Cristina-Ancuța POCORA

Cronica Legii pensiilor in Comisia de Munca

02 June 2010 ·

Discuţia pe Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a continuat si astazi. In spiritul cunoscut, colegii de la PDL, UNPR si UDMR au încercat să blocheze /forteze lucrările pentru a trece proiectul exact în forma propusă de Guvern.

Cu toate acestea s-au aprobat unele amendamente, chiar cu  unanimitate. 

–       Referitoare la varsta de pensionare. Astfel, de la 65 de ani cât este prevăzut în proiectul Guvernului, am hotărât ca acesta să se reducă la 63 de ani pentru femei şi să rămână la 65 de ani doar la bărbaţi

–       De asemenea, pentru stagiul potential, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar a crescut de la 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate, la 0,75 puncte, iar pentru gradul II de invaliditate de la 0.55 puncte la 0,65 puncte

Dar, sincer, nu imi fac mari sperante ca ele vor trece si de plen, la cat de schimbatori sunt colegii din majoritatea parlamentara.

Au fost si alte amendamente pe care PNL le-a considerat  importante şi le-a susţinut alături de cei de la PSD, dar care au fost respinse:

  1.  valoarea punctului de pensie de 45% din salariu mediu pe economie.
  2. eliminarea plafonul impus la 5 salarii medii pentru calcularea pensiei deoarece este un drept al persoanei care a cotizat la sistemul de asigurări sociale să primească o pensie conform contribuţiei plătite
  3. cuantumul pensiei anticipate parţiale – pe care noi o propunem să se stabilescă din cunatumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,5% şi nu 0,75% aşa cum prevede proiectul în momentul de faţă deoarece numărul de beneficiari este undeva la 100 000 de persoane. Pana la urma a trecut in forma de 0,65%.
  4. reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin trei copii, după cum urmează: cu 1 an pentru 3 copii, cu 2 ani pentru 4 copii, cu 3 ani pentru mai mult de 4 copii.

Raspunde