Cristina-Ancuța POCORA

Cheltuim mult pe mâncare, pentru că ne batem joc de agricultura românească

08 August 2011 ·

       

         Mâncăm legume şi fructe din import, în timp ce produsele româneşti, mult mai sănătoase, fie se strică pe câmp, fie în hambarele producătorilor agricoli. Acelaşi lucru putem spune şi despre produsele din carne şi lactate. Prin măsurile luate, Guvernul Boc mai rău a făcut acestui sector, decât să încurajeze şi să sprijine agricultura românească. Astfel, alimentele sunt tot mai scumpe în România de azi, având cel mai accelerat ritm de creştere a preţurilor comparativ cu ţările vecine. Această situaţie a fost cauzată de majorarea TVA la 24%, de creşterea costurilor de producţie în urma majorării tarifelor la motorină, gaze, energie, de importurile masive în detrimentul producătorilor români. România trebuie să se orienteze cât mai repede către sprijinul pentru fermieri.

 

            Este de neacceptat să vezi oamenii de toate vârstele bătându-se efectiv pentru mâncare atunci când se deschide un supermarket, când se dau ajutoare din partea primăriilor sau când se oferă produse alimentare cu ocazia unei sărbători locale sau naţionale. Acele imagini pe care le-am văzut cu toţii la televizor sunt exemplul cel mai dur şi mai ruşinos al situaţiei în care Guvernarea Boc i-a adus pe români. Pensionar fiind să ajungi să strângi cu pumnii, în genunchi, nişte zahăr vărsat pe jos în magazin sau să mănânci banane stricate aruncate la tomberoanele de la supermarket-uri reprezintă culmea degradării demnităţii umane la care s-a ajuns. Asta în timp ce miniştrii PD-UDMR-UNPR aruncă banii pe pârtii de schi, săli de sport şi borduri, acolo unde nimeni n-are nevoie de ele.

       In plus, sunt tot mai multele semnale de alarmă privind ameninţarea unei crize alimentare globale. Creşterea demografică, schimbările climatice şi producţia insuficientă de alimente sunt invocate tot mai des pentru a ne avertiza asupra pericolelor care ne pândesc. Conform statisticilor, la nivel mondial, unul din şase locuitori suferă de foame. Or, în aceste condiţii şi beneficiind de un teren cu un potenţial agricol foarte bun, ar fi de neiertat dacă am permite ca fometea să devină o ameninţare pentru români.

       Pentru ca este corect ca atunci cand critici sa ai un proiect alternativ, USL propune un program complet şi aplicabil imediat care va asigura hrana necesară populaţiei şi un nivel de trai ridicat pentru fermieri. De altfel, acest program a fost lansat în dezbatere publică.

            Măsurile concrete ale USL de redresare a agriculturii româneşti vizează, printre altele: comasarea terenurilor – prin realizarea gratuită a cadastrului; programe naţionale pentru înfiinţarea de sere pentru legume şi fructe;  un program naţional pentru înfiinţarea de micro fabrici locale de procesare care să deservească producătorii de legume şi fructe; un program de creditare “Start în agricultură” – linii speciale de credit pentru investiţii realizate de fermieri; 60% înfiinţare microfermă şi 40% capital de lucru în primul an;  ajutoare de stat – ajutor pentru investiţii în ferme, pentru investiţii în domeniul prelucrării şi comercializării de produse agricole, instalarea tinerilor fermieri, asigurări;  politici naţionale de pescuit în Delta Dunării şi Marea Neagră; sprijin pentru formele asociative – grupuri de producători, asociaţii şi cooperative; renegocierea sumelor alocate pe măsuri din cadrul PNDR; un nou program naţional de dezvoltare rurală pentru perioada 2014 – 2020 care să finanţeze măsurile prioritare pentru viitorul agriculturii româneşti; scăderea fiscalităţii – cotă redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspată, lapte şi legume-fructe proaspete (TVA 24%, din care 9% către buget şi 15% dedus producătorului).

7 Raspunsuri la “Cheltuim mult pe mâncare, pentru că ne batem joc de agricultura românească”

 1. cosmin says:

  taranii romani ( fermieri nu avem ) nu stiu sa-si vanda marfa . asta , pe langa greutatile intampinate in productie = dezastru . ar trebui invatati sa isi vanda produsele , nimic altceva . restul , vorbe in vant .
  de ce sunt produsele romanesti mai scumpe ?
  fara sa rezolvam problema aceasta , nu ajungem nicaieri .
  TVA ? produsele romanesti se vand TOATE la negru , fara TVA ( legume , fructe , cereale , vin …) . ma asteptam ca dumneavostra , care proveniti dintr-o zona agricola , sa stiti asta .
  pacat , tratam totul superficial , mai bifam o declaratie politica , dar atat . nimic construit cu cap .

 2. @cosmin
  cota unica ne-a demonstrat ca un impozit mai mic scoate la suprafata din economia neagra si gri. Acest lucru, completat de un sistem de control eficient ar putea fi o solutie.
  sunt multe de facut, sunt multe proiecte, trebuie, totusi, inceput dintr-un punct.

 3. alina says:

  eu am constatat ca unele fructe din import sunt totusi mai bune decat cele romanesti….eu am auzit o pensionara ca era mai bine sa se ”taie” din pensii decat sa mareasca TVA-UL…

 4. avea dreptate pensionara. ii era mai bine sa i se taie din pensie un anumit procent, iat toate preturile (alimente, servicii, etc) sa ramana asa cum erau. marind TVA-ul absolut totul s-a scumpit, intr-o prima faza, apoi crescand pretul carburantilor, acest lucru s-a regasit intr-o noua majorare de pret, …azi pensionara consuma mai multi bani pe alimente, servicii decat ar fi pierdut prin taierea unui procent.
  cat despre fructele din import… nu spun ca poate nu sunt gustoase, dar eu am inca in minte gustul eco al produselor romanesti – fructe si legume (rosiile din gradina, fara ingrasamant, ciresele, merele,etc din pom)… cand vad fructele ceruite din import imi piere pofta de ele, in plus, nu au gustul pe care ii stiam noi.

 5. Eu mi-aş dori ca pe punga de carne să scrie numele crescătoriei şi rasa animalului din care provine carnea.

  Nu ştiu ce înseamnă un generic “carne de vită” atunci când sunt cel puţin zece rase de carne de vită care ar putea fi în acel pachet. În plus, una este carnea de vită din Anglia, alta din Argentina, alta din România.

 6. alina says:

  ai dreptate Cristina!plus ca nici fructele cultivate aici in Romania nu sunt chiar sanatoase.ingrasamintele,substantele chimice pe care le folosesc sunt toxice…asa intretin ei legumele,fructele.caci daca nu s-ar folosi erbicide,ingrasaminte pentru sol nu ar iesi toate ”frumoase”asa cum le vedem noi in piata.cine ar cumpara o rosie scarojita sau un ardei vestejit?

 7. un liberal optimist says:

  Daca se taiau pensiile, oricum se marea TVA-ul(cu un an inainte se preconiza cresterea unei taxe majore). Asa incat pensionarii ar fi fost si mai nefericiti. Ca si salariatii! In program ar mai trebui prevazut infiintarea a cel putin 5-6 piete de gros in fiecare judet, atfel incat sa existe contracte ferme cu hipemarket-urile si preturi stabile pentru poducatori.

Raspunde