Cristina-Ancuța POCORA

Delirul de la 18.30

09 October 2013 ·

Traian Băsescu a reintrat în logica politică obişnuită, cu aceleaşi teme clasice de propagandă, a revenit la atitudinea și discursurile pe care le cunoaștem de ani de zile.

Am asistat încă o dată la zeci de minute de discurs steril în care Traian Băsescu acționează ca și cum s-ar afla în plină campanie electorală.

Rămâne totuşi o întrebare fundamentală: în numele cui vorbeşte Traian Băsescu? Pe cine reprezintă el? Pentru că în nici un caz nu reprezintă poporul român, care s-a exprimat cât se poate de clar împotriva lui.  Realitatea verii lui 2012 pe care președintele demis o trece cu vederea este aceea că 7,4 milioane de alegători i-au spus să plece, iar el s-a întors la Cotroceni în mod ilegitim, printr-o hotărâre administrativă, sfidând votul popular. Ce vrea Băsescu astăzi este să uităm acest lucru.

Traian Băsescu dorește să capteze atenția publică, folosind în mod demagogic și ipocrit diverse subiecte, cu scopul de a-și reface capitalul politic. Toate subiectele invocate – pactul de coabitare, “lovitura de stat” si “izolarea Romaniei” sunt teme false create de Basescu pentru a acoperi propriile nerealizari si vulnerabilitati.

 

 Pactul de coabitare nu are nicio valoare, este doar un pretext folosit de Traian Băsescu pentru a avea ocazia să organizeze zilnic conferințe de presă la Cotroceni. Semnarea pactului nu a adus nimic semnificativ pentru țara noastră. România și-a urmat cursul firesc, în condiții normale, chiar și atunci când nu a funcționat așa-zisul pact de coabitare.

Partidul Național Liberal a precizat de la bun început că nu a fost de acord cu nicio înțelegere politică încheiată cu Traian Băsescu. Nu suntem parte și nu susținem compromisul politic cu Traian Băsescu pentru că România nu are nimic de câștigat în urma unui acord cu un președinte ilegitim.

Cu Traian Băsescu nu se poate ajunge la un numitor comun nici măcar în cazurile care țin strict de reprezentarea interesului național. Pentru Traian Băsescu nu există nimic altceva decât interesul propriu.

Traian Băsescu nu reprezintă o instituție a României. Statul de drept, justiția și tot ceea ce intră sub incidența MCV țin de instituțiile și de buna funcționare a autorităților, ceea ce depinde de reformarea sistemelor, iar nu de un singur om. Gândirea președintelui indică reflexul autoritarist care i-a fost specific întotdeauna.

 

Este foarte grav că de la tribuna instituției care ar trebui să reprezinte interesele României, un personaj ilegitim vorbește în termeni depreciativi despre propria țară.

Traian Băsescu, Monica Macovei și alți membri ai PDL au făcut mult rău României în vara anului trecut prin declarațiile lor mincinoase și iresponsabile despre așa-zise lovituri de stat, inducând în eroare o parte a oficialilor europeni.

Prin declarațiile sale, Traian Băsescu încearcă din nou să saboteze efortul nostru intern de reconstrucție și efortul nostru extern de reprezentare a interesului României în străinătate.

Traian Băsescu și-a propus să inducă în eroare opinia publică internă și externă, scoțând în față tema justiției și se erijează în apărător al acesteia, când de fapt el este cel care a călcat în picioare statul de drept, a pus presiune pe justiție și a încercat s-o folosească politic.

 

Președintele a atacat în mod grosolan România, acreditând o idee deosebit de gravă, conform căreia votul covârșitor al alegătorilor din decembrie 2012 nu este în măsură să califice niște lideri politici pentru a reprezenta această țară. Traian Băsescu consideră că votul dat de cetățenii români pentru USL nu valorează nimic, că singura soluție pentru a face vizibilă și credibilă România pentru piața externă este pactul de coabitare pe care l-a creat el.

Demersul lui Traian Băsescu rămâne o simplă încercare de imagine, menit să alimenteze un spectacol jalnic, care constatăm că a devenit cotidian.

Astazi este o noua zi. Eu zic ca Traian Basescu va fi acelasi la ora 18.30.

Raspunde