Cristina-Ancuța POCORA

Discutam despre situatia persoanelor cu handicap

23 April 2010 ·

Sambata, 24 aprilie, orele 10.00-11.00, la Antena 3, vom discuta despre situatia persoanelor cu handicap din Romania.  

Discutia vine in urma dezbaterilor din aceasta saptamana din Camera Deputatilor, generate de initiativa legislativa de modificarea legii 448. Ma bucura ca subiectul intra in atentia si dezbaterea televiziunilor. Nivelul de trai al persoanelor cu dizabilitati mi se pare un subiect mai important si mai urgent decat dorinta unora de a schimba Constitutia.

Ce ar trebui sa le transmit din partea dumneavoastra?

P.S. Doamna Preşedintă a Autorităţii Naţionale a Persoanelor cu Handicap, Ioana Mihaela Leşe, a refuzat, din păcate participarea la discuţie…

18 Raspunsuri la “Discutam despre situatia persoanelor cu handicap”

 1. Lucian says:

  Doamna Pocora, Romania a ajuns o tara bananiera fara guvern si fara prim ministru. Un singur om conduce dictatorial Romania si acela e bolnav de dementia. Cred ca a venit momentul sa ne trezim cu totii si sa privim atent la ceea ce se intimpla in jurul nostru. Vom ajunge mai rau ca vremea lui Stalin si asta sub obladuirea UE

 2. Ciobanu Ariclia says:

  In primul rand transmiteti necesitatea de a fi ratificata Conventia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati. Pentru a avea o legislatie care sa apere drepturile unei categorii sociale care se lupta zi de zi cu durerile, cu neputinta, primul pas acesta este. E regretabil ca d-na presedinta a ANPH-ului nu vine la intalnire, prin natura functiei si prin titulatura institutiei pe care o conduce,e prima persoana care ar trebui sa se lupte pentru drepturile noastre.

 3. Situatia persoanelor cu autism din Romania este critica. Copiii inca nu stun primiti in gradinite in scoli, cei care invata nu invata dupa curricula adaptata, persoanele adulte se vindeca brusc de autism, conform ordinului de incadrare in grad de handicap, asistentii personali ai copiilor nu-si primesc salariile fiindca nu exista fonduri si multe altele.
  Tot ce s-a realizat pana acum este ceea ce au reusit sa faca asociatiile de parinti si ONG-urile, statul roman mai nimic. Poate macar acum o vor face.

  Carmen Gherca – presedinte Asoc. Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism – filiala Iasi si mama unui copil autist

 4. Ciobanu Ariclia says:

  Iata ce am gasit pe site-ul ANPH :
  Comunicat de presă
  Starea sistemului de protecţie a persoanelor cu handicap
  În ziua de 10 aprilie 2009, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap s-a desfăşurat o conferinţă de presă care a avut ca obiective:
  prezentarea conducerii ANPH, trecerea în revistă a elementelor principale ale sistemului de protecţie a persoanelor cu handicap şi prezentarea unor secvenţe din programul activităţilor viitoare planificate.
  Au fost trecute în revistă câteva dintre caracteristicile sistemului, precum:
  – Raportat la mediul de viaţă, ponderea persoanelor cu handicap se menţine aproape egală, în mediul urban – 52%, în mediul rural – 48%.
  – 97% (613.924 persoane) se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) iar 3% (17.275 persoane) trăiesc în instituţiile rezidenţiale publice aflate în coordonarea metodologică a Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.
  – Ponderea persoanelor cu handicap la populaţia României este de 2,93 % (faţă de 2,63 la 31.12.2007). În comparaţie, ponderea medie la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană este 10%.
  – La 31.12.2008, numărul total de persoane cu handicap este de 631.199 (copii şi adulţi).
  – Numărul instituţiilor publice rezidenţiale este de 297 (85,1% din total), la care se adaugă 52 instituţii nerezidenţiale/de zi (14,9% din total).
  – La 31.12.2008 numărul persoanelor cu handicap încadrate în muncă a fost de 25.705 (faţă de 21.906 la 31.12.2007) dintre care 2.607 sunt cu grad grav, 19.357 sunt cu grad accentuat, urmate de cele cu grad mediu şi uşor.

 5. robert horvatn says:

  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA PENTRU CARE SUA A ATACAT IRAKUL SI NU AU FOST GASITE, AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA!

  GARANTEZ SCURTAREA MANDATULUI PRESEDINTELUI BASESCU !

  PRESEDINTELE ROMANIEI BASESCU IN MIJLOCUL UNUI SCANDAL POLITIC SI MEDIATIC FARA PRECEDENT !  
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA PENTRU CARE SUA A ATACAT IRAKUL SI NU AU FOST GASITE, AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA.  
  BASESCU IN CALITATE DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR A CORDONAT INTREAGA ACTIUNE TERORISTA !  
  In jurul anilor 1998 atentia lui Sadam se indreapta spre Romania. O delegatie militara insotita de zeci de agenti secreti soseste la Bucuresti prezentand o uriasa lista de echipament militar. Din acest moment toate intreprinderile militare devin furnizoare de arme si tehnologie de varf. Se poate spune fara exagerare ca intreaga tehnologie creiata sub Ceausecu a fost transferata in intrgime catre Sadam.” Delegatia militara care sa deplasat la Bucuresti a fost condusa de Brigadier General Naim Bakr Ali seful programului de rachete Scud.
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SUNT DE NEGASIT
  SUA si Marea Britanie, au atacat Irakul si au eliminat regimul lui Saddam.Imediat dupa victoria fulgeratoare a coalitiei, peste o mie de experti americani inarmati cu detectoare moderne au intrat in Irak si au scormonit fara restrictii teritoriul tarii in cautare de arme de distrugere in masa. Au cercetat neobosit toate locurile vechi si noi considerate suspecte. Au interogat militarii,savantii si tehnicienii irakieni. Negasind armele, s-au intors acasa.
  MARII SPECIALISTI CIA AU FOST DIN NOU PACALITI. DACA CITEAU MANUALELE KGB AR FI PUTUT SA DEA DE PROCEDURA STANDARD DE ACOPERIREA URMELOR. IN ROMANIA OPERATIUNEA AVEA NUMELE COD ” SARINDAR , INSEMNAND “IESIRE DE SERVICIU ”
  Timp de doi ani am rasfoit mii de documente pana am dat de adevar. Este un raport detailat trimis cu cateva saptamani inainte de invazie lui Saddam.
  ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SI MIJLOACELE DE TRANSPORT AU FOST
  ASCUNSE LA AMBASADA IRAKULUI DE LA BUCURESTI SI LA 27 DE DEPOZITE
  MILITARE. INTREAGA ACTIUNE A FOST CORDONATA DE TRAIAN BASESCU
  MINISTRUL TRANSPORTURILOR IN PERIOADA RESPECTIVA.

  Robert Horvath DEVA Special pentru Nipon Press
  Urmariti: http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/
  CITITI NOI DEZVALUIRI SAPTAMANAL:
  IN CARTEA LUI VICTOR NICOLAE BAZATA PE INTERVIURI CU ROBERT HORVATH SERIALIZATA DE NEW YORK MAGAZIN . ” Daca ai trecut prin casa mortii ” -( CNN a cumparat drepturile de autor si produce un documentar iar NHK Japan va transmite un ” special “.de 45 minute pe aceasta tema. )
  NEW YORK MAGAZIN NR NY Magazin, nr. 664 SI MIERCUREA VIITOARE nr 666 http://www.nymagazin.com/ ………… ETC

 6. Din pacate nu am observat nici la dvs.liberalii deschidere sau intelegere fata de personele cu handicap.Eu personal v-am scris mai multe mail-uri prin care va imploram sa ne acordati si noua o mana de ajutor.Sunt o mamica de copil autist,v-am scris si dvs. si altor colegi ai dvs.dar nu am primit nici un raspuns.Elegant era sa dati un raspuns chiar daca era un refuz,nu ma suparam.Dar m-ati ignorat cu desavarsire,spre dezamagirea mea.Credeti-ma ca daca nu eram disperata nu faceam acel gest.E mai mult decat umilitor ca trebuie sa cersesc pt. a incerca sa-mi recuperez copilul tinand cont ca dvs. statul roman(ca ati fost si dvs.la guvernare)nu faceti nimic pt. acesti copii.Asa ca ietati-ma daca nu cred in bunele dvs.intentii.

 7. V.D.-Cluj-Napoca says:

  In 19.04.10 s-a primit la Camera Deputatilor pt.D-voastra o scrisoare-cerere,pt. amendamente la art. 58 si 171 din Legea Unitara a Pensiilor depusa la parlament in februarie 2010, referitor la persoanele cu handicap. Astfel art.58 trebuie modificat si completat,astfel incat sa fie eliminata DISCRIMINAREA intre aceste persoane. Sint cazuri de persoane cara au dobindit handicapul in urma unui accident de munca si a lucrat cu acest handicap chiar 30 de ani asa cum este situatia pe care v-amm trimis-o (handicap aparut la varsta de 15 ani in urma unui accident de munca) .Lucrind cu acest handicap au fost pensionati ca persoane fara handicap conf. Legii 3/1977 s-au Legii19/2000 cu toare ca se puteau pensiona conf. Legii 57/1992 s-au O.U.G. 102/1999 dardin diferite motive n-au facut-o. Art. 58 trebuie modificat in sensul eliminarii termenului de “preexistent perioadei de cotizare” si inlocuit cu termenul: DACA AU REALIZAT DE LA DATA DOBINDIRII HANDICAPULUI 1/3, 2/3,..din stagiul prevazut in anexa 5.pewntru inlaturarea discriminarii si pentru ca toti handicapatii sa fie tratati la fel ptr. respectarea UNICITATII, EGALITATII, NEDISCRIMINARII, IMPRESCRIBILITATII, a art.16 dinConstitutie ..persoanele cu handicap aparut in urma accidentelor de munca, pensionate in baza legilor aratate sa BENEFICIEZE DE RECALCULAREA PENSIILOR CA PERSOANE CU HANDICAP asa cum am aratat in scrisoarea trimisa D-voastra. Art.171 trebuie sa fie completat la pct. 2 si 3astfel:cu exceptia persoanelor cu handicap prevazute la art. 58. Aceasta completare este corecta si necesara deoarece PERSOANELE CU HANDICAP BENEFICIAZA DE REDUCEREA STAGGIULUI DATORITA FAPTULUI CA AU LUCRAT IN CONDITII DE HANDICAP.,SINUca au lucrat in grupe de munca I s-auII. DREPTATEA NU ESTE DEPLINA DACA NU ESTE INLATURATA NEDREPTATEA SI DISCRIMINAREA.Am facut numeroase demersuri pina la cele mai inalte Institutii ale Statului=0. DACAnici de data aceasta nu se repara nedreptatea,cand se face Legea,atunci .. dincolo.

 8. 26noe says:

  1. Cu toate ca intreprinderile de stat au un management prost totusi sunt si intreprinderi de stat care merg foarte bine, de aceea, daca se vrea statul poate investii in intreprinderi mici care sa foloseasca forta de munca a persoanelor cu handicap. Ma gandesc la IT, asamblari de electrocasnice, electronice, ambalaje, mase plastice, jucarii, confectii, etc. Cred ca in anumite conditii adica, scutirea de orice dari catre stat si firmele private ar investi in astfel de intreprinderi. Chiar daca statul nu incaseaza bani, cel putin nu se mai plange de sumele colosale pe care trebuie sa le aloce, mai mult, redau demnitatea persoanelor cu handicap.
  2. Chiar daca nu imi este usor as fi dispus sa reiau toata birocratia pentru un nou certificat de handicap, cu o singura conditie, pentru orice certificat nelegal sa se dea ani grei de inchisoare si pentru cel care l-a dat si pentru cel care l-a primit.

 9. gabryela says:

  D-NA Pocora in primul si in primul rand accesibilitatea in institutii publice este o mare problema pt. cei in carucior,eu am un baiat de 21 ani student anul II la Universitatea Petrosani si avem o mare problema cu acest lucru el fiind in carucior.Alta problema este anume ca acele bilete acordate pt.tren nu ne sunt folositoare deoarece nu pot calatorii cu trenul cei care sunt in carucior ca fiul meu(peroane inalte,nu au loc pe holurile trenurilor,etc).legitimatiile ptr.transportul in comun gratuit degeaba sunt,la noi in valea jiului sunt numai maxi-taxi neadaptate.Iarna nu se curata zapada si nu putem merge cu caruciorul pana la statia de maxi-taxi.Ar fi bine ca ptr.acestia sa se acorde o suma fixa lunara de benzina fiindca eu il transport cu masina personala la facultate.Sa fie sprijiniti financiar cei care ajung si fac studii superioare,ori guvernul le-a micsorat bursele de merit a tuturor studentilor.Nu stiu cati studenti in carucior are aceasta tara?si pana a ajunge studenti familia s-a ocupat de integrarea lor nicidecum statul.fiul meu este student la finante banci,a terminat anul I cu 9,95 si ar fi cred un mai bun prim ministru decat acest Boc.A studiat la facultate dupa carti ale d-lui Rusanu din PNL.Sa nu mai vorbim de indemnizatiile lor ce cuantum au de toata jena.Iar noi asistentii lor personali suntem bataia de joc a primariilor.suntem tratati ca ultimii oameni,salariu de toata jena cum v-am mai spus al 13-lea salariu,bonuri cadou,bonuri de masa,anumite sporuri de risc noi nu primim dar functionarii din primarii da.Pai dar eu mi-am lasat serviciul si mi-am dedicat viata acestui copil,caruia ii scriu cursurile,stau cu el la facultate il car in brate pe scari.NOI asistentii lor suntem platiti 8 ore dar ii ingrijim 24 din 24 ore.nu poate manca singur nu-si poate face necesitatile fiziologice singur,igiena,imbracatul.Ar fi multe de spus.Baiatul meu sufera de distrofie musculara forma duchenne,o boala care de obicei ii secera dintre noi la adolescenta,dar eu m-am straduit sa fie cat mai mult aici alaturi de noi.Daca doreste cineva de la Antena sa i-a legatura cu noi va las nr. de tel.0723459182.

 10. gabryela says:

  Interesanta emisiunea,nu stiu cata audienta a avut fiind sambata dimineata.Ar trebui in cursul saptamanii discutata problema la emisiunea d-nei Grecu sau a d-lui Gadea.Sa aiba invitati din toate partidele cand discutati aceasta problema,mai putin pd-l ca au interdictie.

 11. Gabi says:

  Semnaturi “Majorarea indemnizatiilor persoanelor cu handicap”, mesaje noi 2010 pagina 5,6.
  http://www.petitieonline.ro/petitie-p40350039.html

  ”Probabil nu se va face nimic pana cand unul dintre demnitari nu va deveni “persoana cu dizabilitati”! – Tanase Simona 42ani

 12. gabryela says:

  Am primit in sfarsit raspunsul de la ministerul muncii in care mi se comunica ca avem dreptul la al 13-lea salariu,asistentii persoanelor cu handicap grav.Am fost la dl primar cu raspunsul si acesta a spus da nu comenteaza trebuie sa ne primim drepturile si a atentionat-o in acest sens pe sefa de la asistenta sociala si pe cea de la resurse umane.Sefa de la asistenta sociala a spus ca nu au bani la buget pt. al 13-lea dar mentionez ca restul angajatilor din primarie au luat al 13-lea din luna februarie.Cei de facut?

 13. Raspus pentru Gabriela:

  Veti depune o notificare (scrisa) la adresa primarului pentru a vi se acorda cel de al 13-lea salariu ca angajat al primariei in calitate de asistent personal, la care veti anexa raspunsul de la ministerul muncii.

  Daca in 30 de zile nu va raspunde favorabil aveti dreptul sa dati in judecata primarul pentru acordarea dreptului cuvenit.

 14. nu regret ca am dat de blogul acesta..

 15. viorica says:

  nu ne mai spuneti nimic de marirea indemnizatiilor de handicap? mai este valabila si de cind ar trebui sa intre in vigoare legea?

 16. Ar trebui sa intro pe ordinea de zi de la plenul camerei deputatilor. Din pac ate saptamana asta vb doar despre legea educatiei pt ca Roberta anastase vrea sa o treaca fulger, in aceasta saptamana. Daca trece de plen, conform amendamentului introdus de pdl, ar intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011.

 17. viorica says:

  va multumesc pentru raspuns

 18. Multumesc pentru timpul acordat.

Raspunde