Cristina-Ancuța POCORA

Avem nevoie de un Cod de conduită în mediul virtual?

24 August 2010 ·

Update: 

Din pacate, astazi, nu am reusit sa particip la dezbatere pentru ca in acelasi timp a avut loc dezbaterea Legii pensiilor in cadrul Comisiei pentru munca si protectie sociala si a trebuit sa-mi sustin amendamentele.

Va prezint atasat comunicatul de presa cu sinteza dezbaterii.comunicat dezbatere 25 08 2010

Vreau sa subliniez ca din punctual meu de vedere, acest Cod nu este o reglementare, nu are valoare juridica ci are ca unica regula, “regula bunului simt”.

Sper ca la acest  Cod vor adera, din proprie initiativa, cat mai multe site-uri si bloguri.

************

Internetul începe să devină principala sursă de informare şi documentare a cetăţenilor. Evoluţia Internetului a devenit un instrument tot mai des folosit pentru dezbaterile politice, un instrument esenţial pentru exercitarea libertăţii de exprimare şi pentru dezvoltarea activităţilor de afaceri.

Consumatorii de informaţie online au acces la o gamă largă de materiale, mergând de la jurnalism de înaltă calitate până la programe de divertisment.

Blogurile reprezintă un mijloc de exprimare folosit din ce în ce mai mult atât de profesioniştii mass-media, cât şi de politicieni şi alte categorii socio-profesionale sau persoane private, iar statutul autorilor şi editorilor, inclusiv cel juridic, nu este stabilit şi nici indicat în mod clar cititorilor acestora, ceea ce duce la incertitudini referitor la imparţialitate, protejarea surselor, stabilirea responsabilităţii în cazul unui litigiu.

Internetul, prin libertatea pe care o pune la dispoziţie poate fi folosit, printre altele, sub protecţia anonimatului, pentru transmiterea mesajelor denigratoare, violente, a informaţiilor false, a materialelor trucate (fără a se specifica explicit acest lucru) ; pentru atacuri la persoană fără ca aceasta să aibă posibilitatea dreptului la replică, pentru campaniile de recrutare pentru cauze care pot leza drepturile fundamentale ale omului, pentru comiterea unor infracţiuni economice.

Copiii constituie un grup deosebit de vulnerabil în faţa avalanşei informaţionale din mediul online. Conform statisticilor, a scăzut de la an la an vârsta copiiilor care au acces la Internet, lumea virtuală devenind sursa principală de informare şi documentare. În condiţiile în care inclusiv site-urile media, blogurile, alte site-uri ale unor instituţii publice permit postarea de comentarii denigratoare, injurioase, folosirea unui limbaj licenţios, educaţia copiiilor poate fi grav perturbată, cu efecte pe termen lung.

*****

In consecinta, miercuri, 25 august 2010, ora 11.00, la sediul Camerei Deputaţilor, sala Comisiei de învăţământ (camera 3150, et. 3) va avea loc la o dezbatere,  cu ONG-uri si sindicate, privind oportunitatea adoptării unui Cod de conduită în mediul virtual.

Demersul este susţinut de un grup de iniţiativă, constituit din senatorii: Lia Olguţa Vasilescu (PSD) şi Mihaela Popa (PD-L), deputaţii: Cristina Ancuţa Pocora (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Carmen Moldovan (PSD), Oana Mizil (PSD) şi Lavinia Şandru (PIN).

      Ce propunem?

Trebuie precizat din start că, prin demersul nostru, nu dorim îngrădirea dreptului la liberă exprimare a utilizatorilor Internetului sau reglementarea în termeni legislativi a activităţii online. De asemenea, nu urmărim limitarea, sub nicio formă, a independenţei editoriale şi jurnalistice.

Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra unui fenomen cu efecte negative asupra copiilor/tinerilor prin expunerea acestora la un mediu nociv, creat de lipsa bunului-simţ a unor utilizatori ai Internetului.

Propunem “regula bunului-simţ”, aceea ca fiecare administrator de site să utilizeze un filtru care să blocheze publicarea acelor texte cu un conţinut injurios. Comentariile negative pot fi exprimate şi fără a fi folosite cuvinte/expresii care nu se găsesc în dicţionarul limbii române; Propunem adoptarea unui Cod de conduită în mediul virtual, care să conţină cerinţa respectării de către adminsitratori a Regulii de bun-simţ în mediul online.

45 Raspunsuri la “Avem nevoie de un Cod de conduită în mediul virtual?”

 1. Am deschis și eu subiectul pe blog, sper să aruncați un ochi mâine:

  http://www.nenealars.com/2010/08/24/codul-de-conduita-in-mediul-virtual/

  Eu îmi pun mari speranțe în tine și Alina să nu faceți vreo prostie. 🙂

 2. Sorin Ghinescu says:

  Va apreciez ascutimea observatiei si sunt de acord ca net-ul este poluat pe alocuri cu prea multe injurii. Nu prea imi este clar cum s-ar implementa o astfel de masura si din discutii cu specialistii care isi modereaza propriile forumuri am inteles ca n-ar fi simplu de realizat. Cineva spunea spre exemplu ca la site-uri precum avocatnet.ro si altele ar fi si 30 moderatori simultan care triaza comentariile. Un filtru automat bazat pe un dictionar n-ar rezolva prea mult pt. ca unele sintagme pot fi considerate injurioase in anumite contexte fara a fi detectate de filtre. Deasemeni variatiile cu caractere ‘wild’ introduse in cuvinte ar putea depasi filtrele.
  In concluzie, pentru o implementare eficienta s-ar putea ca investitia in timp si bani sa fie mai mult decat triviala.
  Cred ca am face mai bine daca invatamantul si programele de cultura, etc… ne-ar dota impotriva tentatiei de a ceda unui limbaj periferic.

 3. argus says:

  dupa fatza arati a boarfa de periferie(centura) si ,dupa cum gandesti si te exprimi,o confirmi…hai sictir cu tampeniile tale cu tot…

 4. iata despre ce vorbim! Si pentru ca domnul argus isi permite, imi voi permite si eu sa dau datele lui: argus
  [email protected]
  92.84.88.21
  Submitted on 2010/08/24 at 6:28pm

 5. @Lars
  Multumesc pentru mesaj si pentru incredere 🙂 Te asigur ca sunt total impotriva cenzurii. Nu voi participa la un proiect care va avea un astfel de rezultat.
  Discutia de maine este deschisa, daca doresti, te invit, desi va mai urma o discutie cu sefi din mass-media si cu posesori de site-uri, bloguri.

  P.s. Ce parere ai fata de “amenda” aplicata lui argus?!

 6. Husam says:

  orice fel de cenzura sau schimbare modului de operare a internetului va distruge esenta liberatatii pe care internetul ne ofera.daca se incepe asa in cativa ani o sa ajungem ca in China sau Arabia Saudita

 7. Semanticus says:

  Cred ca faza cu Argus era un test, hehehehe.

 8. Stimata Doamna,

  Solutia de restrictionare a exprimarilor vulgare pe internet consider ca este o solutie corecta. Salut pe aceasta cale decizia dumneavoastra. Cu regret constat insa ca, desi sunt convins ca decizia dumenavoastra a venit pe fondul unor bune intentii, activitatea este tipic “parlamentara”. La o astfel de intalnire, ar fi fost poate indicat sa invitati bloggeri si ziaristi in loc de ONG-uri si sindicate! In primul rand pentru ca ONG-urile sunt complet depasite de evolutia societatii (dupa cum se si observa in ultimii ani) iar sindicatele n-au chiar nici o legatura cu aceasta situatie!!!
  Apoi, poate ca ora aleasa este una de lucru “febril” in “Casa poporului”, dar o ora mai tarzie ar fi putut face ca mai multi interesati sa participe sa poata ajunge … In definitiv, presupun ca doriti sa aveti o discutie cat mai ampla si la care sa participe cat mai multi interesati de acest subiect!
  Asadar, intentie buna, organizare proasta, rezultat previzionat: esec!!!

 9. […] Moldovan (PSD), Oana Mizil (PSD) şi Lavinia Şandru (PIN).” Informatia este preluata de aici. Nu prea inteleg ce treaba au sindicatele cu toata povestea, dar banuiesc ca, la nivelul de interes […]

 10. Nu cred că mediul virtual ar trebui privit diferit de spaţiul public.

 11. @ Cristina
  Este urât că domnul argus a scris acele lucruri, publicarea adresei de email (probabil fictivă) şi a adresei IP, probabil şi ea fictivă, că doar domnul argus nu locuieşte tocmai în comuna Plopu de Prahova, este însă ceva şi mai grav. Chiar nu trebuia să faceţi acest lucru. Părerea mea.

 12. Cristina, sper ca iti dai seama de imensul potential distructiv al unei astfel de initiative. Ne jucam aici cu un drept fundamental – cel al libertatii de exprimare. Tu, ca liberala, poti accepta ca una dintre libertatile fundamentale sa-ti fie acordata procentual? Daca ce spui corespunde, poti vorbi, daca nu, calus la taste?

  Apoi, cine va stabili ce e injurios si ce nu? Adica: cine se va erija in judecatorul moral suprem al natiei? Si cu ce drept? Nu ti se pare ca seamana prea mult cu situatia din care tocmai ce-am iesit cu nu mai mult de 20 ani in urma?

  Cristina, eu unul sunt oripilat de faptul ca un parlamentar liberal s-a putut alatura unei astfel de initiative. De la doamna Vasilescu nu mai astept nimic de multa vreme, dar tu? Da, Internetul e plin pe alocuri de balarii; dar ar trebui sa stii ca problema asta nu se rezolva administrativ, ci prin educatie. Si ca imaginatia individuala e capabila intotdeauna sa invinga astfel de penibilitati administrative, reducandu-le la dimensiunea ridicola de prostioare pe care o au.

  Nu sunt din colegiul tau, deci nici o teama ca pierzi un alegator. Dar asta nu ma impiedica sa fiu trist…

 13. @Cristina: referitor la argus, eu sterg comentariile de genul acela fara regrete. A-i publica IP-ul nu rezolva nimic. Iti dai seama ca e-mailul e fals…

  Multumesc pentru invitatie, totusi la ora 11 muncesc, cineva trebuie sa scoata tara din criza. 🙂

  Voi fi totusi bucuros sa particip la o intalnire cu bloggeri pusa la o ora in afara programului de lucru.

 14. smoker says:

  Dat fiind ca faci parte din grupul de initiatiava al acestui proiect este…… sa zicem obraznicie sa ne intrebi abia acum.

 15. smoker says:

  ai sarit imediat sa-i dai adresa fara sa te interesezi ce e cu el (argus). Ai fi fost surprinsa sa vezi ca el este un postac pdl-ist care pe blogurile A3 posteaza atat impotriva antenelor cat si impotriva oricui care gandeste altfel decat linia basesciana

  In mod normal trebuia sa vezi ce e cu IP-ul lui, sa verifici la a3 daca exista acest email si cine e in spatele lui.

 16. Gabi says:

  Avand in vedere ca postarile se fac in general sub nick-uri, rezulta ca nu se pot trage la raspundere directa cei ce au postat….. Atunci ar trebui ca cel ce gazduieste un site sa fie amendat pentru ca permite postarea comentariilor care contin injuraturilor, obscenitatilor, etc….. Astfel, va trebui ca oricare gazda pentru astfel de site , fie sa anunte de la inceput ca pe site-ul respectiv nu se pot posta astfel de injuraturi si sa aplice un sistem de blocarea a comentariilor .

 17. @smoker
  nici nu stiu, nici nu am timp sa verific fiecare persoana care nu vorbeste civilizat. faptul ca voi ati identificat personajul portocaliu este suficient.
  multumesc

 18. @smoker
  acest grup de initiativa s-a reunit in jurul unei idei. vom supune dezbaterii aceasta idee, ne vom consulta, in mai multe etape cu cei implicati si vom vedea care sunt argumentele pro si contra si solutiile care se desprind. chiar in titlu am subliniat acest lucru prin cuvantul “oportunitatea”.

 19. @lars
  asa voi face si eu de aici inainte, in urma sugestiilor voastre!
  am retinut ca urmatoarea intalnire tr sa aiba o ora accesibila tuturor.

 20. sorin gyorgyfalvi says:

  Citat din initiativa voastra : “Propunem “regula bunului-simţ”, aceea ca fiecare administrator de site să utilizeze un filtru care să blocheze publicarea acelor texte cu un conţinut injurios.”

  Va informez pe aceasta cale ca majoritatea celor citeva zeci sau sute de mii de site-uri sunt automate, adica postarea se face fara moderator sau administrator. Daca prin initiativa voastra veti reusi sa obligati existenta unui moderator, aest lucru inseamna costuri care marea majoritate nu le vor aloca pentru ca nu si-i le permit. In mod cert… NU AVETI CE SALE FACETI ! Ei pot muta pur si simplu site-urile in afara tarii, iesind astfel de sub incidenta legislatiei Romaniei. In UE nu exista asemenea restrictii. Ca sa nu mai zic ca poti muta site-ul si in Bangladesh… caci pe net de deplasezi fara restrictii la granita.

  Deci… o simpla pierdere de vreme din partea voastra, in timp ce tara trece prin cea mai grea criza politica dupa moartea lui Burebista…

 21. sorin gyorgyfalvi says:

  oooops…

  Vad ca tu te-ai asigurat din timp impotriva incidentelor initiativei voastre legislative si ti-ai pus site-ul in Danemarca…

  The IP address 95.64.xxx.xxx is assigned to Denmark

  La fel si Olguta Vasilescu
  The IP address 76.74.xxx.xxx is assigned to Great Britain (UK)

  La fel si Lavinia Sandru, Oana Mizil

  The IP address 76.74.xxx.xxx is assigned to Great Britain (UK)
  (host identic cu Olguta Vasilescu)

  Mihaela Popa are blogul pe un host cu IP ascuns, blogspot.com, respectiv http://www.carmenmoldovan.ro/

  Singurele care are site-ul pe un host romanesc sunt Alina Gorghiu si Carmen Moldovan

  deci… ooooops ! 🙂

 22. smoker says:

  dar obligatia ta era sa faci verificari inainte de a posta IP-ul lui si mail-ul. Daca nu obligatie legala, cel putin morala, din prispa unuia care apara drepturile si libertatile omului. Sau nu e asa? Poate nu stiai, asa cum nu stiu nici mii de kinderi care au bloguri sau comenteaza pe bloguri.
  Oricum, multumesc pt iluminare, pana dimineata aveam impresia ca sunteti cativa politicieni, si mai ales din PNL care vreti sa faceti ceva. M-ati pierdut. Si votul meu. si al catorva mii de oameni

 23. @sorin
  tine de noi cum ne facem viata. daca vrem ca ea sa fie frumoasa si curata intervenim atunci cand vedem ca acest lucru nu se intampla. e de preferat sa intervenim pentru ca asa este bine si corect nu pentru ca ne obliga ceva sau cineva.
  Internetul face parte din viata noastra si va creste influenta lui. depinde de noi cum il pastram!
  Eu zic ca avem doar de castigat daca suntem civilizati si ne purtam asa si in spatiul virtual.

 24. @sorin
  🙂 pe blogul si pe site-ul meu nu vei gasi un limbaj “nepotrivit”. informatia pe care mi-o dai, iti marturisesc ca nu imi este cunoscuta, pentru ca de partea aceasta s-a ocupat cineva de specialitate.

 25. @smoker
  vine cineva la tine in casa, te injura si tu, politicos, spui “multumesc”!
  Cum am mai spus aici, de acum, voi urma sfatul vostru si nu voi mai da aces la astfel de mesaje!

 26. sorin gyorgyfalvi says:

  Eu cred ca cei care ne dorim un limbaj civilizat folosim tot un limbaj civilizat, deci pentru noi initiativa voastra legislativa nu are nici un efect.

  Eu incercam sa explic faptul ca initiativa nu va avea efect nici asupra celor care NU VOR sa foloseasca un limbaj civilizat.

 27. smoker says:

  deci sa inteleg ca tu vrei sa fii acoperita din pct de vedere legal. sa o luam metodic si din realitate:
  te injura unul, tu oricum ai moderare. dai drumul la mesaj sau nu. dar tu ce vrei de fapt? ca un copil de 12 ani sa fie atent la ce vorbeste pe net? sa te duci sa-i faci reclamatie la politie ? sa faceti un fel de baza de date sa banati IP-ul respectiv pe net? unde duce o asemenea reglementare? Pt ca nu isi are rostul de a da o lege fara masuri.
  Daca vreti o abordare cu adevarat de viitor si cu adevarat liberala educati acei copii, educati masele de oameni, luminati ultrasii. Ceea ce faceti voi cu acest proiect e ca si cum ati da o lege ca fiecare om din tara asta sa se spele pe dinti de cel putin 2 ori pe zi. ca deranjeaza alte persoane din jurul lui.
  Dar sa abordam viitorul internetului. iei o cartela pre-pay si te conectezi la internet. ce-i faci aluia? e un noname care a luat o cartela din deva si s-a conectat la net in iasi ca sa te injure.
  alta abordare: conectivitatea. apar tot mai multe device-uri care asigura conectivitate automata. sa mai mentionez de conectare non-stop prin implanturi? ce mai reglementati atunci?
  am cateva intrebari retorice: care e rata piratarii sistemului de operare windows? sa aduc aminte ca e ilegal? sa aduc aminte ca dita presedintele a laudat folosirea copiilor piratate ale windowsului ca astfel iata… “acum datorita acestui fapt am ajuns sa incheiem contracte cu microsoft” (am citat din memorie). Sa mentionez ca exista open source?

  Cu alte cuvinte, Cristina o asemenea reglementare e puerila. incercati sa controlati comportamentul oamenilor. Oameni nemultumiti sau manipulati(ca sa nu spun platiti) sa posteze impotriva voastra doar prin injurii.
  daca vreti sa protejati copii, de ce nu educati parintii sa nu-si lase bebe-ii aiurea pe net?
  UIte, fa un exercitiu: uitate pe stirile de pe a3 sau realitatea. cate injuraturi nu sunt acolo si care ii injura pe ei, nu pe politicieni.uita-te ce combinatii tip messengereala. multe sunt blocate chiar de filtrele care vreti sa le impuneti prin lege. dar unele trec tocmai datorita creativitatii celor care vor sa injure cu orice pret. Un moderator uman ar rezolva problema injuriilor directe, sau nu. pt ca pot face o injuratura asa de alambicata si demna de academie incat desi un copil de 3 ani (care in mod normal nu are ce cauta acolo) o intelege perfect, ea nu reprezinta o injuratura si trece de operatorul uman.
  Nu mai abordez alte aspecte precum: interpretarea injuriilor, controlul varstei celui care e intre scaun si tastatura, a deplinatatii mintale a acestuia;aspecte tehnice: proxy, ce inseamna de fapt un ip; si aspectul ca de regula se primeste ce se merita(ma refer la injuraturile de pe site-urile de stiri, nu la argus ca posteaza injuraturi pe toate blogurile a tot ce inseamna opozitie politica sau jurnalistica).
  In incheiere, daca vrei accepti acest comment, sau nu. cel putin salveaza-l si te rog sa i-l dai si alinei ghorghiu. astfel va afla de ce nu voi mai accesa nici blogul ei, asa cum an anuntat-o de dimineata. Esenta ar fi ca nu am nevoie de o lege care sa ma oblige sa ma spal pe dinti de 2 ori pe zi pt ca deranjez pe cei din jurul meu. E de ajuns o campanie care sa-ti aduca aminte ca e bine si frumos sa ai dantura proprie pana la 120 de ani

 28. Nu sunt de acord nici cu domnul smoker.
  IP-ul şi adresa de email nu se pot publica sub nici o circumstanţă. Nu contează că probabil sunt false amândouă, dar este o cerinţă ca astfel de informaţii cu caracter personal să nu fie publicate. Este o regulă a internetului. Se pot folosi aceste informaţii pentru a bana intrarea respectivului, dar nu se pot face publice.

 29. Cosmin says:

  Nu avem nevoie de niciun cod ca de aia suntem liberali si nu comunisti,nu va mai dati sofisticata.

 30. Cosmin says:

  bunul simt nu inseamna sa interzici omului sa spuna ce vrea.

 31. Nu interzic, ii propun ca atunci cand isi exprima opinia sa o faca intr-un limbaj pe care il folosesc si cand in zona sunt copilasii lor.

 32. sorin gyorgyfalvi says:

  Oamenii in general se autoselecteaza, asa cum zice proverbul: cine s-aseamana s-aduna..

  Eu de pilda, nu intru pe bloguri cu injuraturi, si din moment ce blogurile care se vor curate au moderator… imi este de ajuns.

  La fel si cei carora le plac doar injuriile intra cam doar acolo unde ele exista. Convingeti de exemplu un otv-ist sa se uite la discovery… si veti vedea ca nu se prea poate. Puteti sa-l obligati printr-un cod de conduita sa se uite o ora pe zi la discovery ? Cred ca nu… Asta ar putea proveni doar din educatie, si cred ca ar fi mult mai util un sistem bine gindit de invatamint.

  Apropo, avem cod de conduita in politica de retail a supermarket-urilo, foloseste ea la ceva ? Apa de ploaie… demagogie menita sa mai tina citeva zile atentia noastra pe micile ecrane, cu scop pur comercial.

  Insusi modul de a gindi asa ceva este gresit, si se aseamana politicii lui boc, care prima data taie si dupa aia se gindeste cum sa procedeze cu problemele care au decurs din taiere. Eu de fapt mai mult pentru asta sunt indignat, pentru ca dupa 2 ani de politica total destructiva s-au molipsit multi… Vreau sa cred ca mai am sansa sa vad politici cu adevarat constructive, care sa reaseze pe alte baze viitorul tarii.Vreau sa vad bani cheltuiti cu cap, nu investitii in reclame pentru turism cind noi nu avem nimanui ce arata… Vreau sa vad politici de incurajare, nu de constringere, pentru ca mentalitatea liberala tocmai asta inseamna, asemeni cotei unice care a adus mai multi bani datorita conformarii voluntare, nu datorita infiintarii de n institutii de persecutare…

  Vreti sa stiti care e cel mai important motiv pentru care boc n-ar reusi nici intr-o mie de ani sa repuna economia pe picioare ? Nu, nu e faptul ca habar n-are de economie, ci faptul ca incearca sa constringa mediul de afaceri in loc sa-l sustina prin politici guvernamentale. Si pe vremea guvernarii liberale erau destule aberatii procedurale in mediul economic, dar lumea facea un efort in plus pentru a trece si peste urmatorul hop. Acum, va spun ca exista multa lume care asteapta sa plece boc pentru a se reapuca de treaba. Dar daca politica lui boc va fi inlocuita cu una asemanatoare… relansarea economica poate intirzia multi ani de acum incolo.

 33. Carmen says:

  Hmmm. Cod de conduita in mediul virtual? La ce bun sa ne ocupam de protejarea copiilor in mediul virtual cand nu-i putem proteja in mediul real.
  Esti cu copilul in parc, pe strada sau in oricare alt spatiu public. Trec unii pe langa tine si se injura in fel si chip. Cum poti sa-ti protejezi copilul de limbajul lor vulgar? Sa-i acoperi urechile? Sa cauti din priviri un politist care sa-i amendeze? Adevarul e ca n-ai cum sa-ti protejezi copilul de astfel de “incidente”.
  Cred ca prin acesta “initiativa” se doreste mai mult protejarea politicienilor de injuraturile mai mult sau mai putin meritate. Lasati-ne macar dreptul de a va injura dupa ce ne calcati in picioare.

 34. Gabi says:

  Indiferent ce credem depre politicieni, consider ca putem sa argumentam altfel actiunile lor decat sa comentam in mod vulgar …consider ca asta este lipsa de respect pentru noi sa incepem sa injuram , etc …dar depinde de educatia fiecarei persoane .
  In ceea ce priveste selectarea comentariilor, DA mi se pare corect sa nu postati pe blog coment.care aduc injurii la adresa dv …poate asa, cei care intradevar cei care vor sa.si expuna parerile sunt obligati sa isi schimbe atitudinea …poate …

 35. Semanticus says:

  @Pocora,
  Va rog sa imi spuneti daca participati si la alte proiecte pe aceeasi tema derulate de fundatii. Aveti oarece interese pe mai multe planuri? Multumesc

 36. roxana says:

  Ideea e foarte buna. Netul, care trebuia sa fie spatiul intelectualilor, a ajuns spatiul derbedeilor fara educatie, care ne obliga si pe noi sa citim laturile lor. Nu descurajati, niciuna! Cea mai expusa a ramas Olguta. Sper sa aiba nervii tari! Si tu la fel, Cristina!

 37. Adrian says:

  http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/conventii-internationale/declaratie-privind-libertatea-comunicarii-pe-internet-consiliul-europei.html

  Vreau sa accentuez acest paragraf:

  Principiul 7: Anonimat
  “Pentru a asigura protectia importiva supravegherii online si a spori libera exprimare a informatiilor si ideilor, statele membre trebuie sa respecte vointa utilizatorilor de Internet de a nu isi face cunoscuta identitatea. Aceasta nu impiedica statele membre sa ia masuri si sa colaboreze pentru a-i descoperi pe cei responsabili de savirsirea unor infractiuni, in concordanta cu legea nationala, CEDO si alte acorduri internationale in domeniile justitiei si politiei.”

  Puteti comenta cu privire la motivul pentru care i-ati incalcat lui Argus dreptul la anonimat, publicandu-i adresa de e-mail (fie ea si falsa) si IP-ul?

  “Si pentru ca domnul argus isi permite, imi voi permite si eu sa dau datele lui”. Asadar sunteti adepta a principiului “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. V-as sfatui sa renuntati la el, deoarece s-ar putea sa scoateti vreodata ochiul cuiva care adera la acelasi cod de reguli ca dumneavoastra.

 38. Jderu Mircea says:

  http://www.youtube.com/watch?v=PKavW4wgvQI
  Da, pe Creanga il cenzuram?

 39. Semanticus says:

  Ma rog si tacerea este un raspuns, hehehehe.
  Mai aveam o intrebare. Nu ati fost la dezbatere penca ati fost la alta Comisie cea cu munca si protectie sociala. Insa la televizor s-a vazut ca ati plecat de la aceasta Comisie?!?!
  Deci ce sa intelegem?

 40. @semanticus
  particip la toate proiectele care au o finalitate sanatoasa pentru societatea romaneasca.
  chiar am fost la comisia de munca, de la orele 10.00 la orele 13.00. Am plecat dupa ce am dezbatut 102 articole. Din pacate, la acea ora se incheiase discutia pe marginea codului de conduita. 🙂

 41. Semanticus says:

  Gata initiativa?! trecem la alt joc de glezne? :))))

 42. In sfarsit am gasit un post care chiar imi da raspuns la intrebarile mele ! Multumesc !

 43. […] suplimentare pentru protejarea copiilor de mesajele cu caracter obscen vehiculate pe Internet. (aici si aici ) La momentul respectiv, cei care susţineam acest demers, am fost acuzaţi că vrem să […]

Raspunde