Cristina-Ancuța POCORA

despre Catalin Voicu sau despre ecomomia Romaniei?

30 March 2010 ·

 sau  

Astazi, pe agenda publica am avut mai multe “subiecte tari”, printre care vizita in Romania a lui Dominique Strauss-Kahn, seful FMI.  Subiectul “a palit” insa in fata “cazului Voicu”. De aceea, aici, eu nu voi continua discutia legata de dl. Voicu ci va propun sa reflectam la “situatia economica a Romaniei in anul 2010”

Pentru obiectivitate voi cita experti din domeniu:

 

 

Strauss Kahn: ‘Romania nu iese din criza decat la final de an iar somajul va creste!’

 

Este acceptabil ca o tara in dezvoltare sa aiba deficite, dar regula numarul unu este ca acestea sa nu devina nesustenabile. “Nu spun sa nu aveti deficite, dar regula este sa nu aveti deficite nesustenabile. Pentru ca veti avea o explozie, avem deja un exemplu. Este un management bun daca investesti banii si produci ceva pentru generatiile urmatoare”, a spus Dominique Strauss-Kahn, seful FMI.

 

 

BERD: Romania a luat degeaba banii FMI. Proiecte putine, efect neglijabil in economie, (Ziarul Financiar)

Romania a imprumutat 13 mld. euro de la FMI, dar a implementat putine proiecte, “stimulii” inclusi in programul anuntat de guvern in februarie 2009 pentru sprijinirea economiei fiind pana in prezent “mai mult imaginari decat reali”, potrivit BERD. Impactul programului guvernamental anticriza asupra cresterii economice a tarii a fost neglijabil, apreciaza Peter Sanfey economistul-sef al pentru Europa de Sud-Est al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

 

 

Scenariul de risc al Guvernului: crestere economica zero, (Ziarul Financiar)

Guvernul ia in calcul, intr-un scenariu de risc, cresterea economiei in acest an cu doar 0,2%, sub tinta de 1,3%, si nu se asteapta la o imbunatatire a gradului de colectare a impozitelor in contextul mediului economic dificil, anticipand si necesitatea suplimentarii cheltuielilor cu pensiile cu 2 mld. lei anual. “Scenariul de risc prezinta o evolutie pesimista fata de scenariul de baza, in care cresterea economica este inferioara cu aproximativ 1 punct procentual pe orizontul de proiectie”, conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009 – 2012.

 

 

Statul va fi sărac cel puţin până-n 2013, (Jurnalul National)

Guvernul nu-şi propune să adune mai mulţi bani la buget nici în acest an şi nici în următorii doi, conform proiectului programului de convergenţă elaborat în luna februarie. Criza a devenit o fatalitate, în faţa căreia guvernanţii stau cu mâinile în sân. Criza, mediul economic ostil, scăderea profitabilităţii firmelor sunt doar câteva explicaţii prin care guvernanţii încearcă să justifice slaba colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul statului. Guvernul dă dovadă de o atitudine pasivă şi nu încearcă să ia măsuri de stimulare a mediului economic sau de diminuare a muncii la negru şi a economiei subterane.

3 Raspunsuri la “despre Catalin Voicu sau despre ecomomia Romaniei?”

  1. Dominique Strauss-Kahn, alt visător. România nu va ieşi din criză, va atinge la un moment dat un palier de sărăcie de unde nu va mai putea scădea, nu va exista însă o criză depăşită urmată de însănătoşire.

  2. Gabi says:

    Vorbeam cu o prietena care lucreaza in Germania si acolo se resimte criza dar nu la nivelul nostru, ei au economie, adica isi produc singuri bunurile de care au nevoie, in timp ce noi stim sa luam credit si sa consumam din import, pana si mancare ( sunt atatea terenuri pe care nu vezi decat buruieni cand putem cultiva pe ele..dar stai.. uitasem nu avem bani 🙂 …deocamdata investim in ”promovare ” ). Acum nu numai ca s-a inchis robinetul la bani, dar mai trebuie si platite datoriile facute fara cap.Dar….ce mai conteaza ca nu avem bani, avem masini straine suntem smecheri !!!… chiar daca suntem plini de datorii.. si toata lumea se intreaba ce e de facut?!?cum iesim din criza!?

  3. Vinovati, nevinovati…uite asa distrag guvernantii atentia publicului de la probleme cu adevarat serioase, tzara arde si baba se piaptana. Va spun eu cine sunt vinovatii, NOI SUNTEM! Ca nu iesim in strada sa ii alergam pe astia de ne mananca zilele si sa ii dam la porci.

Raspunde