Cristina-Ancuța POCORA

CIFRELE DOMNULUI PONTA VIII- 80 de zile fără manuale pentru elevii din clasele I-a şi a II-a – Copiii, batjocoriți de incompetența instituțiilor și lăcomia editurilor

03 December 2014 ·

Este deja bine ştiut faptul că elevii din clasele întâi și a doua au început școala fără manuale, din cauză că guvernul condus de Victor Ponta nu a reușit să se adune şi să îndeplinească procedurile cerute de lege, respectiv să finalizeze procedura de licitație pentru realizarea cărților școlare.

Iată că astăzi sunt 80 de zile de când aceştia învaţă după foi, fişe, planşe de lucru, pe care învăţătorii, din bani proprii sau din banii părinţilor, le-au pregătit pentru a suplini lipsa manualelor, deoarece programa s-a schimbat şi elevii nu au putut învăţa nici după manuale vechi.

Din păcate, pentru această situaţie fără precedent, nici ministrul și nici vreunul dintre oficialii de rang înalt nu și-au asumat responsabilitatea, deşi premierul Victor Ponta a amenințat că va lua „măsuri fără niciun fel de ezitare” pentru a îndrepta aceste nereguli şi greşeli.

Cred că suntem de acord cu toţii că elevii acestei țări meritau ca, în prima zi de școală, să găsească pe bănci manuale noi. Era normal așa. Era frumos să fie așa, cum la fel de frumos, normal și civilizat ar fi că educația acestei țări să fie prioritară pentru acest guvern.  Este evident, însă, că interesele financiare ale guvernanţilor, dar şi ale editurilor au creat acestă situaţie fără precedent, în detrimentul copiilor acestei țări.

Domnule Ponta,

Prin nepăsarea de care aţi dat dovadă, aţi pus începerea noului an școlar sub semnul incompetenței Guvernului pe care îl conduceţi. Pentru prima dată în istoria recentă a României, aceşti copii sunt lipsiți de manuale tipărite, dar şi de faimoasele tablete pe care o parte dintre ei ar fi putut avea manualele electronice.

Inexistența manualelor tipărite și a manualelor electronice este consecința faptului că grupul de afaceri clientelare ai partidului pe care îl conduceţi, care acționează în proximitatea Ministerului Educației, în complicitate cu înalți funcționari ai acestei instituții, se războiesc între ei pentru a accesa uriașe fonduri din bani publici, pe calea unor licitații trucate și apoi, contestate. Corupția este motivul real al inexistenței manualelor tipărite și electronice.

În acest moment, în acest semestru, nu sunt şanse ca noile abecedare pentru clasa I să ajungă pe băncile sau tabletele elevilor, din cauză că Ministerul Educaţiei este obligat de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor să reevalueze toate ofertele pe care editurile le-au depus pentru acestă disciplină. Ori, acest lucru poate duce la schimbarea câştigătorilor licitaţiei precedente şi la întârzierea şi mai mare a primirii de către elevi a manualelor atât de necesare.

În aceste condiţii, vedem clar cum Guvernul pe care îl conduceţi demonstrează o lipsă acută de viziune, incompetenţă, lipsa unei strategii europene şi moderne pentru educaţie.

Tot ceea ce aţi întreprins, domnule prim-ministru, a fost pentru a vă satisface interesele meschine, economice sau electorale, neglijând obligaţii şi responsabilităţi care ţin de asigurarea condiţiilor minime de funcţionare a sistemului de învăţământ.

Nu putem vorbi de un sistem de învăţământ competitiv, sau măcar normal, fără manuale şcolare. Aţi gestionat extrem de prost acestă situaţie, aflându-vă în acest moment într-o mare criză de responsabilitate pentru starea sistemului educaţional din România.

Trebuia să conştientizaţi până acum importanţa investiţiei în educaţie ca sursă de dezvoltare sustenabilă a statului pe termen lung, beneficiile pe care aceasta le poate genera la nivelul societăţii şi totodată să respectaţi asumările făcute la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte acest domeniu.

Aţi stat cu mâinile în sân şi aţi distrus acest sistem: rezultatele dezastruoase de la bacalaureat, salarii extrem de mici pentru profesorii debutanţi, taxele pe care studenţii le plătesc au devenit din ce în ce mai mari, rata abandonului şcolar şi universitar este printre cele mai mari din Europa şi lista poate continua.

Sistemul de învăţământ nu mai poate supravieţui în aceste condiţii şi, fără o investiţie reală şi o abordare europeană, nu putem avea o dezvoltare sustenabilă a educaţiei. Modul în care aţi tratat educaţia arată foarte clar interesul pe care îl aveţi pentru viitorul acestei ţări!

Domnule Remus Pricopie,

Pentru toate acestea se impune să vă prezentați demisia! Nu puteți continua să sacrificați viitorul, educația pentru interesele dumneavoastră și ale PSD-ului!

Domnule Victor Ponta,

Pentru lipsa de interes față de educație, pentru protejarea incompetenței și mai ales pentru incompetența dumneavoastră de a gestiona treburile curente ale tării, ca să nu mai vorbim de lipsa de viziune pentru evoluția acestei țări, se impune să vă depuneți mandatul de premier. Un nou guvern, Ponta IV nu ar fi decât prelungirea agoniei, prelungirea perioadei în care PSD, cuplat la bugetul public, alimentează interesele și buzunarele clientelei, ignoră problemele reale ale societății și blochează șansa la o dezvoltare sănătoasă!

Domnule Ponta este momentul să vă retrageți, ne-ați arătat suficient timp măsura incompetenței dumneavoastră!

În încheiere, fac un apel către  toți cei implicați în licitația privind manualele să soluționeze cât mai rapid contestațiile primite, astfel încât elevii să poată beneficia de manuale într-un timp cât mai scurt.

Un Raspuns la “CIFRELE DOMNULUI PONTA VIII- 80 de zile fără manuale pentru elevii din clasele I-a şi a II-a – Copiii, batjocoriți de incompetența instituțiilor și lăcomia editurilor”

  1. […] Politic, Alina Gorghiu, Stefan Manea, Marius Matache, Traian, Florin Craciun, Varujan Vosganian, Cristina Pocora, Radu Zlati + toți cei care mai […]

Raspunde