Cristina-Ancuța POCORA

Demersul lui Traian Băsescu de a sesiza legea referendumului la Curtea Constituțională este unul strict politicianist și complet inutil

21 September 2013 ·

Demersul lui Traian Băsescu de a sesiza legea referendumului la Curtea Constituțională este unul strict politicianist și complet inutil, în condițiile în care CCR s-a pronunțat deja, pe același text, în urmă cu doar trei luni.

Curtea Constituțională a decis deja că noile prevederi introduse în legea referendumului sunt constituționale, cvorumul de prezență și de validare fiind chestiuni care țin de voința politică și care nu sunt în contradicție cu Legea fundamentală.

Acțiunea președintelui de a relua, practic, în sesizarea sa argumentația PDL care a fost deja respinsă de Curte demonstrează o lipsă de cunoaștere a Constituției și un dispreț față de judecătorii CCR, care deja s-au pronunțat pe această speță.

În spatele demersului președintelui se regăsește intenția de a tergiversa promulgarea unei legi constituționale cu scopul a sabota amplul proiect de reformă constituțională.

PNL și USL își asigură alegătorii că efortul de modificare a Constituției este unul foarte serios, nu reprezintă un episod de parcurs ori un joc politic. Ne-am asumat revizuirea Constituției din motive reale, consistente și esențiale pentru viața politică și socială din România, acestea fiind rațiunile pentru care nu vom abandona acest proiect.

Parlamentul a pus deja în acord legea referendumului cu decizia CCR din iunie, fiind preluată inclusiv amânarea cu un an a organizării unui referendum pe noile prevederi, astfel că forma trimisă la promulgare este în total acord cu Constituția.

Respingem această nouă încercare a lui Traian Băsescu de a pune presiune pe judecătorii CCR, forțând schimbarea unei decizii inițiale de constituționalitate. Sesizarea Curții dovedește, din nou, modul vicios în care președintele se raportează la instituțiile statului.

2 Raspunsuri la “Demersul lui Traian Băsescu de a sesiza legea referendumului la Curtea Constituțională este unul strict politicianist și complet inutil”

 1. tiberiu2009 says:

  “”Demersul lui Traian Băsescu de a sesiza legea referendumului la Curtea Constituțională este unul strict politicianist și complet inutil,…””

  Acest articol (sau comunicat )al Dumneavoastra este politicianist si demagogic.
  Demersul lui Basescu este legal si justificat.Respingerea anterioara de catre CC a fost la sesizarea de catre PDL si acea sesizare a fost in alti termeni si cu alta motivare a neconstitutionalitatii.
  Sunt infinit de multe cazuri in care acelasi text poate fi interpretat diferit functie de argumentele aduse. Basescu aduce alte argumente decat a adus PDL-ul.

 2. tiberiu2009 says:

  Poate cineva sa explice cum este PNL-ul impotriva cianurii la Rosia Montana daca totusi ministri PNL sustin ceea ce PNL-ul nu numai ca nu sustine dar i se opune?
  Inteleg ca Antonescu personal este contra.
  Dar daca afirma ca PNL-ul este contra si totusi ministri PNL sunt pro inseamna ca Antonescu este un demn aliat al mincinosului Ponta.
  Halal liberali si halal pres(.) de liberali. Sigur ca de la PSD nu ai sperante.Dar asa nu poti sa speri nimic bun nici de la aliatii lor.

Raspunde