Cristina-Ancuța POCORA

Din nou despre stereotipuri si cum le acceptam in viata noastra cu zambetul pe buze

10 April 2011 ·

Probabil o să spuneţi că sunt rea sau că am făcut o fixaţie…dar nu pot să nu remarc o tendinţă clară de a prezenta femeia în cele mai penibile ipostaze.

Mă refer acum la reclama “Dujardin – Legume netunate” 

Stau si ma intreb daca, in locul blondei prostuţe trecută prin mai multe operaţii estetice, nu putea, la fel de bine, sa fie prezentat un barbat retuşat care, în realitate să fi fost neatrăgător (ştirb, chel, foarte slab etc.). Probabil, însă, că reclama nu ar fi fost la fel de distractivă, nu-i aşa?

Şi, apoi, mi-e greu să cred că, la restaurant, barbatul român preferă să mănânce legume fierte, “chioare”, în locul clasicii fripturi de porc garnisita cu cartofi prajiţi…

Ştiaţi că, o bună perioadă de timp, toate uraganele aveau nume de femei, până într-o zi când, în urma protestelor, s-a echibibrat balanţa şi, acum, fenomenele meteo extreme poartă şi nume de bărbaţi? Mi se pare echitabil.

Nu tot ce e rău pe lumea asta e de genul feminin, nu-i aşa? Mi-ar plăcea ca echilibrul acesta să-l văd şi la reclamele de la tv. Am simţul ridicolului, mă consider o persoană cu simţul umorului… Poate că, dacă am fi trăit într-o societate în care femeia să ocupe locul pe care-l merită şi să se bucure de drepturile recunoscute în ţările civilizate, nici nu aş fi scris acum despre acest subiect…

Le intreb pe femei, dar si pe barbati, ati accepta ca cineva sa va priveasca in acest mod atunci cand mergeti sa va angajati, ati accepta ca mama, sora, fiica, sotia, dumneavoastra, blonda sau nu, sa fie privita ca un obiect, in loc sa fie evaluata conform cerintelor postului? … (pentru ca aceste stereotipuri, care ne amuza si a caror efect nu-l anticipam,  determina astfel de atitudini).

4 Raspunsuri la “Din nou despre stereotipuri si cum le acceptam in viata noastra cu zambetul pe buze”

  1. Marin says:

    Incercand sa vorbiti in termeni care vor sa condamne stereotipurile feminine, cadeti tocmai in capcana stereotipurilor, acceptand implicit ideea “blondei prostute” – doar asa va exprimati fara sa puneti ghilimelele de rigoare, fara sa sanctionati in niciun fel acest tipar impamantenit, din pacate, si pe la noi. Apoi, puneti problema total gresit, in cauza nu se afla intrebarea daca <> ci tocmai faptul ca femeia este prezentata ca trebuind sa indeplineasca mereu criterii de ordin estetic. Ca doar numai asa femeia poate reusi in viata, daca e foarte frumoasa, daca arata bine, cu alte cuvinte daca afiseaza si face o figura frumoasa, iar pentru asta orice sacrificiu nu este de neglijat. Nu astfel contribuiti la eliminarea stereotipurilor privind femeia ci condamnandu-le cu vehementa si actionand mereu in consecinta, inclusiv in emisiunile TV la care participati si in activitatea dv de parlamentar. Am observat ca nu va exprimati deloc public din perspectiva pozitiei pe care o gestionati , de presedinte a comisiei de egalitate (de care am aflat intamplator abia de curand), aproape ca va e rusine sa spuneti ceva despre egalitate, sa vorbiti despre discriminarea dintre femei si barbati. Ce faceti dv pentru ca si la noi sa se vorbeasca despre “o societate în care femeia să ocupe locul pe care-l merită şi să se bucure de drepturile recunoscute în ţările civilizate” ? Din acest punct de vedere, a vorbi si a reclama discriminarea in 1-2 situatii punctuale nu inseamna ca va preocupa discriminarea si egalitatea de gender si ca actionati, se vede ca nu o faceti din convingere, se vede ca nu credeti ca exista discriminare, cand chiar exista o discriminare profunda si structurala a femeilor (tocmai pentru ca sunt femei).

  2. ghilimele sunt implicite, tonul arata acest lucru. activitatea mea in domeniu o gasiti sipe acest blog si in actiunile mele publice si parlamentare. putem vb in detaliu despre acest lucru. sigur ca totul este perfectibil si se poate si mai bine.

  3. […] Cristina Pocora se intreaba pe blogul personal daca in locul blondei prostute trecuta prin mai multe operatii estetice, nu putea, la fel de bine, sa fie prezentat un barbat retusat care, în realitate sa fi fost neatragator (stirb, chel sau foarte slab). Probabil ca reclama nu ar fi fost la fel de distractiva, nu-i asa? Scris de Reclame Tv, Cafeaua de luni dimineata   publicitate, reclame   […]

  4. un liberal optimist says:

    Adevarul e ca daca se infurie o femeie este mai devastatoare decat un uragan. De aici si educatia care o primesc barbatii sa fie curtenitori si galanti. Aia care sunt! Altii sunt cu smetia. Efectul cred ca e acelasi!

Raspunde