Cristina-Ancuța POCORA

Dreptate pentru cei care au lucrat in grupa 1 de munca anterior datei de 1 aprilie 2001!

25 November 2013 ·

Va prezint mai jos unul dintre multele mesaje pe care le primesc pe mail, blog sau facebook.  Oamenii doresc sa li se faca dreptate si celor care au lucrat in grupa 1 de munca anterior datei de 1 aprilie 2001.  

Am un dialog sincer si deschis cu acestia si le transmit cum stau lucrurile, ce pasi se mai fac. Am discutat permanent cu doamna ministru Campeanu, cu domnul viceprim-ministru Chitoiu, cu domnul Florin Iordache, presedintele Comisiei de Munca si Protectie Sociala si din punctul meu de vedere aceasta lege trebuie adoptata cat mai repede!

In urma discutiilor am promisiunea, din partea presedintelui de comisie, ca legea va fi pe ordinea de zi in aceasta saptamana!

Va tin la curent!

*** 

 “Dna deputat  Cristina Ancuta Pocora, dupa vestea buna data in seara zilei de 13.11.1013 de dna ministru Mariana Campeanu in interventia telefonica din emisiunea – realitatea la raport moderata de dna Andreea Cretulescu, ca in bugetul pe anul 2014 sunt cuprinse fondurile necesare  pentru cei care au lucrat in grupa 1 de munca anterior datei de 1 aprilie 2001,  avem speranta  ca in sfarsit  in  comisa de munca a Camerei Deputatilor  se va face dreptate .

Santem, asa cum si dna. ministrul Mariana Campeanu a recunoscut, de atitea ori in emisiuni la TV, DISCRIMINATI de o lege adoptata in Parlamentul Romaniei,

Este vorba de Legea 263/2010  art: 158, care la modul samavolnic, prin vestita ,,numaratoare,, a d-nei Anastase  80=160 , nu ne mai recunoaste  dreptul de pensionare cu o reducere de 6 luni / an muncit in grupa 1 de munca inainte de 1 aprilie 2001, in conditii grele, (otelarii, chimie – petrochimie , prelucrarea sticlei, CFR, turnatorii fonta, santiere, etc ).

Colegii nostrii pensionati pina la 31 decembrie 2010 au beneficiat iar noi cei ce nu indeplineam conditiile de pensionare decat  dupa 1 Ianuarie 2011, data intrarii in vigoare a Legii 263,/2010  nu mai putem  beneficia de aceleasi conditii de pensionare din cauza art. 158 care induce legii un efect RETROACTIV.

Singura noastra vina, a unora dintre noi, e ca , ne-am nascut cu o zi mai tirziu .

Sa nu se uite faptul ca la fondul de pensii ni s-au retinut suplimentar sume cu pina la 45% mai mari, varsta de pensionare a crescut, stagiul de cotizare deasemeni , cuantumul pensiei anticipate este mult diminuat  / descurajator .

 PL -x 717/ 2011 varianta adoptata de Senat  ar elimina inechitatile – nedreptatile Legii   263 / 2010  promovata de Boc si Anastase .

Cand vom primi cele 6 luni la an muncit in grupa 1 de munca dna deputat Cristina Ancuta Pocora?

Cu multa stima

B.N.”

7 Raspunsuri la “Dreptate pentru cei care au lucrat in grupa 1 de munca anterior datei de 1 aprilie 2001!”

 1. Butucaru Neculai says:

  Va multumesc in numele colegilor si al meu personal pentru ca sunteti langa noi in rezolvarea problemei grupei 1 de munca pentru cei care au lucrat anterior datei de 1 aprilie 2001, speram ca Plx / 201- varianta adoptata de Senat sa primeasca votul unanim al Comisiei de Munca si a Camerei Deputatilor.
  Cu multa stima
  BN

 2. Butucaru Neculai says:

  Scuze este vorba de PL- x / 2011 nu 201

 3. Ilie Florian - Viorel says:

  Stimata Doamna , va scriu atat in numele meu cat si in numele unor fosti golegi ( care mai traiesc ) cu care am lucrat la Turnatoria din Electro-Putere Craiova ( turnatori , formatori , personal de intretinere , lacatusi , electricieni , instalatori , etc ) . Va rugam respectuos sa ne ajutati sa ne recapatam drepturile luate ( grupa 1 de munca ) de legea 263 / 2010 . De cand s-a dat aceasta lege , am facut nenumarate memorii atat la Presedentie cat si la Guvernul Boc si nu am primit nici un raspuns . Inainte de a face aceste memorii , am consultat 4 avocati ( Iasi – 1 , Bucuresti – 1 , Craiova – 2 ) si toti au zis ca nu este constitutional sa ni se ia un drept dovedit cu acte ( carte de munca , inregistrare la I.T.M. , contributie la Casa de Pensii de 35 % pentru grupa 1 ) . Nu dorim altceva decat un drept castigat prin munca de acum 30 de ani ( grupa 1 ) si sa se respecte legile tarii . Constitutia Romaniei , art. 15 , ( alin. 2 ) , Noul Cod Civil art. 6 ( alin. 1 ) si Decizia 830 din 2008 a Curtii Constitutionale . I-as pofti pe cei care ne-au luat grupa 1 ( speciala ) intr-o turnatorie sa vada conditiile mizerabile care exista si sa stea ( nu sa munceasca ) o ora in fata unui cuptor de topire ( fonta – otel ) la 1500 – 2000 de grade . Insusi domnul Nicolae Vacaroiu cand era Prim-Ministru a facut o vizita la turnatoria din Electro – Putere si a fost profund impresionat de conditiile grele in care se lucra . Avand in vedere conditiile grele de munca , multi dintre fostii mei colegi , datorita bolilor contactate , avand in vedere mediul nociv din turnatorie ( silicoza , antracoza , emfizem pulmonar ) nici nu au mai apucat varsta de 50 de ani . Nu aveti idee cate drame s-au produs la nivel de tara prin luarea grupei 1 ( speciala ) . De asemenea , avand in vedere varsta , nimeni nu te mai angajeaza . Va rugam respectuos sa ne ajutati sa ne recapatam un drept furat pe fata de Legea Pensiilor ( 263 / 2010 ) si care a intrat in vigoare cu 1 ianuarie 2011 . Va dorim multa sanatate si va multumim anticipat .

 4. zaman Florian says:

  D-na ce ati votat azi la Comisia de munca nu acorda celor din fosta grupa I reducerea de 6 luni la an la varsta de pensionare? nu ati adoptat varianta senatului? unde este [email protected]

 5. Andrei says:

  Prin varianta adoptata a PLX 717 si specificata de dvs. pe facebook, stricarati si mai rau Drepturile pentru Gr I de munca celor care au muncit în condiții grele, în oțelării, combinate siderurgice, în industria chimică, în turnătorii de fontă, pe șantiere si nu au mai putut ieși la pensie datorita deciziilor guvernarii PDL.

  Nu ati studiat legea 19 /2000 ????? – art.167 ,Tabelul nr. 4 anulat prin lg. 263 de guv. bocc?? Acest tabel se regaseste in PLX la poz. 7- text adoptat de Senat (la un stagiu de cotizare realizat în grupa I de muncă de 2 ani, de exemplu, persoanele în cauză beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu un 1 ani și 2 luni…etc.) CE ati redat?? astea-s drepturile pe care v-ati laudat ca le reparati??? Nici nu stiti ce a-ti votat . Dimpotriva, ati bulibasit mai rau decat guvernarea trecuta legea pensiilor. De exemplu: o persoana care a lucrat inainte de 2001, 10 ani in grupa I si 5 ani in grupa II, conform art 158 al legii boc avea 10+5 = 15 ANI lucrati in conditii deosebite si beneficia de 3 ani reducere varsta pensionare. In situatia adoptata de Comisie reducerea este numai pentru cei 10 ani de gr. I adica 2 ani si 9 luni. Pai noi suntem mai rau ca cei din grupa a 2 de munca , ei nu sunt restrictionati de iesirea la pensie pana la 31 decembrie 2016 , ei pot sa iasa dupa tabelul vechi din legea 263/2010. Aveti grija cu lege pensiilor, nu o stricati si mai rau decat a stricat-o guvernarea trecuta. Astept un raspuns competent.

 6. Petrica says:

  “Am discutat permanent cu doamna ministru Campeanu, cu domnul viceprim-ministru Chitoiu, cu domnul Florin Iordache, presedintele Comisiei de Munca si Protectie Sociala si din punctul meu de vedere aceasta lege trebuie adoptata cat mai repede!”
  Iata ce a inteles domnul Florin Iordache:
  “Am avizat reintroducerea grupei I de muncă, pentru că printr-o lege nedreaptă Guvernul Boc nu le-a recunoscut vechime celor care au lucrat în condiţiile grele de muncă, prin avizul nostru am reintrodus această măsură, astfel încât cei care au lucrat în condiţii grele, minerit, siderurgie, etc., se încadrează în grupa I de muncă, vor câştiga la pensie ani vechime şi se vor pensiona mai repede”, a declarat preşedintele comisiei, Florin Iordache (PSD).

  “El a exemplificat prin situaţiile în care persoane care au lucrat 8 ani în minerit şi au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu doi ani mai devreme, la 63, iar nu la 65 de ani. De asemenea, cei care au lucrat 16 ani în minerit se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.”
  Pai legea cea dreapta, de care vorbeste domnul Florin Iordache este tot atat de nedreapta precum legea lui Boc. Dupa legea 263 angajatii care au lucrat in conditii deosebite(grupa 1) 8 ani si au stagiul complet de cotizare se reduce varsta de pensionare 1 an si 6 luni (art.55)
  Singura solutie este asimilarea grupei 1 conditiilor speciale prevazute in actuala lege 263 Sau cum spune domna Cimpeanu reducerea virstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare an lucrat in grupa 1.

  Cu deosebita stima
  PP

 7. Grea viata…

Raspunde