Cristina-Ancuța POCORA

Doamnă ministru Plumb, respectaţi drepturile persoanelor cu dizabilităţi!

25 March 2014 ·
DECLARAŢIE POLITICĂ
Doamnă ministru Plumb, respectaţi drepturile persoanelor cu dizabilităţi!
Stimaţi colegi,
Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a sesiza încă o dată problema persoanelor cu dizabilităţi care sunt, în general, uitate sau invizibile în comunităţile lor. Sunt oameni care se confruntă cu un risc crescut de sărăcie şi de excluziune socială şi care nu îşi pot desfăşura activităţile zilnice în mod normal, aşa cum noi, toţi ceilalţi, o putem face. Integrarea în societate a unei astfel de persoane  înseamnă a-i garanta dreptul şi oportunitatea de a avea acces la educaţie şi pregătire, de a-şi găsi un loc de muncă, de a beneficia de serviciile publice. Integrarea înseamnă crearea de politici publice, cadre legislative şi programe care să aibă ca scop îndepărtarea barierelor şi, în egală măsură, promovarea atitudinilor şi resurselor necesare egalităţii şi nondiscriminării.
Însă, din păcate, în România, în cele mai multe dintre cazuri, măsurile pentru asistenţă şi pentru protecţie nu pot satisface nevoile lor specifice. Serviciile de sănătate şi reabilitare sunt greu accesibile, nu sunt întotdeauna de calitate, ţin cont de necesităţile persoanelor cu dizabilităţi în mică măsură şi sunt la preţuri inabordabile pentru acest grup vulnerabil. Persoanele cu handicap, cu precădere cele cu dificultăţi de deplasare, au acces limitat la servicii de sănătate de calitate, inclusiv la tratamente medicale de rutină, ceea ce creează inegalităţi în materie de sănătate fără legătură cu handicapul.
Vedem, astfel, cât de prezentă este încă discriminarea în rândul persoanelor cu dizabilităţi!
Legea reglementează drepturile de care beneficiază această categorie socială, drepturi acordate tocmai în scopul recuperării şi integrării sociale ale acestora, însă ştim cu toţii că este nevoie de mai mult pentru o protecţie reală a acestei categorii sociale! În contextul legislativ specific domeniului persoanei cu handicap, România, ca ţară membră a Uniunii Europene, are obligativitatea de a se alinia ţărilor membre în ceea ce priveşte asigurarea normalităţii şi demnităţii persoanei cu handicap.
Nu putem să nu constatăm că angajarea persoanei cu dizabilităţi nu este încurajată la nivelul societăţii româneşti. În Europa, nivelul mediu de ocupare pentru persoanele cu handicap este în jur de 50%. Abordarea legislativă destinată sa favorizeze angajarea lor este poate aspectul cel mai controversat al politicii în favoarea acestei categorii. În România, conform datelor INS, aproximativ două treimi din persoanele cu dizabilităţi s-au confruntat cu restricţii în ceea ce priveşte participarea la activităţi profesionale şi au nevoie de asistenţă specifică pentru a desfăşura o astfel de activitate. Mai puţin de o treime din populaţia cu dizabilităţi care este angajată a beneficiat de asistenţă specială (sprijin în desfăşurarea activităţii profesionale, echipamente speciale sau adaptări la locul de muncă). Pentru a asigura dreptul la acces neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, sunt necesare măsuri precum adaptarea trecerilor de pietoni, semnalizarea vizuală şi sonoră la intersecţiile cu trafic intens, pavaj tactil, adaptarea clădirilor şi, nu în ultimul rând, campanii de informare şi mediatizare în ceea ce priveşte drepturile acestei categorii sociale!
Astfel, fac apel la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi trag un semnal de alarmă asupra necesităţii elaborării unei strategii în acest domeniu, care să creeze până în 2020 o Românie fără obstacole pentru persoanele cu handicap, obiectivul general al acesteia urmând a fi acela de a oferi acestor persoane capacitatea de a se bucura de drepturi depline şi de a beneficia complet de participarea la viaţa socială şi economică, aşa cum este firesc să fie!
De asemenea, fac apel la găsirea de soluţii necesare garantării unei indemnizaţii minimale pentru acoperirea nevoilor vitale, pentru a putea asigura acestei categorii de cetăţeni păstrarea demnităţii şi a normalităţii vieţii!
În acest sens, eu, în calitate de parlamentar, am iniţiat deja o propunere legislativă care vizează garantarea venitului minim pentru persoana cu handicap, iniţiativă care îşi urmează traseul parlamentar în Camera Deputaţilor şi pe care sper, stimaţi colegi, să o votaţi favorabil atunci când ea va intra în dezbaterea plenului.
Vă mulţumesc!

 


25.03.2014
Cristina Ancuţa Pocora
Deputat al Partidului Naţional Liberal

5 Raspunsuri la “Doamnă ministru Plumb, respectaţi drepturile persoanelor cu dizabilităţi!”

 1. dana corbu says:

  Ar trebui sa se aplece cu maxima atentie asupra acestei categorii de oameni batuti de soarta!

 2. ion stan says:

  modul in care statul trateaza persoanele cu dizabilitati e un indice al modernitatii si al sanatatii societatii! Acesti oameni ar trebui respectati, ajutati si integrati! nu marginalizati si condamnati la saracie si mizerie. Ati auzit, doamna PLUMB?

 3. ion stan says:

  sincer…eu nu o vad in stare pe doamna asta sa faca ceva pentru cei defavorizati! si chiar asa, unde e strategia pentru persoanele cu dizabilitati pentru urmatorii ani? sa nu mi spuneti ca acum scriu la ea!

 4. Multumim pentru declaratie.
  Dar a vazut cineva Legea 448/2006? A vazut cineva ca drepturile sunt incalcate flagrant de catre guverne. Vedeti Art. 58 (13) Cuantumul drepturilor se actualizeaza anual cu indicele cresterii preturilor de consum, prin hotarare a Guvernului. de cand nu s-au mai reactulizat? DIN 2008 STIMATI POLITICIENI. STATUL ROMAN ESTE DIN PACATE UN STAT MAFIOT. COPIILOR CU CES INTEGRATI IN SCOLILE DE MASA STITI CUMVA DACA LI SE ACORDA PRESTATIILE SOCIALE IN BANI? NU DRAGI POLITICIENI. iAR CINE INDRAZNESTE SA LE CEARA ESTE PUS LA COLT PE COJI DE NUCI. RUSINE ROMANIE STAT DE DREPT IN AGONIE. PROTECTIA JURIDICA NU EXISTA. NOILE CODURI CIVILE AU ELIMINAT PRIN OMISIUNE EXCEPTIA EXECUTARII SILITE A CASEI FOLOSITE SI DE PERSOANELE CU DIZABILITATI. Politicieni, vom organiza o colecta publica sa va donam niste bani ca poate nu mai aveti de unde fura, nu mai aveti destul pentru plimbari, pentru hoteluri, pentru chiolhanuri. https://www.facebook.com/events/225156701013752/?ref_dashboard_filter=upcoming

 5. Razvan says:

  Nu exista pentru ca nu se vrea sa existe … toti dau din gura nimanui nu ii pasa …

Raspunde