Cristina-Ancuța POCORA

“Educaţia este cea mai puternică armă care poate schimba lumea” (Nelson Mandela)

15 September 2013 ·

Dragi elevi, stimaţi părinţi şi profesori, începe un nou an şcolar. Noi generaţii trec pentru prima oară pragul instituţiilor de învăţământ, altele îşi continuă drumul pentru a-şi clădi, prin învăţătură, un drum în viaţă. Educaţia pe care dumneavoastră, stimaţi profesori, vă străduiţi zi de zi să le-o insuflaţi, constituie, alături de cea primită acasă, premisa şi fundamentul unui parcurs de succes. Misiunea pe care o aveţi este grea şi este, în acelaşi timp, deosebit de importantă. Aveţi sarcina de a păstra şi de a transmite mai departe standardele înalte specifice şcolii româneşti aşa cum noi am cunoscut-o, pentru a mai da o şansă de progres României. Lecţia pe care cu toţii ar trebui să o învăţăm este aceea că nu există investiţie mai importantă pentru un popor ca investiţia în educaţie şi în oameni. Ştiinţa de carte nu va putea fi confiscată nimănui, niciodată, oricât de grele şi de nedrepte ar fi vremurile pe care le trăim.

         

Aceasta este perioada în care toata lumea ţine discursuri despre importanţa şcolii, valoarea dascălilor şi viitorul prin educaţie – valori incontestabile, însă, dincolo de festivismul momentului, trebuie să fim lucizi şi să privim cu obiectivitate: şcoala românească şi, implicit, viitorul nostru sunt în suferinţă şi este nevoie de intervenţii de substanţă!

 

În ceea ce mă priveşte, ca deputat al Colegiului 1 Feteşti-Ţăndărei, am datoria şi responsabilitatea de a vă reprezenta cu onoare în Parlamentul României. Cunosc foarte bine problemele cu care vă confruntaţi. Ştiu că este nevoie de investiţii în educaţie şi cercetare pentru dezvoltare economică şi socială pe termen lung, de modernizarea sistemului de învăţământ superior, de formarea şi educaţia tinerilor ca prioritate pentru asigurarea competitivităţii în Europa. În România se simte nevoia acută de a avea cadre didactice bine pregatite, dar şi respectate şi motivate, iar carenţele sistemului educaţional în acest sens sunt, din păcate, încă prezente.  

 

 Reforma reală se poate produce doar prin modernizarea sistemului de învăţământ şi investiţia în viitorul ţării. De aceea, este esenţial să putem continua investiţiile începute, pentru ca elevii să beneficieze de ele şi pentru a nu fi irosit banii care s-au dat până acum. Întreaga societate resimte nevoia unor politici care să faciliteze accesul la învăţământ şi care să susţină prezenţa tuturor copiilor la şcoală. Învăţământul ”gratuit”, garantat prin Constituţie, continuă să fie foarte costisitor pentru familiile din România. Tot mai mulţi elevi abandonează şcoala, tot mai mulţi elevi au un respect din ce în ce mai mic faţă de instituţiile de învăţământ şi faţă de profesori. Delicvenţa juvenilă este o consecinţă a acestor probleme, iar la nivel macro-economic nivelul de trai din România este reflexia sistemului de învăţământ românesc. Cunosc problemele legate de decontarea abonamentelor de transport din colegiu şi, pentru aceasta, am luat deja măsuri, sesizând aceste nereguli ministerului printr-o serie de adrese. Ceea ce pot să vă promit este că voi acţiona în continuare pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul educaţiei, pentru alocarea sumelor necesare de la bugetul de stat pentru refacerea infrastructurii şcolare. Veţi găsi în mine întotdeauna un partener onest în activităţile dumneavoastră educaţionale şi sociale pe care le urmaţi zi de zi.

 

Vă urez tuturor mult succes, determinare şi putere de muncă şi să ne încredem, împreună, că există posibilitatea de mai bine şi capacitatea de a aduce acest bine în şcoala românească.

Raspunde