Cristina-Ancuța POCORA

De ce trebuie Dan Diaconescu sa dea banii astazi, pana la ora 24.00?

01 October 2012 ·

Asistam in fiecare zi la noi si noi episoade in serialul “Campanie electorala pe spatele Oltchim”, produs de Dan Diaconescu. Astazi personajul principal a incercat relansarea serialului introducand intrebari noi. Cei care cunosc cum stau lucrurile, au raspuns:

1. De ce trebuie Dan Diaconescu sa dea banii astazi, pana la ora 24.00?

– Conform prevederilor HG577/2002 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii :

Art.43: În termen de 10 zile de la data întocmirii procesului-verbal prevãzut la art. 42 comisia de negociere şi ofertantul declarat câştigãtor vor putea definitiva şi încheia contractul de vânzare-cumpãrare de acţiuni

Art 57: Contractul de vânzare-cumpãrare a pachetului de acţiuni se poate încheia cu respectarea, în mod corespunzãtor, a prevederilor art. 43.

– in dosarul de privatizare (pe care l-au primit toti participantii) MECMA-OPSPI si-a rezervat dreptul de a stabili data la care se semneaza contractul

– Dan Diaconescu a solicitat, la randul lui, in mod expres, ca banii sa fie platiti la data semnarii contractului, iar potrivit celor prezentate mai sus astazi este data limita. Acest lucru este consemnat in procesul verbal. Procesul verbal are valoare juridica.

 

2. De ce nu mai poate solicita nicio amanare?

– in data de 27.09 s-a parcurs tot contractul si s-a mentionat ca nu mai sunt puncte noi in afara de cele asupra carora s-a convenit ca vor trimite un raspuns scris

– vineri, 28.09. reprezentanti lui DD au solicitat modificari suplimentare urmand sa fie discutate in aceeasi zi. Nu s-au prezentat la ora 11.30 cum era stabilit. Au venit mai tarziu. In plus, sedinta a fost suspendata de mai multe ori la cererea avocatilor lui DD pentru ca DD a iesit si s-a intors de mai multe ori.

– conditiile pe care le pune DD acum legate de Arpechim. etc nu au cum sa fie luate in calcul. Sunt conditionalitati puse dupa ce a avut atasat la caietul de sarcini si contractul. Nu poti schimba regula jocului in timpul jocului. Prevederile din contract era foarte clare si nu aveau nicio legatura cu ce solicita acum. Sunt motive fara nicio baza legala, scornite doar pentru a justifica intentia de a nu semna contractul si de a nu plati banii.

 

3. De ce nu poate plati banii in februarie, la finalizarea procesului?

– finalizarea procesului de privatizare se refera la transferul efectiv al dreptului de proprietate asupra actiunilor si nu la semnarea contractului.  (Este nevoie de o anumita perioada de timp pentru a primi acceptul tranzactiei si de la alte institutii precum Consiliul Concurentei, etc. De aceea, data finalizarii procesului de privatizare nu coincide cu data semnarii contractului)

4 Raspunsuri la “De ce trebuie Dan Diaconescu sa dea banii astazi, pana la ora 24.00?”

 1. @ Cristina Pocora

  Stimată doamnă, mă văd nevoit să vă contrazic, şi asta nu că aş ţine cumva cu Dan Diaconescu…

  http://legestart.ro/Norma-metodologica-2002-de-aplicare-Ordonantei-urgenta-Guvernului-88-1997-privatizarea-societatilor-comerciale-modificarile-completarile-ulterioare-Legii-137-2002-unele-masur-%28MTI3ODM-%29.htm

  Sunt 10 zile după art. 42, pe care nu l-aţi postat.

  Dacă adăugaţi deci încă două articole…

  Art. 41. –
  (1) Dupa depunerea ofertelor finale comisia de negociere va stabili oferta care intruneste cel mai mare numar de puncte, prin aplicarea grilei de punctaj acelor oferte finale care au fost insotite de toate documentele prevazute la art. 35.
  (2) Negocierile se vor purta de catre comisia de negociere cu ofertantul selectat, pe baza ofertei finale depuse de acesta si a planului de afaceri intocmit in conformitate cu normele institutiei publice implicate.
  Art. 42. – Dupa incheierea negocierilor cu ofertantul selectat comisia de negociere va intocmi un proces-verbal privind derularea negocierilor si prezentarea, pe scurt, a clauzelor care vor fi cuprinse in contractul de vanzare-cumparare.

  Acum 11 zile s-a stabilit oferta cu punctajul cel mai mare. Discuţiile domnului Vulpescu cu Dan Diaconescu se aflau în situaţi art. 41 alin 2, proces care nu are nici un fel de termen limită.

  Dacă negocierea s-ar fi încheiat (ceea ce nu s-a întâmplat) se încheia un procesul-verbal, deci nu se semna contractul. De la acel proces-verbal curgea termenul de 10 zile până la semnarea contractului.

  Îmi pare rău, nu pot fi de acord cu domnia voastră.

 2. 😀
  Cum e mai rău, nici nu mă contraziceţi, nici nu-mi daţi dreptate.
  😀

 3. nu am toate informatiile, ii cred pe cei care spun ca se ocupa de asta.

 4. Mulţumesc de răspuns…

Raspunde