Cristina-Ancuța POCORA

Despre pactul de coabitare, despre inlocuirea din functie a procurorilor DNA si despre nevoia de a avea o justitie independenta

03 October 2013 ·

Pactul de coabitare îi priveste în egală măsură pe cei care l-au initiat și l-au semnat, iar denunțarea lui este o chestiune care se referă la cei care au luat parte la acest demers.

România și-a urmat cursul firesc, în condiții normale, chiar și atunci când nu a funcționat pactul de coabitare. PNL a precizat de la bun început că nu agrează această soluție și nu a fost parte la acest pact.

Partidul Național Liberal este rezervat în a face comentarii privind atât denunțarea pactului, cât și chestiunile care se discută acum în justiție, în condițiile în care PNL nu a dorit să se implice în lupta pentru controlul justiției. Acesta a fost și motivul pentru care noi am renunțat la portofoliul Justiției, atunci când a fost ocolită soluția PNL, care era una foarte clară și fermă, de eliminare a orice ingerințe a politicului în justiție.

În aceste condiții, PNL nu este parte nici la denunțarea pactului, nici la discuțiile pe marginea justiției.

 

În  ceea ce priveste situația de la nivelul DNA ea trebuie rezolvată cât mai curând, astfel încât justiția să devină funcțională și să nu mai reprezinte o eternă problemă pentru România.

 Partidul Național Liberal promovează și a militat întotdeauna pentru o reală profesionalizare a justiției, pentru o justiție complet independentă, imună la ingerințele factorului politic.

Independența justiției nu trebuie confundată cu supremația anumitor instituții ale puterii judecătorești peste celelalte puteri ale statului. De asemenea, independența justiției înseamnă atât neintervenția politicului în actul judecătoresc, cât și imparțialitatea și neimplicarea, directă sau indirectă, a acesteia în procesul politic.

Situația înlocuirilor din funcție a procurorilor DNA va trebui lămurită cât mai rapid, dar credem cu tărie că aceste clarificări trebuie să se poarte în termeni instituționali și nu politici. Orice suspiciune de implicare a procurorului general în jocuri cu tentă politică poate pune sub semnul întrebării funcționarea Parchetelor pe zona anticorupție.

Politicul nu trebuie să intervină în actul de justiție, aceasta este regula de bază a oricărui sistem juridic profesionist. Câtă vreme va plana acest spectru al dependenței justiției de politic, Justiția va rămâne o eternă problemă pentru România.

Dorim ca justiția să își urmeze cursul firesc și sperăm să avem o finalizare cât mai corectă a dosarelor, inclusiv a marilor dosare de corupție.

Deplângem situația la care s-a ajuns în Justiție, faptul că există un set de vulnerabilități care se repetă periodic și se adâncesc îngrijorător în acest domeniu.

Lipsa de transparență, deficitul de responsabilitate, dar mai ales scurgerea către presă, pe surse, a unor fragmente din stenogramele unor interceptări telefonice, practică tot mai răspândită în ultimii ani, a condus la un fenomen de „tele-justiție”, care subminează principiul prezumției de nevinovăție și nu servește caracterului independent al justiției.

Nu trebuie să uităm niciun moment că USL s-a angajat în fața românilor ca, în baza Constituției, ca majoritate parlamentară și guvern, să ia toate acele decizii care să scoată justiția de sub dominația politică a lui Traian Băsescu, care să elibereze justiția și parchetele. Trebuie să dăm șansa cetățeanului român de a beneficia de o justiție cu adevărat independentă.

Raspunde