Cristina-Ancuța POCORA

despre recalcularea pensiilor

14 February 2013 ·

Ministrul Muncii, doamna Mariana Campeanu, a vorbit despre recalcularea pensiilor. Iata cateva precizari:

Recalcularea pensiilor nu este un fenomen generalizat în sistemul public, ci se aplică doar în cazul pensiilor speciale, cum sunt pensiile militarilor, unde s-au constatat greşeli.

Există 25 de mii de cereri de recalculare a pensiilor speciale. Deocamdată, se recalculează doar pensiile celor care au depus astfel de cereri.

Nu este vorba de o recalculare a pensiilor la nivel general. Avem deja o lege care stabileşte ce se întâmplă cu pensiile.

În perioada 2005-2008, s-a realizat recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, în conformitate cu principiile şi algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

Începând cu data de 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ care abrogă prevederile Legii nr. 19/2000. Scopul Legii nr. 263/2010 a fost acela de a reforma sistemul public de pensii în vederea asigurării sustenabilităţii acestuia.

            Prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor  au fost recalculate toate pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative cu caracter special, pe baza principiilor care reglementează sistemul public de pensii, principii care s-au regăsit atât în Legea nr. 19/2000, cât şi în Legea nr. 263/2010.

            În prezent, recalcularea pensiei operează în condiţiile în care pensionarul a realizat stagii de pensionare după data înscrierii la pensie sau dacă prezintă dovezi suplimentare faţă de cele depuse iniţial la dosarul de pensionare.

În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. ( art. 107 din Legea nr.263/2010).

Sumele rezultate în urma revizuirii se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.

Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.

4 Raspunsuri la “despre recalcularea pensiilor”

 1. Gabriela Cirstoiu says:

  d-na Pocora dupa legea lui boc pensiile sunt mai mici daca sunt recalculate dupa aceasta lege vor scadea.sotul meu a fost miner si a iesit la pensie dupa vechea lege,iar colegi ai sai iesiti dupa legea lui boc cu acelasi stagiu au pensie cu 400 ron mai putin.pai daca recalculeaza inseamna ca sotul meu va lua mai mica?

 2. va voi da mai multe detalii dupa dezbaterea din comisia de munca.

 3. Popescu Silviu

  Cu toata stima acest articol este fundamentat total gresit! Incepind cu L19 si normele de aplicare s-a urmarit si realizat o continua deposedare , drastica a cuantumurilor pensionarilor de orice fel! Va sfatuiesc sa studiati cu atentie legislatia in domeniu si nu mai faceti afirmatii care atat prin sustinerea unor legi neconstitutionale cat si alte asemenea masuri vor duce sigur la scaderea popularitatii Dumneavoastra! Apropo ati auzit de drept castigat si de lege organica! Priviti si comentati realitatea asa cum este nu o distorsionati! La ce va ajuta daca nu recunoasteti ca prin toate masurile luate guvernele haituiesc pensionarii si ii condama sa stea acasa ca animalele in custi si sa moara de frig boli si foame din lipsa de medicamente etc..MARELE CONDUCATOR A DECIS: IESIREA DIN SISTEM PE CALE NATURALA! E o vorba populara buna pentru parlamentari:CU CINE TII? CU URSU’?! v-am scris pentru ca probabil articolul se vrea un raspuns general! Mai bine va abtineti! oamenii va aleg sa gasiti solutii mai bune pentru viata fiecaruia si daca o lege e gresita sau nedreapta o respectam pentru ca este in vigoare dar asta nu imseamna sa nu o clamam si sa o indreptam de urgenta! Mai ganditiva pentru ce sunteti acolo sus !Cu admiratie si stima in rest am incredere in capacitatea Dumneavoastra, sunteti o valoare in formare dar fiti a noastra pentru ca noi v-am votat/ noi v-am dat increderea si nu ne luati si speranta!

 4. Stimată Doamnă Deputat Cristina-Ancuţa POCORA,

  Ref.: Am rugămintea să reanalizaţi situaţia pensiilor personalului aeronautic civil navigant din România și să ne sprijiniți în rezolvarea unei mari nedreptăți ce ni s-a făcut.

  Prin Legea 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, s-a dispus ca pensiile de serviciu stabilite pe baza legii 223/2007, să devină pensii în înţelesul Legii 19/2000.
  Printre cele 9 categorii de pensii care au fost vizate, se numără şi pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.
  În urma recalculării pensiilor de serviciu ale personalul aeronautic civil navigant din România, începând cu 01 septembrie 2010, acestea s-au redus substanţial sau catastrofal, pentru prea mulţi, cuantumul acestora fiind diminuat cu 40 până la 98%. Pensia medie a personalului aeronautic navigant civil s-a diminuat în septembrie 2010 de la 9000 lei la 900 lei/lună.
  Doamnă Deputat, în cazul meu, după ce am contribuit, ca aviator, la fondul de pensii (conform Deciziei mele de pensionare…) timp de 47 de ani – 5 luni și 4 zile, trebuie să trăiesc acum cu o pensie de sub 400€. Mai exact spus, în mod incorect și complet ilegal, pensia mea obținută legal, în România, conform legislației în vigoare la data pensionării mele, a fost diminuată cu 87% . Ce vină am eu, cetățean român și european, că am cutezat să cred în legile țării, că am îndrăznit să profesez în așa fel încât să ajung să ies la pensie, după ce am readus de mii de ori la aterizare aeronave mult prea scumpe prin însăși valoarea lor, dar, poate, mai ales prin valoarea și importanța pasagerilor, a mărfii etc. Cu ce suntem noi, aviatorii români, mai prejos decât colegii noștrii europeni etc., încât să fim tratați cu atâta desconsiderație, chiar batjocură?
  În prezent, prin aplicarea prevederilor Legii 119/2010 şi O.U.G. 59/2011, legislaţia în vigoare nu mai are în vedere responsabilitatea, valoarea muncii şi calitatea deosebită a activităţii prestate de această categorie de personal, multitudinea factorilor de risc, amprenta lăsata asupra sănătății personale de către mediul în care această categorie profesională şi-a desfăşurat activitatea.
  În Parlament, cu ocazia dezbaterii şi adoptării Legii 223/2007, prin expunerea de motive, prin poziţia exprimată de membrii Parlamentului, Doamnă Deputat), s-a evidenţiat importanţa şi caracterul special al activităţii acestei categorii sociale.
  Susţinerile s-au bazat, evident, şi pe studiile științifice – medicale ce scot în evidenţă rata ridicată a mortalităţii în rândul personalului aeronautic navigant, în perioada de activitate cât şi după ieşirea la pensie. Astfel, s-a constatat că în primii 5 ani după ieşirea la pensie, rata îmbolnăvirilor grave atinge 90%, iar cea a mortalităţii depăşeşte 40%. Studiile efectuate de organisme internaţionale de profil au evidenţiat că sarcinilor suportate de organism în timpul zborurilor de şcoală, a zborurilor acrobatice, substanţele toxice folosite în aviaţia utilitară, radiaţiile pe timpul zborului, al căror nivel creşte dramatic odată cu altitudinea, reprezintă fiecare dintre ele riscuri foarte ridicate ce produc îmbolnăvirea organismului uman. Datorită acestor factori, uzura organismului este extrem de ridicată, capacitatea de recuperare diminuată simţitor, iar numărul celor care reuşesc să atingă vârsta de pensionare a fost şi este mic. Speranţa medie de viaţă a personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă din România este de numai 58-59 ani.
  Potrivit datelor furnizate de C.N.P.A.S., în 2009, existau doar 1500 persoane provenite din personalul navigant al aviaţiei civile care beneficiau de pensie de serviciu. Efortul bugetar anual cu pensiile aviatorilor nu depăşea cifra de 35 milioane euro. Suma era ridicolă pe lângă cheltuielile totale pentru pensii din 2009 care au fost de 9,44 miliarde euro (conform Expunerii de motive a legii privind sistemul unitar de pensii publice, p.1). Pensiile tuturor pensionarilor proveniţi din rândul personalului navigant în aceeaşi perioadă a reprezentat doar 0,37% din cheltuielile totale cu pensiile din România. Chiar dispariţia fizică a acestor pensionari nu ar fi schimbat cu nimic ponderea cheltuielile statului cu pensiile. În prezent mai sunt în plată aproximativ 1300 pensii de asigurări sociale (inclusiv pensiile de urmaşi) ale personalului aeronautic civil navigant, tratate ca orice alte pensii obişnuite, fără a ţine cont de specificul acestei profesii, iar efortul bugetar pentru revenirea la pensiile de serviciu ar fi total nesemnificativ pentru bugetul asigurărilor sociale ca şi pentru bugetul statului.
  Pensionarii în plată cu pensii de serviciu, s-au bazat pe legile ţării, au angajat împrumuturi la bănci pentru a-şi construi sau achiziţiona o casă, o maşina, etc. Au contracte de împrumut pe câţiva ani, încheiate pe baza veniturilor salariale şi/sau deciziilor de pensionare. Au rate de plătit care nu pot fi achitate din actualele pensii diminuate, iar unii nu au găsit soluţii, nu au rezistat, ajungând pe drumuri sau trecând pe lumea cealaltă lăsând familii distruse în urma lor. Situaţiile acestea evidenţieză numai parţial o realitate socială ce trebuie avută în vedere la elaborarea unui text de lege. Întotdeauna, izvoarele dreptului au avut la bază realităţile sociale, s-au adaptat realităţii şi au tins mereu să menţină echilibrul social şi nu să-l strice, să distrugă destine şi vieţi.
  Nu sunt de condamnat aviatorii, care, după o viaţă de muncă şi pregătire continuă, în condiţii de risc, de disciplină severă, oameni care au respectat legile ţării şi au îndeplinit condiţiile legale de pensionare, nu sunt de vină că au avut o pensie de serviciu şi s-au bazat pe aceasta. Nu sunt de condamnat şi pentru că legislaţia garantează aceste drepturi prevăzute în deciziile de pensionare, garanţie prevăzută în Constituţia noastră şi întărită de apartenenţa României la Comunitatea Europeană.
  Aviatorii au respectat legile şi-au avut încredere în statul de drept din România, iar acum sperăm ca dumneavoastră să restabiliţi această încredere, așa cum ați promis, de altfel, iar noi v-am luat în serios și v-am susținut în demersurile Dvs.
  Dacă statul a acordat unei persoane/grup de persoane un anumit drept o perioadă suficient de lungă (de regulă ani) atunci persoana respectivă se bazează pe aceste drepturi stabilite conform legii, stabilite de Casa de pensii, în acest caz, printr-o decizie legală.
  Pensionarii au avut încredere în statul de drept, având în vedere mai multe situaţii când s-au recalculat pensiile şi niciodată nu s-a scăzut cuantumul lor. De exemplu în OUG 4/2005 privind recalcularea pensiilor, care a fost aprobată prin Legea 78/2005 la Art. 6, alin. (2) se prevede că:
  “În situaţia în care cuantumul pensiei aferent noului punctaj determinat este mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se menţine cuantumul cuvenit sau aflat în plată (…).”
  Deci, în 2005 principiul dreptului căştigat exista şi a fost respectat, iar în 2010 nu! În ce țară trăim noi, doamnă Deputat? În România – țară europeană și civilizată sau … în ce țară, doamnă Deputat? De ce trebuie să ne pară rău că ne-am născut, am profesat și am servit cu demnitate în această țară, de ce să regretăm acum, după o viață trăită-n corectitudine, că nu am ales să trăim acolo unde, de prea multe ori, ne rugau să rămânem ???
  Constituţia României, ne asigură că un drept odată stabilit nu poate fi restrâns sau desfiinţat. Sigur că statul poate modifica impozitarea veniturilor, poate plafona anumite venituri pentru perioade limitate aşa cum a fost în cazul plafonării sporurilor sau a reducerii salariilor bugetarilor cu 25% prin legea 118/2010. Dar treptat aceste drepturi au fost reîntregite total acum, chiar prin măsurile luate de liderii U.S.L. în cursul anului 2012 şi readuse la nivelul anului 2010.
  Noi, sperând într-o revenire la normalitate, ne-am constituit în Asociaţia Naţională a Aviatorilor Pensionari, am acţionat în judecată, încă din 2010, Guvernul şi Statul Român prin instituţiile sale, am participat alaturi de militari şi alte categorii sociale la demonstraţiile din iarna 2011-2012 pentru a schimba lucrurile în ţara noastră… Am făcut fiecare câte ceva contribuind la căderea Guvernului Boc, a Guvernului Ungureanu, am organizat şi-am participat la întâlniri cu oamenii politici din U.S.L., oameni în care am avut şi avem încredere. Vă invităm respectuos să nu ne înșelați încrederea, să nu ne dezamăgiți.
  După emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor, aproape toţi ne-am adresat instanţelor judecătoreşti contestând aceste decizii, având loc astfel mii de procese în toată ţara. În urma aplicării hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, în puţine cazuri au fost repuse integral în plată pensiile de serviciu, în alte câteva acestea au fost repuse în plată în procente de 50-75%, iar în cele mai multe situaţii s-au păstrat pensiile amputate, diminuate drastic pe baza non-legii puse în practică de fosta putere începând cu septembrie 2010. În mod trist, nici măcar instanțele judecătorești nu mai judecă corect și unitar cauze absolut identice, în această țară, obții hotărâri diferite, funcție de complet și mai știu eu ce elemente, funcție de județul ori regiunea geografică a României în care ai norocul (ori ne-norocul) să locuiești…
  Toţi aceşti pensionari, o mână de aviatori ce încă mai îndrăznesc să existe, să aibă nevoie de medicamente şi să trăiască parcă din mila altora după o viaţă de activitate riscantă, muncind cu maximă responsabilitate, vă solicită sprijinul în revenirea la pensiile de serviciu absolut legal câștigate.
  Avem încredere în atitudinea Dumneavoastră corectă, cum și a Camerei Deputaților României, şi pentru a nu agrava şi mai mult situaţia unei categorii socio-profesionale cu un statut special, cu mari pierderi în ultimii 3 ani, vă solicităm să îndreptaţi răul ce s-a făcut acestei categorii de pensionari. Acum când puteţi să o faceţi, Doamnă Deputat!
  Și dacă-mi permiteți, Doamnă Deputat, Vă invităm respectuos ca măcar acasă, în România, să ne tratați corect, pentru a ne simți, în anii mai mulți ori mai puțini pe care-i mai avem de trăit, demni într-o țară normală. Sper să primim de la Dumneavoastră răspunsul meritat, să nu fim tratați cu disprețul cu care ne tratează un domn Barroso ori o doamnă Reding care, la Petițiile noastre adresate domniilor lor vis-a-vis de amestecul brutal și nepermis în treburile interne ale acestei țări – România, nici nu s-au deranjat să ne confirme primirea mesajului, de răspuns nici vorbă…

  Cu toată încrederea şi consideraţia,

  Doru Vârlan
  Aviator pensionar
  Tel: +40 744 542944
  http://www.scribd.com/doc/38634293/SCOALA-SUPERIOARA-DE-AERONAUTICA-CIVILA
  http://www.scribd.com/doc/118991792/Ace-ALEX-VRACIU-a-magazine-article-by-DORU-VARLAN
  http://www.scribd.com/doc/107045723/What-I-BELIEVE-IN
  http://www.scribd.com/doc/47064705/Personal-qualities
  http://www.linkedin.com/profile/edit?trk=tab_pro
  http://www.facebook.com/doru.varlan
  http://www.dvarlan.blogspot.ro/
  http://www.romaerospace.blogspot.com
  http://www.scribd.com/doc/107044980/Captain-DORU-VARLAN-curriculum-vitae-pdf

Raspunde