Cristina-Ancuța POCORA

Contestatie la Curtea Constitutionala: Legii privind sistemul unitar de pensii publice

23 September 2010 ·

PNL a depus astăzi o sesizare cu privire la neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, lege recent adoptată de Parlament, printr-o fraudare a votului în plenul Camerei Deputaţilor

Dacă legea care a luat din salariile bugetarilor a trecut de CCR, nu la fel se va întâmpla şi cu prezenta lege, pentru că îmi vine greu să cred că judecătorii Curţii vor trece cu vederea aspectele profund neconstituţionale.

În adoptarea acestui proiect de lege s-au remarcat grave încălcări ale procedurilor democratice, atât pe forma de adoptare, cât şi pe fondul actului normativ.

Iata aici textul contestatiei: sesizare CC legea pensiilor

Pe fondul problemei, criticile de neconstituţionalitate vizează:

încălcări ale principiului neretroactivităţii legii, stipulat în art. 15 alin. 2 din Constituţie conform căruia legea dispune numai pentru viitor;

– Încălcarea dreptului de proprietate – potrivit art 44 din Constituţia României pensia reprezintă o creanţă asupra statului pe care acesta este obligat să o plătească şi s-o ocrotească. Prin diminuarea brutală, abuzivă şi retroactivă a cuantumului pensiilor legal stabilite pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice si siguranţei naţionale proprietatea nu este apărată, ci este pur si simplu jefuită de însuşi statul român, care în acest mod refuză dictatorial să îşi achite creanţele.

– Încălcarea dreptului la trai decent şi la pensie- Aspectele criticate contravin prevederilor art. 47 din Constituţie privind nivelul de trai: statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

– Egalizarea vârstei de pensionare pentru femei si barbati reprezintă o gresită aplicare a art. 16 din Constituţie, „Egalitatea in drepturi Încălcarea dreptului cetăţenilor la a nu fi discriminaţi”.

Ignorarea în totalitate de către Guvernul României a Avizului Consiliului Legislativ pe Legea privind sistemul unitar de pensii publice. Consiliul Legislativ atrage atenţia că unele dintre soluţiile propuse „pot fi considerate ca încălcând principii de drept consacrate de Constituţie”.

5 Raspunsuri la “Contestatie la Curtea Constitutionala: Legii privind sistemul unitar de pensii publice”

 1. felicitari autorilor sesizarii, ma bucur ca se mai gandeste cineva si la apararea drepturilor militarilor , si nu numai ale lor. Urez tuturor parlamentarilor PNL multa sanatate , sa va dea Dumnezeu putere ,rabdare, intelepciune in lupta cu ciuma portocalie. Jos cu golanul de la cotroceni si gasca lui de hoti nenorociti!
  Lt. col. (r) IONITA NICOLAE

 2. gabryela says:

  de ce nimeni din procuratura nu se autosesizeaza ptr.votul fals dat acestei legi.

 3. un liberal optimist says:

  Am citit ambele Contestatii. Cea a Alinei e brici (dpd juridic). Taie in carne vie. Cea a PSD are o semnatura a Dlui Ion Morar (Consiliul Legislativ care a dat de mult un aviz negativ). Ambele stralucite. Cred ca din aceste motive CCR ezita sa ia o decizie. Ce ne asteapta? Nimeni nu stie. Nici tu Cristina! Sa asteptam!

 4. Danut Udrea says:

  Sarut mana , Doamna Deputat Pocora !
  Eu v-am mai scris oadata aici pe blog anul trecut. Ma bucur si va felicit ca sunteti in Comisia de Sanatate si Protectie Sociala. Iertati-ma,ca nu am retinut exact denumirea, insa cred din tot sufletul ca dumneavoastra va indepliniti obligatiile de serviciu al mandatului de deputat.
  As vrea sa va scriu un comentariu ,sau un memoriu in care sa va descriu … cum vad eu problemele nerezolvate ale persoanelor cu handicap. In ciuda legislatiei in vigoare.
  De fapt este o promisiune pe care eu n-am respectat-o. Sunt convins ca dumneavoastra in colaborare cu Doamna Deputat Mariana Campeanu ati reusii sa faceti propunere legislativa corecta si buna chiar daca acum sunteti in Opozitie. Sau sa ramana in asteptare.
  In acest sens ,cred ca e mai bine sa va scriu un e-mail si sa-l expediez pe adresa Cabinetului Paramentar din Fetesti. Sper sa nu va suparati ca ma adresez dumneavoastra si nu circumscritiei mele.
  Sa stii ca domiciliul meu nu este prea departe de Fetesti. Sunt din comuna Baraganu ,judetul Braila.
  In fond ,ma adresez unui om care il stiu ,il simt aproape de problemele noastre. Nu cer mila. Vreau numai sa intelegem impreuna problemele noastre si sunt convins ca se pot gasii posibilitati de rezolvare. In limita bunului simt.In limita bunei intelegeri. Inca o precizare, nu ma plang sau caut o rezolvare personala. Eu sunt in regula, insa sunt persoane cu handicap care au muncit, muncesc mult si ar merita o soarta mai buna.
  Astept acceptul si modalitatea de a va trimite un punct de vedere ,un e-mail care sa intre in posesia dumneavoastra.Doresc sa corespondez cu dumneavoastra . O eventuala delegare nu-si are sensul pentru ca este o propunere si nimic mai mult.
  Doresc sa aveti succes in activitatea dumneavoastra !
  Cu respect Dan Udrea.

Raspunde