii.

 –         Absolventii pot participa si la cursuri de formare profesională pentru care  nu sunt solicitate studii liceale cu diplomă de  bacalaureat (de regulă, programe de formare de nivel 2; ex:  bucătar, coafor, lucrător comercial, faianţar, zidar, operator validare introducere date etc.)

Alte măsuri cu caracter special pentru stimularea încadrării  tinerilor :

-Subvenţii acordate angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi de învăţământ :

 • Angajatorii sunt scutiţi pe o perioadă de 1 an de la plata contribuţiilor sociale pentru şomaj aferente persoanelor respective, angajate pe o perioadă nedeterminată.
 • Subvenţia se acordă timp de 12 luni (18 luni în situaţia absovenţilor-persoane cu handicap), perioadă în care beneficiază lunar şi de o sumă diferenţiată în funcţie de nivelul studiilor:
  • 500 lei pentru nivelul de pregătire primar şi gimnazial;
  • 600 lei pentru nivelul de pregătire liceu şi post-liceal;
  • 750 lei pentru nivelul universitar.   
  • Angajatorul este obligat să menţină în activitate angajatul 2 ani după finalizarea subvenţiei.

 –prime de încadrare pentru absolvenţi. Prima este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă la data încadrării şi se acordă după 12 luni de la angajare;

 – completarea veniturilor salariale ale tinerilor absolvenţi indemnizaţi. Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a acestei indemnizaţii, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei pentru care erau îndreptăţiţi să primească indemnizaţia. (În cazul celorlalte categorii de şomeri această sumă este egală cu 30 % din indemnizaţia de şomaj).

 

 P.S.: în general, tinerii fără bacalaureat se înregistrează la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj, urmând să se prezinte la sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat.

Un Raspuns la “Ce pot face absolventii de liceu, cu sau fara “bac”?”

 1. tolbaru geta says:

  Va spun eu, tinerii cu sau fara bacalaureat trebuie sa plece din tara, atat le ofera guvernul din care faceti parte. Ati inchis si ultimele intreprinderi din tara asta, ce n-a indraznit basescu sa faca a facut usl-ul dvs. ati terminat definitiv economia tarii si acum ne mai dati si sfaturi. tinerii nu au viitor in Romania, nu va pasa de ei. Noi suntem vinovati ca am votat doar sa scapam de basescu si nu ne-am dat seama ca voi sunteti mult mai rai. Dar asta este, asa am votat asa traim. Nu va spun asta cu rautate, ci cu multa tristete, am crezut in dumneavoastra si nu simt decat o mare, foarte mare dezamagire. Pacat de cei care au votat ca prostii, pacat de tinerii cu sau fara bac.

Raspunde