Cristina-Ancuța POCORA

Ei cu ei, doar pentru ei! II

08 September 2009 ·

In discursul lor politicienii folosesc des cuvinte generoase: “reprezint poporul”, “cetatenii au dreptul…”, “poporul este suveran”, “cetatenii au acces la deciziile din Parlament”, “ne preocupa soarta pensionarilor, a copiilor, a persoanelor cu dizabilitati”, …

 

Din pacate observ, in fiecare zi, ca exista o prapastie uriasa intre ceea ce zic politicienii si ceea ce ei fac! (Sunt sigura ca nu este cazul sa fac eu o lista de exemple pentru ca stiu ca v-au venit imediat in minte cel putin trei cazuri…)

Am sa va relatez insa un episod trait astazi de mine, in calitate de parlamentar ales intr-un colegiu (Fetesti-Tandarei) cu 73 000 de cetateni.  

 

Dupa cum se stie, alaturi de alti colegi parlamentari, am initiat un proiect de lege privind indemnizatia persoanelor cu dizabilitati (indemnizatia persoanelor cu dizabilitati = pensia minima).

Legea se afla in acest moment in dezbatere, la Senat, la comisia pentru munca, ca prima camera de dezbatere.

Angajatii comisiei mi-au transmis, prin intermediul staffului meu ca astazi se va dezbate aceasta lege in comisia pentru munca.

In consecinta m-am pregatit sa merg la comisie, sa-mi sustin legea. Am invitat sa vina alaturi de mine cativa reprezentanti ai ONG-urilor persoanelor cu dizabilitati (conform parteneriatului pe care l-am initiat la inceputul anului!). Am adus la cunostinta conducerii Comisiei faptul ca acestia vor participa la sedinta in conformitate cu normele legale, care prevad caracterul public al sedintelor din Parlament.

 

Ei, aici…surpriza!

Mi s-a comunicat ca nu este nevoie sa ne complicam…ca nu este cazul ca reprezentantii ONG-urilor sa participle…ca ordinea de zi e incarcata … ca nu s-a aprobat accesul lor la sedinta…

In calitate de presedinta de comisie, dar si ca membra a comisiei pentru munca de la Camera Deputatilor, nu am putut accepta o astfel de pozitie venita din partea unei comisii parlamentare!

In consecinta, mi-am luat invitatii si am plecat cu ei la Comisia de la Senat!

Acolo, doua doamne, angajate ale comisiei, “extrem de incurcate de gestul meu” mi-au cerut sa am intelegere…!

Am respecat normele interne si nu am intrat cu invitatii mei in sala de sedinta, ci am asteptat cuminti, in fata usii, intr-o ultima incercare de al convinge pe presedinte …

 

…Dupa zeci de minute de asteptare…am fost invitati sa intram!

 

Degeaba insa! Am aflat repede ca angajatii comisiei  s-au cam incurcat in legi, initiatori…si de fapt astazi era pe ordinea de zi o lege cu titlu identic cu legea mea, dar avea alti initiatori si reglementa ala problema…

Deci m-au chemat degeaba astazi! I-au injosit degeaba astazi pe reprezentantii persoanelor cu dizabilitati…  Va trebui sa mergem intr-o alta zi, cand sper sa nu mai incurce nimeni borcanele!

 

Iata deci cum am pierdut astazi o ora datorita unora care nu isi fac treaba cum trebuie!

Iata cum niste oameni  cu probleme de sanatate sunt pusi, pentru a mia oara, pe drumuri!

Iata cat de “usor” se intra la sedintele din Parlament!

Iata atitudinea politicienilor fata de cei pe care ii reprezinta si carora li se adreseaza in campanie!

6 Raspunsuri la “Ei cu ei, doar pentru ei! II”

 1. Nu mai putem fi surprinsi de nimic, dupa ce ministerul educatiei a taiat fondurile pentru manualele nevazatorilor dupa cum scrie pe blogul Alinei Gorghiu.

 2. gabi says:

  Inca o data ii ”felicit ” pe acesti politicieni care ignora problemele acestor oameni care au nevoie de atata ajutor….ce pot sa spun, acesti oameni folosesc cuvinte frumoase pana iti vaneaza votul…noi nu avem nevoie de politicieni care vaneza voturi si care sunt draguti doar pe parcursul campaniilor electorale vrem oameni carora le pasa de problemele noastre si chiar ne ajuta….dar dupa cum se vede e cam greu ….
  Apropo de ce ati mentionat la inceput..”cetatenii au dreptul ” ca si intrebare…la ce avem noi dreptul?…daca un proiect de lege pentru indemnizatia persoanelor cu dizabilitati astepta atat, pentru a fi dezbatut alte proiecte nu mai zic ….greu domnilor… de aceea merge tara asta atat de bine …!!!

 3. Irina says:

  Cand o sa putem si noi sa va multumim pentru adoptarea acestui proiect de lege?

 4. OFELIA says:

  Stiti ce ma revolta cel mai mult? Urla politicienii la tv ca e criza, ca nu sunt bani, ca trebuie stransa cureaua.Dar criza asta e o buna masca pentru a acoperi hotia si incompetenta din trecut, e o scuza excelenta a celor care trebuiau sa faca si n-au facut. Dar afectati suntem noi, cei de rand, clasa sociala de mijloc devine clasa sociala ”de jos” iar cei ”de jos” devin niste oameni disperati ale caror zile sunt o permanenta lupta de supravietuire. Cei care au dus-o bine pana acum si ne-au sfidat pe toti ceilalti cu averea si opulenta lor o vor duce bine si de acum inainte. Pentru ei criza inseamna doar o lista mai scurta de cumparaturi de lux, sau vacanta mai scurta cu 2-3 zile. Ma uit in jur si vad multi tineri , in putere, efectiv nu-su gasesc nicaieri loc de munca, au lucrat in confectii, in constructii si acum au ramas pe drumuri, invidiosi pe cei ce au ajutor de somaj. Ce s-a intamplat cu banii imprumutati de Guvern? Parca promiteau locuri de munca, dezvoltare si speranta. N-au facut nimic pentru cei multi ramasi pe drumuri, si cu atat mai putin vor face pentru cei cu dizabilitati. Acestia sunt oameni loviti de soarta din toate partile, au neputinta fizica, greu de indurat, si nesimtirea si sfidarea celor care ar trebui sa-i ajute. Indemnizatia care o propuneti pentru ei nu e nici pe departe o suma mare, si ma gandesc ca decat sa aloce fonduri pentru tot felul de proiecte SF, mai bine s-ar gandi de doua ori la prioritati. Aaaaa…poate se gandesc, dar e clar ca termenul de prioritate are alt inteles pt EI. Eu am o dorinta imposibila, dar o spun: sa se poata ceda dreptul de a guverna si gestiona Romania, sa vina cineva competent, sa puna pe hartie, sa socoteasca, sa traga linie si sa ia masuri. Sa adune surplusurile ce nu pot fi justificate, sa stabileasca clar ce servicii sunt necesare a fi platite din banii publici, oamenii potriviti, si sa repuna in gandirea noastra notiunea de ”productie proprie”, munca si responsabilitate pentru noi si cei din jur.
  Vin alegerile…..pe cine sa aleg, cand unul e mai rau decat altul? Serios, nici nu ma duc la vot, stiu ca nu e civic, dar daca ar candida ..Vlad Tepes..m-as duce.
  Gata cu filosofia mea de miez de noapte, va tin pumnii pentru ceea ce faceti, nervi de otel si inima mare sa iertati atata nepasare.

 5. @ofelia
  ai mare dreptate!
  legat de vot, eu cred ca daca toti cei care nu mai vor sa mearga la vot ar lua hotararea sa o faca, sa voteze, iar votul lor ar fi intr-un sens anume, ati reusi sa va impuneti vointa!
  Din pacate cei care “tac” sunt mai multi decat cei care voteaza, iar cei din urma decid pentru cei dintai. …
  multumesc pentru gandurile bune!

 6. […] acelasi timp multumesc Ligii pentru Apararea Drepturilor Persoanelor cu Handicap si tuturor celorlalti parteneri din randul…si m-au ajutat sa fac o lege cat mai aproape de nevoile persoanelor cu handicap din Romania! De […]

Raspunde