Cristina-Ancuța POCORA

CIFRELE DOMNULUI PONTA II – 42 lei/lună alocația pentru copii sau Cum să-ți bați joc de viitorul României!

17 September 2014 ·

Lipsa de respect, de comunicare şi absența politicilor publice în guvernarea PSD, condusă de dl. Victor Ponta, m-au detereminat, aşa cum vă spuneam încă de săptămâna trecută, în iniţierea unui demers parlamentar mai amplu, demers în cadrul căruia am promis să vin săptămânal în faţa dumneavoastră pentru a vorbi despre cifre şi date statistice care arată realitatea în care trăiesc categorii sociale importante- tineri, angajaţi, copii, familie, pensionari, bolnavi.

Vezi aici Declaratia politică citită în plen. 

Dacă săptămâna trecută, am abordat subiectul şomajului în rândul tinerilor, șomaj real nu statistic, care a ajuns la un procent colosal în ţara noastră – aproximativ 40%, astăzi vă prezint date legate de nivelul alocaţiei de stat şi de necesitatea creşterii cuantumului acesteia, lipsa de măsuri însuşită de dl. Ponta demonstrând clar faptul că acesta nu a înţeles că cea mai importantă categorie sunt copiii şi tinerii, ei reprezentând viitorul României.

Din păcate, în România, nivelul alocaţiei de stat pentru copii, de 42 lei/lună, nu a mai fost actualizat din luna ianuarie 2009, deşi indicele preţurilor de consum a crescut cu peste 20 de puncte procentuale. Astfel, cercetările demonstrează că, în prezent, în ţara noastră, creșterea și educarea copilului necesită cheltuieli ce depăşesc bugetul mediu al unei familii.

Stimaţi colegi, vorbim despre 3,6 milioane de beneficiari ale căror necesităţi sunt neglijate constant.

Comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, cuantumul alocaţiei în România este mult inferior. Astfel, în Austria, de exemplu, cuantumul creşte în funcţie de vârstă. Acesta poate pleca de la 105 euro şi ajunge până la 152 euro, iar, pentru familiile cu 2 copii, cuantumul creşte cu 12,8 euro/lună. În Irlanda şi Danemarca, pentru primul şi al doilea copil, alocaţia plătită de stat este de aprox 150E, iar, pentru următorii copii, alocaţiile cresc la 180E, realizându-se astfel o bunăstare a familiei şi o stabilitate demografică. Exemplele pot continua, însă, am să mă rezum la faptul că, la nivelul Uniunii Europene, media alocaţiei de stat pentru copii este de 210 euro, în timp ce, în România, alocaţia unui copil nu depăşeşte 9 euro, cifră care plasează ţara noastră în coada listei la nivel mondial.

Stimaţi colegi, cum putem să ne închipuim că nevoile unui copil pot fi satisfăcute cu 9 euro pe lună? Cum îşi poate dl. Ponta închipui că ne putem încadra în aceşti bani când vine vorba de costul hrănii, al rechizitelor, al medicamentelor, al îmbrăcăminţii sau al oricăror produse sau articole necesare creşterii şi îngrijirii copiilor?

Consecinţele sunt, însă, şi mai grave. Mă refer, în primul rând, la scăderea demografică, căci simţindu-se în nesiguranţă, mulţi dintre părinţi aleg să nu mai aducă pe lume copii, neputând să le asigure acestora un trai decent. Astfel se face că, la nivelul anului 2014, s-a înregistrat cel mai mic număr de naşteri, acest an fiind al 23-lea consecutiv de declin demografic. De altfel, potrivit unui raport ONU, intitulat “Perspective demografice mondiale, revizuirea din 2012”, ţara noastră se va confrunta cu una dintre cele mai mari scăderi a populaţiei până în 2050, de peste 15%.

Din acest motiv, domnule Ponta, trebuia să priviţi alocaţia pentru copii nu doar ca mijloc de realizare a politicii de protecţie socială, ci şi ca unul de realizare a politicii demografice!

Trebuia să găsiţi metode de stimulare a natalităţii în rândul claselor mijlocii şi cu un nivel al veniturilor superioare, unde acesta e deficitară, prin deduceri fiscale inteligente, deoarece creşterea mai accentuată a prestaţiilor sociale pentru familiile nevoiaşe duce la stimularea natalităţii în zonele sărace ale societăţii. În ţara noastră, însă, politicile de orice fel lipsesc cu desăvârşire, iar lipsa de sprijin financiar de orice fel a condus la o gravă scădere a populaţiei.

O altă consecinţă gravă a lipsei de măsuri de protecţie socială este abandonul şcolar, un fenomen serios şi larg răspândit pe care îl regăsim şi din cauza faptului că mulţi dintre părinţi nu reuşesc să-şi mai suţină copiii în şcoli. Sumele acordate în prezent sunt derizorii, mai ales că întreţinerea unui copil la şcoală presupune cheltuieli din ce în ce mai mari, aceste cheltuieli crescând mult mai mult decât veniturile medii pe familie, acestea din urmă fiind pentru o mare parte a populaţiei la limita condiţiilor de subzistenţă.

Nu spune nimeni, domnule Ponta, că trebuie să măriţi cu sume ce nu pot fi susţinute din punct de vedere bugetar, alocaţiile de stat, însă, până acum trebuia să generaţi şi să asistăm  la discuţii articulate despre strategiile de protecţie socială şi stimulare a natalităţii!

Nu aţi înţeles până în acest moment că protecţia socială a copilului nu poate fi asigurată decât în mică măsură prin alocaţiile pentru copii. Copilul trăieşte în familie, iar ca să-l protejezi pe el trebuie să-i protejezi familia. Pentru asta, e nevoie de o strategie complexă a protecţiei sociale, care să aibă în centru familia, şi nu persoana. Pentru asta dumneavoastră domnule Ponta, dumneavoastră doamnă Rovana Plumb trebuie să aveți viziune, dorința de a face ceva pentru viitorul României și, nu în ultimul rând ar trebui să aveți suflet!

Eu, Cristina POCORA, Deputat PNL, COLEGIUL 1 FETEȘTI-ȚĂNDĂREI, IALOMIȚA, SUSȚIN COPIII, NU BARONII!

2 Raspunsuri la “CIFRELE DOMNULUI PONTA II – 42 lei/lună alocația pentru copii sau Cum să-ți bați joc de viitorul României!”

  1. […] ignorați tinerii și nu sunt susținuți pentru a avea un loc de muncă, după ce am vorbit despre cum nu îi pasă domnului Ponta de copii și menține alocația la 42 lei/lună, astăzi vorbesc despre lipsa de politici publice din partea actualului guvern şi lipsa de respect […]

  2. […] tinerii și nu sunt susținuți pentru a avea un loc de muncă, după ce am vorbit eu despre cum nu îi pasă domnului Ponta de copii și menține alocația la 42 lei/lună, după ce săptămâna trecută vorbeam despre lipsa de politici publice şi lipsa de respect […]

Raspunde