Cristina-Ancuța POCORA

E oficial, şomajul rămâne la cote ridicate

27 June 2011 ·

            Că românii o duc din ce în ce mai prost, în ciuda declaraţiilor guvernanţilor, se ştie. Toată lumea, mai exact marea masă a populaţiei, a simţit efectele crizei mondiale şi a politicilor antiromâneşti ale coaliţiei PD-UDMR-UNPR. Valul bulversant iscat premeditat pe tema regionalizăţii şi a revizuirii Constituţiei, ne-a înghiţit pe toţi. Nu mai vedem nimic zilele acestea  din ceea ce se întâmplă împortant pentru oameni. Tinere mame şi copiii lor mor în spitale din cauza dezastrului din sistemul sanitar românesc. Pensionarii leşină la cozile sărăciei sau se încaieră la promoţii pentru un pumn de zahăr. Elevii ies buimaci de la examene, pentru că sistemul de învăţământ nu e în stare să le ofere o programă care să le dezvolte inteligenţa emoţională, creativitatea, capacitatea de analiză şi sinteză, ci le bagă pe gât date şi cifre artificiale. Asistenţii maternali, câţi au mai rămas, nu-şi primesc banii, şi aceia foarte puţini.

 În tot acest peisaj sumbru vine şi o informare din partea Institutului Naţional de Statistică: rata şomajului a fost în primul trimestru din 2011 de 7,6%, în creştere faţă de trimestrul anterior (7,3%), dar în scădere faţă de trimestrul corespunzator din anul precedent (cu o rată a şomajului de 8,1%). Deci, efectele generate de măsurile dezastruoase ale guvernării Boc se simt în continuare. Ceea ce este şi mai grav este că rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (23,6%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

            Dincolo de ceea ce se întâmplă acum pe piaţa muncii, nici viitorul nu se anunţă mai luminos. INS raportează că în primul trimestru din 2011, populaţia activă a României era de 9.810.000 de persoane, din care 9.069.000 erau ocupate şi 741.000 erau şomeri. Asta din cei puţin peste 17 milioane de români cu drept de vot. Ceea ce înseamnă ca numărul persoanelor active, care aduc bani la bugetul de stat, este mai mic sau cel mult egal cu cel al pensionarilor. Populaţia ţării îmbătrâneşte, în curând nu vom mai avea bani pentru a plăti profesorii, pensiile, poliţiştii, funcţionarii publici, medicii, pompierii etc.

            Când ai în faţă fie şi numai aceste cifre realizezi misiunea grea pe care USL-ul o va avea când va veni la guvernare. Doar că aceste greutăţi nu ne descurajează. Din contră. Avem expertiza şi experienţa unei guvernări care a adus României prosperitate. E doar o chestiune de timp până ce românii îşi vor recăpata speranţa şi demnitatea.

P.S. maine, de la ora 14.00 il asteptam, din nou, pe domnul ministru Lazaroiu, la Comisia pentru munca. Pana la aceasta ora stim ca va participa la sedinta.

2 Raspunsuri la “E oficial, şomajul rămâne la cote ridicate”

  1. Nu se poate!
    Păi domnul Boc ne-a dat garanţii că toată lumea care lucra la negru va ieşi la suprafaţă…

  2. Gabi says:

    Intr.o declaratie a d-lui ,Base’acum ceva timp …declara ca nimeni nu este de neinlocuit si nimeni nu ne tine in acesta tara cu forta… si de aceea, suntem liberi sa plecam in strainatate…
    In concluzie prea putin il intereseaza viitorul acestei tari …a copiilor nostri ,a batranilor care au muncit o viata pentru o pensie si lista poate continua…
    Misiunea USL-ului este una extrem de grea dar romanul trebuie sa merga mai departe …sa nu ne pierdem speranta…poate ca un pik mai greu dar stiti cum se spune ” o iesi si soarele deasupra noastra”.

Raspunde