Cristina-Ancuța POCORA

Dezbatere pe tema alocaţiei de stat pentru copii

25 February 2010 ·

Dezbaterea a fost productiva. ONG-urile au venit in numar mare si punctul lor de vedere este foarte clar si articulat. stire-agerpresdezbatere-subcomisie ; stire-mediafax ; stiri-newsin

 

Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a fost sesizată cu o serie de propuneri legislative pe tema alocaţiei de stat pentru copii, precum şi pentru câteva propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului.

 Conform procedurii interne, aceste proiecte legislative vor fi, analizate, în detaliu în cadrul Subcomisiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului din Camera Deputaţilor.

 

În scopul realizării unui text de lege care să răspundă nevoilor reale ale copilului, Subcomisia pentru Protecţia Drepturilor Copilului din Camera Deputaţilor organizează miercuri, 24 februarie, începâd cu orele 10, la sala de şedinţă a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, etaj 7, cam. 7077,  o dezbatere pe tema alocaţiilor de stat pentru copii. La această întâlnire, sunt invitaţi reprezentanţi ai ONG-urilor de profil precum şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii.

 

Dezbaterea vrea să vină în sprijinul Ministerului Muncii, care aruncă, zilnic, pe piaţă anunţuri bobmbă cu impact asupra categoriilor vulnerabile (copii, pensionari, persoane cu handicap etc) fără să analizeze înainte situaţia actuală a acestor categorii şi impactul pe care l-ar putea avea propunerile guvernamentale.

În momentul de faţă, nu există o politică coerentă pentru susţinerea copilului şi a familiei. Pentru a realiza un astfel de proiect este nevoie de o dezbatere largă cu toţi factorii implicaţi şi de o analiza serioasă a impactului pe termen mediu şi lung.

 Este timpul ca şi România să acorde sprijin real copilului şi familiei!

 

5 Raspunsuri la “Dezbatere pe tema alocaţiei de stat pentru copii”

 1. Ileanaliberal Lucaciu says:

  Nu, guvernul nu trebuie sa ajute familia. Trebuie doar sa o lase in pace. De asta suntem liberali! Un clasic, Margaret Thatcher a taiat ratiile copiilor in vremea cand era secretar al educatiei. Apoi a devenit prim ministru.
  Lasati copiii in pace. Lasati familiile in pace. Sa incercam sa invatam sa fim liberali.

 2. @ileana
  statul trebuie sa sprijine familia prin infrastructura sociala. Ma refer aici la acel sistem care ajuta parintii sa-si dezvolte cariera in timp ce copilul este in siguranta- crese, gradinite, un sistem after school…
  Chiar liberala fiind, cred ca in aceasta perioada familia si copilul cu venituri reduse, pot fi sprijiniti prin crearea unui sistem care sa-i asigure copilului acces la educatie – locuri in camine pentru copiii proveniti din familii sarace din mediul rural, subventie pe transport, subventie pentru hrana. Asta inseamna in Romania sa asiguri egalitate de sanse.
  In privinta doctrinelor, parerea mea este ca nu mai gasim doctrine in stare pura. In Romania cu atat mai putin, iar in aceasta perioada…
  Pe langa masurile economice care trebuie luate cred ca trebuie sa ne ingrijim si de cetatenii acestei tari.
  Iar rolul meu, ca si om politic, ca si parlamentar este sa-mi reprezint cetatenii, atat pe cei din clasa de mijloc cat si pe cei aflati la limita subzistentei. Din nefericire majoritatea se afla in cea de a doua categorie.

 3. ionela says:

  aveti dreptate…parintii trebuie sa-si dezvolte cariera si copii sa fie in siguranta.platind impozit pe venit se strand bani la buget.cu cat creste numarul oamenilor care lucreaza cu atat scade nr de someri, cheltuielile cu acestia si alte ajutoare sociale.

 4. marian says:

  d-na pocora,in ultima perioada de timp,discursul d-voastra,al d-lui orban si a altor liberali de frunte,seamana din ce in ce mai mult cu un discurs veritabil de stanga(despre tot felul de alocatii de stat ptr. diferite categorii de asistati)fara mai nimic despre mediul privat,imm,initiativa privata,proprietate,etc.nu e bine.

 5. @ionela
  se pare ca ceea ce este simplu si de bun simt nu este si accesibil lui Boc si echipei sale.

  @marian
  somajul, pensiile, alocatiile pentru copii, reconcilierea vietii de familie cu viata profesionala, persoanele cu handicap, infrastructura sociala … nu sunt teme de stanga!
  Si liberalii au politici care vizeaza aceste categorii. Plastic as spune ca e valabil principiul: “nu-i da omului direct pestele ci da-i o undita si invata-l sa pescuiasca”.
  Pentru a dezvolta politici sociale este insa nevoie de un mediu economic/privat sanatos. Eu nu exclud asta.
  In plus, eu personal incerc sa ma specializez si sa vorbesc doar pe o anumita zona – zona sociala (sunt membra in Comisia pentru munca si protectie sociala, in Subcomisia pentru protectia drepturilor copilului si in Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati).

Raspunde