Cristina-Ancuța POCORA

cum marcam ziua de 8 martie?

17 February 2010 ·

In anul 1977 Adunarea Generală a ONU-ului a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 19761985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.

Ziua de 8 martie este o zi importanta pentru sarbatorirea realizarilor economice, globale si sociale ale femeilor din intreaga lume.

Ma gandesc sa marcam aceasta zi in Parlamentul Romaniei intr-o maniera serioasa si care sa reflecte situatia reala a femeilor din Romania. Ar trebui, ca in aceasta zi, noi ca parlamentari, sa nu le limitam doar la a darui un buchet de flori, ci cred ca trebuie sa facem gesturi de substanta.

 Asa ca va invit sa-mi spuneti daca ziua de 8 martie ar trebui prinsa in agenda si cum anume ar trebui sa marcheze Parlamentul Ziua Internationala a Femeii?

Ziua Internationala a Femeii de-a lungul timpului:

8 martie 1857 – protest al femeilor care lucreaza in industria textila din New York, care critica conditiile de munca si salariile scazute. Protestatarele au fost atacate de politisti
martie 1859 – angajatele industriei textile din New York isi formeaza primul sindicat
martie 1908 – 15.000 de femei protesteaza la New York cerand reducerea timpului de lucru, salarii mai bune si drepturi de vot

28 februarie 1909 – se sarbatoreste prima oara Ziua Internationala a Femeii, dupa ce partidul Socialist din America a emis o declaratie in acest sens

1910 –  la Copenhaga se organizeaza prima Conferinta Internationala a femeilor, care decide stabilirea unei Zile Internationale a Femeilor

19 martie 1911 – peste un milion de femei din Austria, Danemarca, Germania si Elvetia sarbatoresc Ziua Internationala a Femeii

8 martie 1913 – femei din mai multe state europene protesteaza fata de tensiunile crescande din Europa

8 mai 1965 – Ziua Internationala a Femii este declaratazi nelucratoare in URSS

1975 – Ziua Internationala a Femeii a fost recunoscuta oficial de catre Natiunile Unite. ONU a proclamat anul 1975 ca An International al Femeii, iar perioada 1976-1985 a devenit Deceniul ONU pentru femei

8 martie 2005 – se organizeaza un mars mondial care sa popularizeze o “Carta Mondiala a Femeilor”

8 martie 2009 – Comitetul International al Crucii Rosii a avertizat ca asistenta medicala a femeilor este ignorata in multe state aflate in razboi.

 

 

 

 

10 Raspunsuri la “cum marcam ziua de 8 martie?”

 1. Astăzi ce anume celebrează (comemorează) exact ziua femeii? Ce înseamnă 8 martie dincolo de cadou?

 2. @bibliotecaru
  cu spuneam si mai sus, este o zi importanta pentru reafirmarea realizarilor economice, globale si sociale ale femeilor din intreaga lume. De asemenea este o zi in care ar trebui subliniate problemele cu care se confrunta femeile in societate. Uite, de exemplu, ce prevede Rezoluţia legislativă europeana din data de 10 februarie 2010 referitoare la egalitatea între femei şi bărbaţi [Rezoluţia nr. P7_TA(2010)0021; COM(2009)0077; INI/2009/2101] – raportor dl. Marc TARABEL
  Parlamentul European a solicitat adoptarea următoarelor măsuri:

  − mai multe eforturi pentru combaterea violenţei împotriva femeilor;
  − asigurarea concediului paternal la nivel european;
  − revizuirea legislaţiei cu privire la egalitatea remunerării între femei şi bărbaţi;
  − elaborarea unei propuneri de Directivă privind prevenirea şi combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor; − susţinerea femeilor pentru a deţine controlul asupra drepturilor lor sexuale şi reproductive, în special printr-un acces facil la contracepţie şi la avort;
  − îmbunătăţirea măsurilor de combatere a discriminării multiple, mai ales în cazul femeilor aparţinând minorităţilor;
  − instituirea, în următorii cinci ani, a unui An european de luptă împotriva violenţei la adresa femeilor, având în vedere că o femeie din patru este supusă violenţelelor fizice în cursul vieţii de adult, iar peste 10% dintre femei sunt victime ale violenţelor sexuale.
  Deputaţii au declarat că vor sprijini propunerile Preşedinţiei spaniole de a crea un Observator European al Violenţei între Sexe, de a lansa „mandatul european de protecţie a victimelor” şi de a înfiinţa o linie telefonică de asistenţă dedicată victimelor, comună pentru întreaga Uniune Europeana.

  Preocuparea pentru aceasta zona exista si aici dar si la nivelul organismelor internationale.

  deci, cum crezi ca ar trebui sa ne raportam noi la aceasta zi?

 3. 🙂
  Citeam lista de mai sus şi identificam date care au dus la realitatea zilei de astăzi. Pe măsură ce ne apropiem de prezent femeia nu mai este un subiect atât de dramatic. De aceea mă întrebam 8 martie 2010 cum va fi marcată pentru viitor drept o dată de celebrare sau comemorare?
  Eforturi, revizuire, elaborare… cuvinte care sună frumos şi se îngroapă de-a doua zi.

  Vă dau eu o idee… de fapt parcă deja v-am dat-o acum ceva timp. Reînfiinţaţi la parlament Clubul Femeilor din Politică şi, de data asta, să şi funcţioneze cu adevărat astfel încât femeile să fie mult mai prezente în următoarea legislatură, poate chiar peste 50%. Sunt convins că o activitatea adevărată a acestui Club ar putea însemna cel puţin o ştire pe săptămână. Până la urmă aţi putea să o invitaţi şi pe doamna Bahmuţean-Prigoană, că este doar realizatoare de emisiuni.

 4. Anonim says:

  @bibliotecaru
  Cred ca meriti de la autoarea blog-ului un raspuns care sa nu sune si sa nu para a fi … “comunist”!
  Desi este foarte tanara, doamna Pocora vorbeste in sabloane a la “Gainusa” (tovarasa, fireste!).
  Am inteles din presa ca Anca Boagiu a fost la un moment dat initiatoarea Clubului femeilor parlamentar dar ideea nu a prins pentru ca femeile nu sunt solidare.
  Asa ca, Biblio, vino cu alta idee, ca doamna parlamentar inteleg ca asta vrea de la noi!
  Eu cred ca doamna Pocora ar trebui sa “comemoreze” (= acesta este astazi termenul) Ziua Femeii in Colegiul domniei sale, ca doar aceia au ales-o si poate o vor mai alege!

 5. Pentru Crin Antonescu says:

  Am toata admiratia pentru dumneavoastra domnule Crin Antonescu. Eu sunt unul dintre gorjenii care v-am votat. V-am votat in primul rand pentru ca sunteti un om nepatat, apoi pentru ca sunteti integru si apoi pentru ca sunteti liberal. Dumneavoastra ar fi trebuit sa fiti presedintele Romaniei daca alegerile s-ar fi facut corect. Totusi, am sa va imput unele probleme si anume:
  1. Intr-un judet ca Gorjul, unde Gheorghe Tatarascu – prim ministru liberal, a construit Uzina Mecanica Sadu, renumita in tara si in strainatate, a construit Fabrica de Tigarete, deschizand astfel portile Gorjului, un judet de altfel sarac. In alta ordine de idei, Gheorghe Tatarescu si sotia sa Aretia l-au ajutat pe Brancusi sa realizeze capodoperele : Masa Tacerii, Aleea Sacaunelor, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului, opere prin care, noi gorjenii ne afirmam si daorita carora avem mare noroc. De ce intr-un astfel de judet, al carui destin a fost legat din fasa cu destinul Partidului National Liberal – ati lasat ca un INFRACTOR, DETRACTOR, COMUNIST, SECURIST si BARON , in persoana lui MOREGA ILIE sa conduca Partidul National Liberal. Stiti ca acest om a dat afara 33 personalitati renumite ale Gorjului – avocati, profesori universitari si renumiti oameni de afaceri gorjeni? Stiti ca noi, toti oamenii ide afaceri gorjeni, daca nu ar fi acest infracor de drept comun, am fi alaturi de iberali si am sprijini acest partid NECONDITIONAT? Stiti ca daca acest infractor de drept comun, este singurul om politic din Gorjul de dupa 1989 care ne-a amenintat, santajat si a trimis organele de control (finante, garda financiara, OPC, Garda de Mediu, DSVSA etc.) ca sa ne controleze si ca sa-i dam lui birul atunci cand ati fost la putere? Stiti ca aceasta CREATURA U INFATISARE DE OM SI CU SUFLET DE DEMON a supt resursele PNL la maximum doar in interesul sau personal?
  2. Daca Morega – comunistul, infractorul, detractorul si securisto-ccomunistul nu ar fi la dumneavoastra in partid mare sef baron de Gorj, atunci liberalii ar creste cu cel putin 10-15% in optiunea electoratului.

  Sorry mister Antonescu – in acest caz, nu va respect si nu va respect nu pentru ca nu sunteti demn de respectul meu ci pentru ca i-ati luat apararea atunci cand era cel mai prielnic moment sa scapati de el. PRACTIC L-ATI LUAT IN BRATE DOMNULE ANTONESCU si asta nu va aduce respectul gorjenilor!
  Sperasem ca dupa 1989 ati putea fi primul om care nu e comunist, securist sau care nu este la mana securistilor si care ar putea sa fie Presedintele Romaniei, dar m-am inselat si astfel mi-ati lasat un gust amar domule Antonescu…

 6. @ Anonim
  Femeile au o problemă, iubesc bărbaţi.
  Spre deosebire de bărbaţi care-şi agrează unul altuia prezenţa şi în grupuri mari, cum ar fi de exemplu o galerie de fotbal, femeile nu au plăcerea grupurilor largi, se mulţumesc cu maxim două sau trei prietene bune care să petreacă la un loc… altfel există reacţii separate cu mai multe femei, dar nu în grup. Iată, femeile nu se votează între ele, nu se susţin între ele… aş spune chiar dimpotrivă.

  Iată de ce femeile din politică trebuie să înveţe să se privească altfel. Dacă femeile nu învaţă să militeze pentru propriile interese, dacă nu învaţă să fie unite, degeaba există un individualism care promovează feminismul fiecare separat. Ce importanţă are ce semnifică 8 martie dacă la noi nu face nici cât o strângere de mână? Are sens să te gândeşti la a milita pentru rolul femeii dacă nu eşti pregătii să accepţi alte femei? Eu cred că nu.

 7. @bibliotecaru
  multumesc pentru propunere. exista o propunere de ceva asemanator venita din partea societatii civile – reunirea femeilor aflate in functii de decizie.
  Este un proiect bun, insa, realist vorbind, eu cred ca el ar trebui provocat de cineva din afara spatiului politic, societatea civila, de exemplu. Spun asta pentru a evita oroliile politice…

 8. gabi says:

  Subiect de barfa, de lauda sau de stiri de scandal, femeile din politica au totusi acel ceva ce le lipseste multor barbati. Acel iz al demnitatii, al clasei, al elegantei. Calitate pur feminina ….. in orice caz, femei remarcabile exista de cand lumea, dar azi, mai mult ca niciodata, acestea isi fac auzita vocea.
  In politica de astazi, din Romania si de pe tot globul, femeile au ajuns in varf. Au credibilitate, dar o pierd la fel de usor precum au obtinut-o sau par ca n-au avut nicio clipa increderea electoratului..Oare de ce ?!!

 9. ionela says:

  − revizuirea legislaţiei cu privire la egalitatea remunerării între femei şi bărbaţi;
  oare nu tocmai ziua aceasta , 8 Martie, a dus si la egalizarea varstei de pensionare dintre femei si barbati? nu sunt nici pro nici contra.vrem egalitate doar in ceea ce ne convine?

 10. ionela says:

  cred ca noi suntem niste luptatoare oricum.egalizarea varstei de pensionare trebuia sa tina seama ca femeia pe langa servici mai are si alte obligatii.acasa ea e un mic robot :are grije de copii,face teme cu ei, gateste, calca, spala, curatenie,poate mai are si o gradina de care se ocupa….

Raspunde