Cristina-Ancuța POCORA

Daca va trece prin cap sa deveniti parinti, statul portocaliu are grija sa va puna piedica!

20 February 2012 ·

„De la 1 martie, amandoi parintii vor fi obligati, oficial, sa aiba grija de bebelusul lor. Concret, din concediul de un an, pe care mama sau tatal si-l poate lua pentru cresterea nou-nascutului, cel putin o luna ii va reveni celuilalt partener…”

La prima vedere masura pare a fi un pas mic, inainte, pentru parteneriatul egal in familie, dar, asa cum apare la noi, si un pas mare, inapoi, in detrimentul bebelusului. Aceasta masura nu este stimultiva in legislatia noastra ci va crea batai de cap familiilor. Masura mi se pare ca face parte din ciclul „cum sa-i speriem/zapacim mai tare  pe cei care doresc sa devina parinti, ca poate le piere cheful. O masura  pentru  stimularea cresterii natalitatii, in viziunea guvernantilor nostrii! Nu voi mai relua acum toate neajunsurile legislatiei Boc privind concediul pentru cresterea copilului (scaderea perioadei concediului, scaderea plafonului maxim al indemnizatiei,…, culminand cu ultima isprava, aceea de a suspenda acest drept pentru neplata impozitelor locale), dar voi face acest lucru printr-un memoriu adresat Guvernului Ungureanu, daca acesta va deveni legal.

Revenind, exista state europene care suplimenteaza cu inca sase luni perioada legala a concediului pentru cresterea copilului daca acesta este luat de tata. Adica pe langa perioada standard de care beneficiaza mama, perioada poate fi marita cu inca sase luni daca si tatal opteaza sa stea cu copilul. Daca tatal nu sta se pierd aceste sase luni, dar perioada minima de care beneficia mama ramane intacta. Ei au luat aceasta decizie pentru a implica ambii parinti in cresterea copilului si pentru ca bebelusul sa beneficieze cat mai mult de prezenta  si dragostea parintilor.

5 Raspunsuri la “Daca va trece prin cap sa deveniti parinti, statul portocaliu are grija sa va puna piedica!”

 1. Nicu Lupsa says:

  Obligativitatea ingrijirii in tandem a unui bebe, mi se pare cel putin curioasa. Fiecare dintre noi cunoastem cupluri care au copii, copii doriti si iubiti in aceiasi masura si de mama si de tata lor. La fel de bine insa, stim ca exista tati care desi-si iubesc nespus copiii n-ar fi in stare nicio clipa sa-i ingrijeasca efectiv in prima parte a existentei lor. Doar din nepricepere. Cei care au crescut copii stiu ca nu-i usor sa schimbi un scutec, sa respecti oraraul de hrana, sa faci ceaiul contracolicilor…etc. Chiar si pentru o luna, sunt convins, majoritatea mamelor nu si-ar lasa “ingerasul” pe mana fie si celui mai priceput tata.

 2. Înţeleg că este o directivă europeană. Colegii euro-deputaţi ai domniei voastre ce spun?

 3. biblo,
  nu directiva e problema, principiul este k, doar ca difera de la stat la stat cum transpune aceasta directiva.

 4. Nicu Bazga says:

  Intr-o oarecare masura sunt de acord si cu Nicu Lupsa, asa ca nu voi mai repeta ce a spus!
  Eu am sa spun – cu scuzele de rigoare, fiind vorba despre cuvintele unui socialist pe un blogul unui liberal – ca se vrea institutionalizarea cat mai timpurie a copiilor nostrii pe principiul ca “Statul creste copii mai bine decat parintii!”.
  Este si aceea ca se iau masuri de scadere a natalitatii, corect!Insa obiectivul primordial este acela de a departa pe copii de dragostea parinteasca, de tot ceea ce inseamna educatia in familie!
  Spalatul creierelor trebuie sa inceapa de la o varsta cat mai frageda, pentru ca asa si NUMAI ASA vor deveni robotzei tampiti care sa traiasca pentru a servi cu evlavie sistemul care are in varful piramidei (pe post de Dumnezeu) BANII!
  Nu ati inteles pana acum ca dragostea dezinteresata (ma refer la cea dintre un copil si un parinte, adica singura care mai e, inca, dezinteresata) este considerata dusmanul sistemului?
  Cu cat aceasta dragoste dezinteresata trece mai repede, cu atat mai bine pentru sistem!
  Imi pare rau ca spun asta, insa asta cred eu!
  Iar Parlamentul…?
  Doamna, sunteti deputat, priviti cum va spurca in toate felurile!Ca dormiti in banci, ca nu aveti opinii proprii, ca aveti salarii mari si nu faceti nimic, etc.!
  De ce credeti ca o fac?
  Va spun eu: pentru ca babuinii sa urle in final: “NU MAI AVEM NEVOIE DE PARLAMENT SI DE PARLAMENTARI!!!”.
  Eu consider Parlamentul (in speta al Romaniei) cam ultima baricada a democratiei, dar, yet again!, babuinii nu-si dau seama de asta!
  Si ce te faci cu babuinii?

 5. Cum spuneam şi colegei dumneavoastră, nu rămână ca toţi membrii PDL din Parlament să fie părinţi şi s-a rezolvat problema… 😀

Raspunde