Cristina-Ancuța POCORA

CIFRELE DOMNULUI PONTA III – 293 lei/luna indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav – bătaia de joc a guvernanţilor

23 September 2014 ·

Stimaţi colegi,

Declaraţia mea politică de astăzi face parte din lungul şir al declaraţiilor privitoare la realitățile românilor, la cifrele domnului Ponta, despre care acesta nu dorește să vorbească.  După ce am vorbit despre cum sunt ignorați tinerii și nu sunt susținuți pentru a avea un loc de muncă, după ce am vorbit despre cum nu îi pasă domnului Ponta de copii și menține alocația la 42 lei/lună, astăzi vorbesc despre lipsa de politici publice din partea actualului guvern şi lipsa de respect manifestată faţă de persoanele cu dizabilităţi din România.

Aici declarația susținută în Camera Deputaților. 

 Acești oameni sunt, în general, uitați sau invizibili în comunităţile din care fac parte. Sunt oameni care se confruntă cu un risc crescut de sărăcie şi de excluziune socială şi care nu îşi pot desfăşura activităţile zilnice în mod normal, aşa cum noi, toţi ceilalţi, o putem face. Ei aparțin unei categorii speciale, fragile, vulnerabile, care se confruntă cu o serie de probleme din cauza handicapului care le îngreunează viaţa de zi cu zi.

Dacă persoanele care au un grad de handicap mediu sau uşor reuşesc cât de cât să se integreze în societate şi să-şi găsescă chiar şi un loc de muncă, cei care au un handicap grav sau accentuat nu au nicio sursă de venit, fiind nevoite să facă faţă unor cheltuieli considerabile care presupun întreţinerea, plata medicamentelor şi alte plăţi de primă necesitate.

Trebuie menţionat faptul că, timp de şase ani, indemnizaţiile persoanelor cu handicap nu au mai fost indexate, iar dumneavoastră, domnule Ponta, nu păreţi câtuși de puțin preocupat de soarta acestei categorii atât de vulnerabile!

Chiar dacă la începutul lunii iulie, colega dumneavoastră, ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb, anunţa cu surle şi trâmbițe că indemnizaţia pentru persoanele cu handicap va fi majorată cu 30% în urma discuţiilor purtate cu Ministerul Finanţelor Publice, iată că, până la acestă dată, cuantumul acesteia nu a fost mărit. Cu alte cuvinte, o nouă promisiune neonorată, o nouă speranță dată acestor oameni pe care le-ați spulberat-o fără niciun resentiment.

Lăsate în seama nimănui, persoanele cu handicap grav trebuie să se descurce cu o indemnizaţie lunară de 293 de lei, o sumă infimă și insuficientă pentru un trai decent. Şi mai puţin au persoanele cu handicap accentuat, 234 de lei, iar cei cu handicap mediu, o sumă mizeră de 33,5 lei. V-ați întrebat vreodată, domnule Ponta, doamna Plumb, cum se pot descurca acești oameni cu asemenea sume derizorii?

Vorbim de aproximativ 700.000 de persoane care suferă de handicap, din aceştia 89% având dizabilităţi grave şi accentuate şi 11% dizabilitate medie sau uşoară. Aproximativ 250.000 de persoane nu au o altă sursă de venit, decât suma ridicolă aruncată fără pic de suflet de către guvernanţi, cei 293 lei, pe care aceştia trebuie să-i drămuiască pentru a nu muri de foame, nemaiputând vorbi despre medicamente, plata facturilor și alte nevoi stringente.

În contextul legislativ specific domeniului persoanei cu handicap, România, ca ţară membră a Uniunii Europene, avea obligativitatea de a se alinia ţărilor membre în ceea ce priveşte asigurarea normalităţii şi demnităţii persoanei cu handicap. Așadar, domnule Ponta, dumneavoastră aveaţi obligaţia de a majora indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, însă v-a fost mult mai la îndemână să direcţionaţi milioane de euro în judeţul pe care îl reprezentaţi în Parlament sau în buzunarele baronilor PSD.

Vă este foarte greu, se pare, să găsiţi sumele necesare asigurării unui trai decent pentru aceste persoane aflate în suferință, însă găsiți cu usurință fonduri pentru cei ce servesc intereselor dumneavoastră electorale și cele de partid.

Nu aţi făcut nimic pentru a mări aceste indemnizaţii şi, mai ales, până în acest moment, nu aţi făcut nimc pentru a avea funcţională o Strategie Naţională privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. Deşi această strategie trebuia adoptată din toamna anului trecut, iată că, nici până la această dată, nu există un document final pe acest domeniu, atât de necesar persoanelor cu dizabilități din țara pe care se presupune că o guvernați! Aţi venit în faţa noastră cu un draft de strategie extrem de slab, de incomplet, nesupus unei dezbateri publice serioase, care a fost, bineînțeles, respins de toate organizaţiile societăţii civile din domeniu din cauza unor prevederi precare. Apoi, probabil, l-aţi lasat să putrezească printr-un sertar, pe undeva. Or, acest proiect fundamental pentru domeniul persoanelor cu dizabilităţi trebuia să vină ca o analiză şi un plan de acţiune care să reflecte nevoile reale de modernizare a politicilor şi practicilor din acest sector în viitorii 6 ani, precum şi definirea liniilor prioritare care susţin incluziunea, participarea şi accesul la servicii de suport de bună calitate, sustenabile, eficiente, accesibile şi transparente.

Domnule Ponta,

Trag astfel un semnal de alarmă asupra necesităţii elaborării rapide a unei strategii funcţionale în acest domeniu, care să creeze, până în 2020, o Românie fără obstacole pentru persoanele cu handicap!

De asemenea, fac apel la găsirea de soluţii necesare garantării unei indemnizaţii minimale pentru a putea asigura acestor persoane demnitatea şi normalitatea vieţii! Cred că foarte important ar fi să li se acorde un sprijin financiar real, indemnizaţia pe care o au acești oameni acum fiind una realmente ridicolă, de departe una insuficientă. Am o inițativă legislativă care susține ca nivelul idemnizației pentru persoanele cu handicap grav să fie cel puțin egală cu pensia minimă. Nu trebuie decât să dați semnalul parlamentarilor PSD-UNPR-PC-UDMR-Minorități-Tăriceniști să voteze această lege!

Domnule Ponta,

Promovarea, protejarea şi asigurarea exercitării depline a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pentru toate persoanele cu dizabilităţi ar trebui să fie prioritatea noastră, a tuturor.

În calitate de cetăţeni cu drepturi depline, persoanele cu handicap ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi restul populaţiei. Au dreptul la demnitate, la tratament egal, la o viaţă autonomă şi la o participare deplină în cadrul societăţii. Crearea unui cadru menit să le permită a se bucura de toate aceste drepturi ar trebui să reprezinte principalul dumneavoastră obiectiv pe termen lung!

Aşa cum nu uitaţi de baronii PSD, faceţi un efort pentru a sprijini şi persoanele cu dizabilități din România, prin crearea de politici publice, cadre legislative şi programe care să aibă ca scop îndepărtarea barierelor şi, în egală măsură, promovarea atitudinilor şi resurselor necesare egalităţii şi nondiscriminării!

Domnule Ponta, aveți bani de cumpărat primari, consilieri locali, aveți bani de organizat mega lansări pe stadionul național, aveți bani publici cu care vă faceți campanie electorală, mascând totul cu haina de premier, economisiți acești bani și ajutați persoanele cu dizabilități!

 

Eu, Cristina POCORA, Deputat PNL, COLEGIUL 1 FETEȘTI-ȚĂNDĂREI, IALOMIȚA, SUSȚIN PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI, NU BARONII!

Raspunde