Cristina-Ancuța POCORA

despre cum ramane cu “clasa o” si cu “bacalaureatul diferentiat”

23 January 2013 ·

Pentru ca am fost intrebata despre ce se va intampla cu “clasa 0”, cu “bacalaureatul diferentiat”, iata aici o sinteza de declaratii-raspuns:

Clasa pregătitoare rămâne obligatorie

Ponta: Să le dăm părinţilor posibilitatea de a alege unde îşi înscriu copiii la clasa 0 – la şcoală sau grădiniţă

Premierul a fost intrebat daca clasa pregatitoare ar trebui sa ramana la scoala sau sa treaca la gradinita, afirmand ca este clar doar un singur lucru: clasa pregatitoare trebuie sa faca parte din ciclul scolar”.

Marea problema a parintilor, asa cum am inteles, este aceea legata de locul in care se desfasoara clasa pregatitoare, ce se intampla cu copilul dupa ora 12. (…) O sa stabilim cati dintre parinti vor sa ramana (clasa pregatitoare – n.red.) la scoala si cati vor sa fie la gradinita“, a spus Victor Ponta.

Exista varianta arondării grădiniţelor pe lângă şcoli

Premierul Ponta spune că autorităţile iau în calcul ca fiecare grădiniţă să fie arondata unei şcoli în ceea ce priveşte coordonarea legată de existenţa clasei pregătitoare.

Clasa pregătitoare, care trebuie să facă parte din ciclul școlar, astfel încât să nu fie dacă vrei stai acasă, dacă nu… Deci să fie obligatorie. Dar marea problemă a părinților este legată în primul rând de locul în care se desfășoară clasa pregătitoare, ce se întâmplă cu copilul după ora 12 – pentru că cele mai multe grădinițe au program prelungit, iar mulți părinți lucrează și nu pot să plece la 12 de la serviciu. Deci ceea ce trebuie să stabilim câți dintre părinți vor ca în această clasă pregătitoare să-și înscrie copiii la școală și câți vor să rămână la grădiniță, să le dăm posibilitatea logistică de a alege“, a detaliat Ponta. 

Mai este o ideea de a afecta fiecare grădiniță unei școli și atunci, în acest fel, ai o coordonare între grădiniță și școală”, a informat el. 

            Victor Ponta a arătat că ministrul Educaţiei va prezenta Executivului o strategie în acest sens, precizând că ideea a fost de a lăsa în această perioadă de tranziţie ca părinţii, şi nu Guvernul să stabilească ce se întâmplă cu copilul.

 

Bacalaureatul diferentiat

Totodata, vorbind despre bacalaureatul diferentiat, premierul a reiterat ca este o idee pe care o sustine, deoarece “nu toti absolventii de liceu din tara asta sunt olimpici, olimpici sunt doar cativa”.

Supravegherea cu camere video la bacalaureat

Sigur ca sunt unii nepregatiti care nu trebuie sa ia BAC-ul. Sustin supravegherea cu camere video”, a mai spus Victor Ponta, argumentand ca nu se poate “sa ai pretentia ca toti elevii din aceasta tara, fie ca termina un liceu din nu stiu ce orasel sau ca termina cel mai bun liceu din Bucuresti” sa aiba acelasi nivel.

(surse: ziare.com, Agerpres, 23 ianuarie 2013)

Acum va invit sa comentam cu argumente, pro sau contra, cum ar trebui sa fie, pentru ca daca argumentele sunt solide putem formula impreuna amendamente!

6 Raspunsuri la “despre cum ramane cu “clasa o” si cu “bacalaureatul diferentiat””

 1. Cineva spunea astăzi că de fapt s-a introdus clasa zero dintr-un simplu motiv, nu erau destule grădiniţă şi s-a mutat beleaua pe şcoli. Dacă este aşa… ce argumente pot fi găsite.

  Soluţia mea este scrisă deja în programul de guvernare, finanţarea “per capita” şi, când cineva se duce la privat, să plătească o diferenţă.

  de 20 de ani tot organizăm învăţământul… şi el tot nu devine educaţie. Marea problemă nu este clasa zero şi nici dacă sunt sau nu camere la bacalaureat, marea problemă o putem găsi în ceea ce se predă în şcoli şi în calitatea profesorilor (parte nepregătiţi, parte pregătiţi să înveţe şi nu să educe).

 2. Prim-ministrul Victor Ponta a comentat situaţia clasei pregătitoare, amintindu-l în acest context pe fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Premierul a fost întrebat dacă clasa pregătitoare ar trebui să rămână la şcoală sau să treacă la grădiniţă, afirmand că este clar doar un singur lucru: “clasa pregătitoare trebuie să faca parte din ciclul şcolar”. “Marea problemă a părinţilor, asa cum am înţeles, este aceea legată de locul în care se desfăşoară clasa pregătitoare, ce se întâmplă cu copilul după ora 12. (…) O să stabilim câti dintre părinţi vor să rămână (clasa pregatitoare – n.red.) la şcoală şi câţi vor să fie la grădiniţă”, a spus Victor Ponta. Acesta l-a reamintit pe Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei din perioada 2009-2012, din Guvernul Boc, despre care afirmă că “a dat cu toporul” în ce priveşte clasa pregătitoare: “Un nebun a aruncat o piatră şi zece înţelepţi se chinuie să o scoată”.

 3. marian says:

  http://www.petitieonline.ro/petitie/marirea_indemnizatiei_persoanelor_cu_handicap_si_a_celei_de_insotitor-p27659058.html
  rog din suflet pe doamna pocora dar si pe cei care viziteaza acest blog sa semneze si sa promoveze aceasta petitie.

 4. @ marian

  Stimate domn,
  O astfel de petiţie nu are nici un fel de efecte juridice, este introdusă pe internet numai pentru a manipula cetăţenii.

  Iată câteva caracteristici pe care trebuie să le aibă o petiţie:

  Cum sa scriem o petitie?

  O petitie este o modalitate de a strange sustinerea publicului larg pentru o problema pe care dorim sa atragem atentia autoritatilor.

  In introducere mentionam cui adresam petitia. Pentru asta trebuie sa identificam ce autoritate este responsabila cu domeniul la care facem referire.

  Cuprinsul petitiei trebuie sa includa o descriere a problemei precum si cerintele concrete pe care le adresam, cerinte prin care se poate rezolva problema pe care am identificat-o. Petitia trebuie sa fie formulata scurt, nu mai mult de o jumatate de pagina.

  In incheiere trebuie sa avem grija ca petitia sa permita publicului sa o semneze in nume propriu.

  Rolul petitiei este de a arata autoritatilor ca cerintele noastre au sustinerea publicului. Cu cat mai multi oameni semneaza petitia, cu atat este mai posibil ca cerintele noastre sa fie luate in considerare.

  Rezultate. Din pacate nu este sigur ca o petitie poate sa aibe ca si rezultat rezolvarea problemei. Autoritatile nu sunt obligate sa raspunda favorabil cerintelor noastre. Pentru a obtine rezultate cat mai bune, o petitie trebuie intotdeauna sa fie insotita de multe eforturi de mediatizare a problemei, astfel incat sa afle cat mai multi oameni despre subiect si presiunea asupra autoritatilor sa creasca. De asemenea, pentru sustinerea petitiei, este bine sa avem printre semnatari personalitati care au o imagne credibila si pozitiva. In plus, o petitie trebuie insotita si de alte tipuri de actiuni, pentru a fi siguri ca suntem eficienti.

  Şi nu uitaţi că fără datele certe de identificare a fiecărei persoane şi fără semnătură, o petiţie nu are valoare juridică.

 5. V-am văzut aseară la televizor… Sunteţi din ce în ce mai telegenică… Cum faceţi?

 6. tin cura si ma streseaza ideea de operatie la genunchi! 🙂

Raspunde