Cristina-Ancuța POCORA

Avem nevoie de un Cod de conduită în mediul virtual?

24 August 2010 ·

Update: 

Din pacate, astazi, nu am reusit sa particip la dezbatere pentru ca in acelasi timp a avut loc dezbaterea Legii pensiilor in cadrul Comisiei pentru munca si protectie sociala si a trebuit sa-mi sustin amendamentele.

Va prezint atasat comunicatul de presa cu sinteza dezbaterii.comunicat dezbatere 25 08 2010

Vreau sa subliniez ca din punctual meu de vedere, acest Cod nu este o reglementare, nu are valoare juridica ci are ca unica regula, “regula bunului simt”.

Sper ca la acest  Cod vor adera, din proprie initiativa, cat mai multe site-uri si bloguri.

************

Internetul începe să devină principala sursă de informare şi documentare a cetăţenilor. Evoluţia Internetului a devenit un instrument tot mai des folosit pentru dezbaterile politice, un instrument esenţial pentru exercitarea libertăţii de exprimare şi pentru dezvoltarea activităţilor de afaceri.

Consumatorii de informaţie online au acces la o gamă largă de materiale, mergând de la jurnalism de înaltă calitate până la programe de divertisment.

Blogurile reprezintă un mijloc de exprimare folosit din ce în ce mai mult atât de profesioniştii mass-media, cât şi de politicieni şi alte categorii socio-profesionale sau persoane private, iar statutul autorilor şi editorilor, inclusiv cel juridic, nu este stabilit şi nici indicat în mod clar cititorilor acestora, ceea ce duce la incertitudini referitor la imparţialitate, protejarea surselor, stabilirea responsabilităţii în cazul unui litigiu.

Internetul, prin libertatea pe care o pune la dispoziţie poate fi folosit, printre altele, sub protecţia anonimatului, pentru transmiterea mesajelor denigratoare, violente, a informaţiilor false, a materialelor trucate (fără a se specifica explicit acest lucru) ; pentru atacuri la persoană fără ca aceasta să aibă posibilitatea dreptului la replică, pentru campaniile de recrutare pentru cauze care pot leza drepturile fundamentale ale omului, pentru comiterea unor infracţiuni economice.

Copiii constituie un grup deosebit de vulnerabil în faţa avalanşei informaţionale din mediul online. Conform statisticilor, a scăzut de la an la an vârsta copiiilor care au acces la Internet, lumea virtuală devenind sursa principală de informare şi documentare. În condiţiile în care inclusiv site-urile media, blogurile, alte site-uri ale unor instituţii publice permit postarea de comentarii denigratoare, injurioase, folosirea unui limbaj licenţios, educaţia copiiilor poate fi grav perturbată, cu efecte pe termen lung.

*****

In consecinta, miercuri, 25 august 2010, ora 11.00, la sediul Camerei Deputaţilor, sala Comisiei de învăţământ (camera 3150, et. 3) va avea loc la o dezbatere,  cu ONG-uri si sindicate, privind oportunitatea adoptării unui Cod de conduită în mediul virtual.

Demersul este susţinut de un grup de iniţiativă, constituit din senatorii: Lia Olguţa Vasilescu (PSD) şi Mihaela Popa (PD-L), deputaţii: Cristina Ancuţa Pocora (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Carmen Moldovan (PSD), Oana Mizil (PSD) şi Lavinia Şandru (PIN).

      Ce propunem?

Trebuie precizat din start că, prin demersul nostru, nu dorim îngrădirea dreptului la liberă exprimare a utilizatorilor Internetului sau reglementarea în termeni legislativi a activităţii online. De asemenea, nu urmărim limitarea, sub nicio formă, a independenţei editoriale şi jurnalistice.

Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra unui fenomen cu efecte negative asupra copiilor/tinerilor prin expunerea acestora la un mediu nociv, creat de lipsa bunului-simţ a unor utilizatori ai Internetului.

Propunem “regula bunului-simţ”, aceea ca fiecare administrator de site să utilizeze un filtru care să blocheze publicarea acelor texte cu un conţinut injurios. Comentariile negative pot fi exprimate şi fără a fi folosite cuvinte/expresii care nu se găsesc în dicţionarul limbii române; Propunem adoptarea unui Cod de conduită în mediul virtual, care să conţină cerinţa respectării de către adminsitratori a Regulii de bun-simţ în mediul online.

45 Raspunsuri la “Avem nevoie de un Cod de conduită în mediul virtual?”

 1. Am deschis și eu subiectul pe blog, sper să aruncați un ochi mâine:

  http://www.nenealars.com/2010/08/24/codul-de-conduita-in-mediul-virtual/

  Eu îmi pun mari speranțe în tine și Alina să nu faceți vreo prostie. 🙂

 2. Sorin Ghinescu says:

  Va apreciez ascutimea observatiei si sunt de acord ca net-ul este poluat pe alocuri cu prea multe injurii. Nu prea imi este clar cum s-ar implementa o astfel de masura si din discutii cu specialistii care isi modereaza propriile forumuri am inteles ca n-ar fi simplu de realizat. Cineva spunea spre exemplu ca la site-uri precum avocatnet.ro si altele ar fi si 30 moderatori simultan care triaza comentariile. Un filtru automat bazat pe un dictionar n-ar rezolva prea mult pt. ca unele sintagme pot fi considerate injurioase in anumite contexte fara a fi detectate de filtre. Deasemeni variatiile cu caractere ‘wild’ introduse in cuvinte ar putea depasi filtrele.
  In concluzie, pentru o implementare eficienta s-ar putea ca investitia in timp si bani sa fie mai mult decat triviala.
  Cred ca am face mai bine daca invatamantul si programele de cultura, etc… ne-ar dota impotriva tentatiei de a ceda unui limbaj periferic.

 3. argus says:

  dupa fatza arati a boarfa de periferie(centura) si ,dupa cum gandesti si te exprimi,o confirmi…hai sictir cu tampeniile tale cu tot…

 4. iata despre ce vorbim! Si pentru ca domnul argus isi permite, imi voi permite si eu sa dau datele lui: argus
  amin@antena3.net
  92.84.88.21
  Submitted on 2010/08/24 at 6:28pm

 5. @Lars
  Multumesc pentru mesaj si pentru incredere 🙂 Te asigur ca sunt total impotriva cenzurii. Nu voi participa la un proiect care va avea un astfel de rezultat.
  Discutia de maine este deschisa, daca doresti, te invit, desi va mai urma o discutie cu sefi din mass-media si cu posesori de site-uri, bloguri.

  P.s. Ce parere ai fata de “amenda” aplicata lui argus?!

 6. Husam says:

  orice fel de cenzura sau schimbare modului de operare a internetului va distruge esenta liberatatii pe care internetul ne ofera.daca se incepe asa in cativa ani o sa ajungem ca in China sau Arabia Saudita

 7. Semanticus says:

  Cred ca faza cu Argus era un test, hehehehe.

 8. Stimata Doamna,

  Solutia de restrictionare a exprimarilor vulgare pe internet consider ca este o solutie corecta. Salut pe aceasta cale decizia dumneavoastra. Cu regret constat insa ca, desi sunt convins ca decizia dumenavoastra a venit pe fondul unor bune intentii, activitatea este tipic “parlamentara”. La o astfel de intalnire, ar fi fost poate indicat sa invitati bloggeri si ziaristi in loc de ONG-uri si sindicate! In primul rand pentru ca ONG-urile sunt complet depasite de evolutia societatii (dupa cum se si observa in ultimii ani) iar sindicatele n-au chiar nici o legatura cu aceasta situatie!!!
  Apoi, poate ca ora aleasa este una de lucru “febril” in “Casa poporului”, dar o ora mai tarzie ar fi putut face ca mai multi interesati sa participe sa poata ajunge … In definitiv, presupun ca doriti sa aveti o discutie cat mai ampla si la care sa participe cat mai multi interesati de acest subiect!
  Asadar, intentie buna, organizare proasta, rezultat previzionat: esec!!!

 9. […] Moldovan (PSD), Oana Mizil (PSD) şi Lavinia Şandru (PIN).” Informatia este preluata de aici. Nu prea inteleg ce treaba au sindicatele cu toata povestea, dar banuiesc ca, la nivelul de interes […]

 10. Nu cred că mediul virtual ar trebui privit diferit de spaţiul public.

 11. @ Cristina
  Este urât că domnul argus a scris acele lucruri, publicarea adresei de email (probabil fictivă) şi a adresei IP, probabil şi ea fictivă, că doar domnul argus nu locuieşte tocmai în comuna Plopu de Prahova, este însă ceva şi mai grav. Chiar nu trebuia să faceţi acest lucru. Părerea mea.

 12. Cristina, sper ca iti dai seama de imensul potential distructiv al unei astfel de initiative. Ne jucam aici cu un drept fundamental – cel al libertatii de exprimare. Tu, ca liberala, poti accepta ca una dintre libertatile fundamentale sa-ti fie acordata procentual? Daca ce spui corespunde, poti vorbi, daca nu, calus la taste?

  Apoi, cine va stabili ce e injurios si ce nu? Adica: cine se va erija in judecatorul moral suprem al natiei? Si cu ce drept? Nu ti se pare ca seamana prea mult cu situatia din care tocmai ce-am iesit cu nu mai mult de 20 ani in urma?

  Cristina, eu unul sunt oripilat de faptul ca un parlamentar liberal s-a putut alatura unei astfel de initiative. De la doamna Vasilescu nu mai astept nimic de multa vreme, dar tu? Da, Internetul e plin pe alocuri de balarii; dar ar trebui sa stii ca problema asta nu se rezolva administrativ, ci prin educatie. Si ca imaginatia individuala e capabila intotdeauna sa invinga astfel de penibilitati administrative, reducandu-le la dimensiunea ridicola de prostioare pe care o au.

  Nu sunt din colegiul tau, deci nici o teama ca pierzi un alegator. Dar asta nu ma impiedica sa fiu trist…

 13. @Cristina: referitor la argus, eu sterg comentariile de genul acela fara regrete. A-i publica IP-ul nu rezolva nimic. Iti dai seama ca e-mailul e fals…

  Multumesc pentru invitatie, totusi la ora 11 muncesc, cineva trebuie sa scoata tara din criza. 🙂

  Voi fi totusi bucuros sa particip la o intalnire cu bloggeri pusa la o ora in afara programului de lucru.

 14. smoker says:

  Dat fiind ca faci parte din grupul de initiatiava al acestui proiect este…… sa zicem obraznicie sa ne intrebi abia acum.

 15. smoker says:

  ai sarit imediat sa-i dai adresa fara sa te interesezi ce e cu el (argus). Ai fi fost surprinsa sa vezi ca el este un postac pdl-ist care pe blogurile A3 posteaza atat impotriva antenelor cat si impotriva oricui care gandeste altfel decat linia basesciana

  In mod normal trebuia sa vezi ce e cu IP-ul lui, sa verifici la a3 daca exista acest email si cine e in spatele lui.

 16. Gabi says:

  Avand in vedere ca postarile se fac in general sub nick-uri, rezulta ca nu se pot trage la raspundere directa cei ce au postat….. Atunci ar trebui ca cel ce gazduieste un site sa fie amendat pentru ca permite postarea comentariilor care contin injuraturilor, obscenitatilor, etc….. Astfel, va trebui ca oricare gazda pentru astfel de site , fie sa anunte de la inceput ca pe site-ul respectiv nu se pot posta astfel de injuraturi si sa aplice un sistem de blocarea a comentariilor .

 17. @smoker
  nici nu stiu, nici nu am timp sa verific fiecare persoana care nu vorbeste civilizat. faptul ca voi ati identificat personajul portocaliu este suficient.
  multumesc

 18. @smoker
  acest grup de initiativa s-a reunit in jurul unei idei. vom supune dezbaterii aceasta idee, ne vom consulta, in mai multe etape cu cei implicati si vom vedea care sunt argumentele pro si contra si solutiile care se desprind. chiar in titlu am subliniat acest lucru prin cuvantul “oportunitatea”.

 19. @lars
  asa voi face si eu de aici inainte, in urma sugestiilor voastre!
  am retinut ca urmatoarea intalnire tr sa aiba o ora accesibila tuturor.

 20. sorin gyorgyfalvi says:

  Citat din initiativa voastra : “Propunem “regula bunului-simţ”, aceea ca fiecare administrator de site să utilizeze un filtru care să blocheze publicarea acelor texte cu un conţinut injurios.”

  Va informez pe aceasta cale ca majoritatea celor citeva zeci sau sute de mii de site-uri sunt automate, adica postarea se face fara moderator sau administrator. Daca prin initiativa voastra veti reusi sa obligati existenta unui moderator, aest lucru inseamna costuri care marea majoritate nu le vor aloca pentru ca nu si-i le permit. In mod cert… NU AVETI CE SALE FACETI ! Ei pot muta pur si simplu site-urile in afara tarii, iesind astfel de sub incidenta legislatiei Romaniei. In UE nu exista asemenea restrictii. Ca sa nu mai zic ca poti muta site-ul si in Bangladesh… caci pe net de deplasezi fara restrictii la granita.

  Deci… o simpla pierdere de vreme din partea voastra, in timp ce tara trece prin cea mai grea criza politica dupa moartea lui Burebista…

 21. sorin gyorgyfalvi says:

  oooops…

  Vad ca tu te-ai asigurat din timp impotriva incidentelor initiativei voastre legislative si ti-ai pus site-ul in Danemarca…

  The IP address 95.64.xxx.xxx is assigned to Denmark

  La fel si Olguta Vasilescu
  The IP address 76.74.xxx.xxx is assigned to Great Britain (UK)

  La fel si Lavinia Sandru, Oana Mizil

  The IP address 76.74.xxx.xxx is assigned to Great Britain (UK)
  (host identic cu Olguta Vasilescu)

  Mihaela Popa are blogul pe un host cu IP ascuns, blogspot.com, respectiv http://www.carmenmoldovan.ro/

  Singurele care are site-ul pe un host romanesc sunt Alina Gorghiu si Carmen Moldovan

  deci… ooooops ! 🙂

 22. smoker says:

  dar obligatia ta era sa faci verificari inainte de a posta IP-ul lui si mail-ul. Daca nu obligatie legala, cel putin morala, din prispa unuia care apara drepturile si libertatile omului. Sau nu e asa? Poate nu stiai, asa cum nu stiu nici mii de kinderi care au bloguri sau comenteaza pe bloguri.
  Oricum, multumesc pt iluminare, pana dimineata aveam impresia ca sunteti cativa politicieni, si mai ales din PNL care vreti sa faceti ceva. M-ati pierdut. Si votul meu. si al catorva mii de oameni

 23. @sorin
  tine de noi cum ne facem viata. daca vrem ca ea sa fie frumoasa si curata intervenim atunci cand vedem ca acest lucru nu se intampla. e de preferat sa intervenim pentru ca asa este bine si corect nu pentru ca ne obliga ceva sau cineva.
  Internetul face parte din viata noastra si va creste influenta lui. depinde de noi cum il pastram!
  Eu zic ca avem doar de castigat daca suntem civilizati si ne purtam asa si in spatiul virtual.

 24. @sorin
  🙂 pe blogul si pe site-ul meu nu vei gasi un limbaj “nepotrivit”. informatia pe care mi-o dai, iti marturisesc ca nu imi este cunoscuta, pentru ca de partea aceasta s-a ocupat cineva de specialitate.

 25. @smoker
  vine cineva la tine in casa, te injura si tu, politicos, spui “multumesc”!
  Cum am mai spus aici, de acum, voi urma sfatul vostru si nu voi mai da aces la astfel de mesaje!